Kuinka auttaa lapsia, jotka pelkäävät hiustenleikkuuta?
 

Kuinka auttaa lapsia, jotka pelkäävät hiustenleikkuuta?

Monet lapset pelkäävät hiustenleikkuuta, koska he uskovat sen sattuvan. On tärkeää olla myötätuntoinen ja tukea lasta.
Kuinka auttaa lapsia, jotka pelkäävät hiustenleikkuuta?

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2023

Kampaajalla käynti voi olla lapsista yhtä epämiellyttävää kuin lääkärissä käynti. Varsinkin varhaisvuosina moni lapsi pelkää kovasti hiustenleikkuuta ja kaikkea siihen liittyvää. Tämä aiheuttaa vanhemmille usein murhetta, sillä se, minkä pitäisi olla hyvin yksinkertainen juttu, vaatiikin strategisesti harkittuja toimia, jotta lapsi suostuisi siihen. Kuinka auttaa lapsia, jotka pelkäävät hiustenleikkuuta? Tässä artikkelissa puhumme mahdollisista tätä pelkoa ylläpitävistä syistä ja annamme joitakin neuvoja pelon voittamiseksi.

Hiustenleikkuun pelko

Pelko on yksi ihmisten perustunteista, jota kaikki kokevat. Lisäksi se on mukautuva mekanismi eli se auttaa meitä tunnistamaan mahdolliset uhat ja puolustautumaan niiltä. Kehitykseen liittyviä pelkoja on siis odotettavissa lapsuudessa ja niitä on jopa tervettä tuntea. Yleensä ne ovat ohimeneviä eikä niihin tarvitse puuttua, joskin toisinaan ne saattavat vaatia ammattiapua.

Useat eri tekijät voivat voimistaa pelkoa hiustenleikkuuta kohtaan, varsinkin jos kyseessä on lapsen ensimmäinen kerta:

  • Vieras paikka, jossa on paljon näkö-, kuulo- ja hajuärsykkeitä, kuten juuri parturi-kampaamot tai kauneushoitolat.
  • Käytetyt työkalut voivat tuntua uhkaavilta: partaveitset, sakset ja muut terävät välineet.
  • Aloillaan pysyminen ja tieto siitä, että liikahtaminen saattaa johtaa loukkaantumiseen, ei myöskään ole miellyttävä tunne.
  • Vaikka hiustenleikkuu ei aiheutakaan fyysistä kipua, hiukset ovat yksi osa kehoa ja niiden saksiminen sekä imagon muuttuminen sen seurauksena voi olla lapsista järkyttävää.
Taapero itkee hiustenleikkuun aikana.
Hiustenleikkuun pelko on hyvin yleinen lapsuudessa, sillä äänekkäät, terävät työkalut ovat vain muutaman sentin päässä kasvoista.

Kuinka auttaa lapsia, jotka pelkäävät hiustenleikkuuta?

Jos lapsesi pelkää hiustenleikkuuta, voit kokeilla seuraavia neuvoja.

Ota lapsen pelko todesta

Hiustenleikkuun pelkääminen on ymmärrettävästi täysin luonnollista ja jopa loogista. Lapsi uskoo, että jokin voi satuttaa häntä, ja pelkää tästä nimenomaisesta syystä. Siksi on tärkeää ottaa hänen tunteensa todesta ja tehdä hänelle selväksi, että ymmärrämme ja kunnioitamme niitä. Lasta ei tule pilkata eikä hänen pelkojaan vähätellä, sillä pelot ovat ihmisen luonnollinen puolustusmekanismi.

Kerro lapselle hiustenleikkuusta etukäteen

Kampaajalla käynti ei saisi tulla lapselle odottamattomana yllätyksenä, joskaan siitä ei kannata kertoa myöskään viikkoja aiemmin. Lisäksi on tärkeää selittää lapselle, että hiustenleikkuu tulee tehdä, jotta hiuksista tulisi vahvat ja kauniit.

Lapselle kannattaa kertoa muutama päivä etukäteen, mitä on odotettavissa ja millainen kokemus on. Voitte vaikka käydä paikan päällä jo ennen varattua aikaa tai tarkkailla ulkopuolelta ikkunasta parturi-kampaamon toimintaa.

Tee selväksi, että hiustenleikkuu ei satu

Lapset tietävät, että jotkut esineet voivat satuttaa. Raskaat huonekalut, kova lattia ja terävät välineet, kuten sakset, voivat aiheuttaa ruhjeita ja jopa verenvuotoa. Ei siis ole mikään ihme, että lapset pelkäävät yleisesti hiustenleikkuuta. Me aikuiset kuitenkin tiedämme, että hiuksiin ei voi sattua. Sen sijaan päänahassa voi tuntua kipua, jos hiuksista vedetään kovasti.

Lapset eivät tätä kuitenkaan helpolla usko. Heille onkin tärkeää selittää, että hiustenleikkuu ei satu. Voit vaikka todistaa sen kotona leikkaamalla lapselta pienen suortuvan leikattuasi ensin itseltäsi muutaman hiuksen.

Lapset ovat parturi-kampaamossa hiustenleikkuussa.
On olemassa erittäin kekseliäitä ja houkuttelevia lasten parturi-kampaamoita, joiden työntekijät ovat tottuneet työskentelemään lasten kanssa.

Sopivan parturi-kampaamon valinta

On olemassa erityisiä pienille lapsille suunnattuja parturi-kampaamoja, joissa on auton tai avaruusaluksen muotoiset tuolit, värikkäät seinät ja interaktiivisia pelejä lattialla. Tällaisessa paikassa lapset saattavat kokea hiustenleikkuun yhdenlaisena leikkinä ja voivat jopa haluta palata sinne pian takaisin. Ennen kuin siis viet lapsesi aikuisten parturi-kampaamoon, jossa itsekin käyt, etsi hänen ikäisilleen paremmin sopiva paikka.

Suhtaudu lapsen pelkoon kunnioittavasti ja myötätuntoisesti

Lasta voi auttaa voittamaan pelkonsa suhtautumalla asiaan myötätuntoisesti. On tärkeää pysyä kärsivällisenä ja kunnioittaa lapsen tahtia; lasta ei tule pakottaa kohtaamaan pelkoaan äkillisesti, mutta sitä ei tulisi myöskään pyrkiä välttelemään. On löydettävä kultainen keskitie, ja lapselle on annettava tarvittavaa rohkaisua mennä hiustenleikkuuseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Marina, J. A. (2012). Los miedos infantiles. PediatríaIntegral, 171.
  • Murga Pérez, I. (2019). Miedos y fobias: la infancia, la familia y la escuela.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.