Lasten päiväunien hyödyt ja haitat
On tavallista, että lapsi ei halua mennä päiväunille, sillä hän näkee nukkumisen vain ikävänä leikin tai muun hauskanpidon keskeyttävänä asiana. Suomessa on tavallista, että lapset nukkuvat päiväunia, mutta käytännöt vaihtelevat paljon maittain ja kulttuureittain. Mutta mitä ovat asiantuntijoiden mukaan lasten päiväunien hyödyt ja haitat?
Lasten päiväunien hyödyt
1. Menetetyn energian palautuminen
Vaikka tämä onkin itsestäänselvyys, asia kannattaa kuitenkin painaa mieleen. Lapsi on luonnostaan energinen ja usein levoton, mutta jossakin vaiheessa päivää polttoaine loppuu häneltäkin.
Lapsi kuluttaa energiaansa liikkumalla ja leikkimällä, mutta myös ajattelemalla. Lapsuus on kognitiivisen oppimisen aikaa, ja oppiminen vaatii energiaa. Lapsi siis tarvitsee lepoa myös päivällä, ja tähän ratkaisuna ovat päiväunet.
2. Lapsi on paremmalla tuulella
Päiväunien lukuisiin hyötyihin kuuluu ehdottomasti se, että levänneen lapsen mieliala on parempi. Lyhyt tauko auttaa lasta vähentämään jännitteitä ja ahdistuneisuutta.
Päiväunet nukkunut lapsi ei myöskään ole jo illalla yliväsynyt, mikä näkyy kiukutteluna ja itkuisuutena.
3. Muistin paraneminen ja oppimisen tehostuminen
Nukkuessamme aivoissamme on käynnissä monimutkaisia neurologisia prosesseja, jotka vastaavat aiemmin opitun tiedon käsittelemisestä.
Lapsilla nämä prosessit ovat vielä välttämättömämpiä ja tärkeämpiä kuin aikuisilla. Lapsen plastiset aivot muokkautuvat useiden tekijöiden – kuten ympäristön ja perinnöllisten taipumusten – vaikutuksesta.
4. Suorituskyvyn parantuminen
Edellä mainittujen vaikutusten vuoksi päiväunilla on äärimmäisen positiivinen vaikutus lapsen koulumenestykseen sekä urheiluharrastuksiin ja muihin aktiviteetteihin.
Sen lisäksi, että lapsen mieli on kirkkaampi, hänellä on enemmän energiaa ja positiivisuutta erilaisten tilanteiden kohtaamiseen, ja tämä yhtälö on aina hyvä asia!
Lasten päiväunien haitat
1. Liiallisen nukkumisen seuraukset
Liiallinen määrä mitä tahansa asiaa tekee huonoa, eivätkä päiväunet ole tässä mielessä poikkeus. Liian pitkät päiväunet vaikuttavat negatiivisesti yöuniin ja voivat aiheuttaa unihäiriöitä, kuten unettomuutta ja narkolepsiaa. Siksi lapsen päiväunten kestoa on syytä säädellä.
2. Päänsäryt
Unen aikana alkava päänsärky on pääasiassa ikääntyneiden ihmisten vaiva, mutta osalla lapsista on perinnöllistä taipumusta tähän vaivaan. Särky on yleensä voimakkuudeltaan keskitasoa, mutta tarpeeksi kovaa häiritäkseen lapsen unta.
3. Hengitystiesairauksista kärsivien riskit
Esimerkiksi keuhkoahtaumataudista kärsiviä kielletään ottamasta päiväunia. Syynä on se, että lihasten rentoutuminen voi estää normaalia hengittämistä. Tämän seurauksena ovat veren heikko hapettuminen, jatkuva väsymys ja hengityselinten vajaatoiminta.
Kyseessä ei kuitenkaan ole kaikkia lapsia koskeva riskitekijä, vaan se liittyy vain tiettyihin tilanteisiin.
Vinkit lapsen päiväunille laittoon
Nämä neuvot ovat avuksi, kun lasta yritetään totuttaa päiväunien nukkumiseen:
- Älä pakota: Lapsen pakottaminen nukkumaan ei hyödytä ketään. Saadakseen lepoa, lapsen täytyy itse haluta nukkua.
- Varmista oikeanlainen ympäristö: Jos lapsi nukkuu päiväunia samaan aikaan, kun vanhemmat tai perheen muut lapset metelöivät lähellä, hän ei luultavasti pysty nukahtamaan tai hänen unensa häiriytyy. On siis tärkeää varata lapselle rauhallinen ympäristö nukkumista varten.
- Tee päiväunista rutiinia: Kuten sanonta kuuluu, ihminen on tapojensa orja. Jos lapsi omaksuu elämäntyylin, johon kuuluu nokosten ottaminen tietyssä vaiheessa päivää, on paljon helpompaa saada hänet suostumaan päiväunille joka päivä.
Vaikka päätös lapsen päiväunista onkin jokaisen perheen henkilökohtainen asia, tärkeintä on varmistaa, että päätös perustuu lapsen hyvinvointiin.