Lapsen impulsiivinen käytös - Äitiyden Ihme
 

Lapsen impulsiivinen käytös

On tavallista, että lapsi toimii ajattelematta toimintansa seurauksia. Tietyissä määrin impulsiivinen käytös on lapselle ominaista, mutta voi liiallisena olla merkki esimerkiksi turhautumisesta tai ADHD:sta.
Lapsen impulsiivinen käytös
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tavallista, että lapsi puhuu tai toimii ajattelematta toimintansa seurauksia. Nuoren lapsen impulsiivinen käytös on tietyissä määrin normaalia ja odotettavissa, mutta jatkuva ja liiallinen impulsiivisuus muodostuu ongelmaksi. Aikuiset ajattelevat usein impulsiivisen lapsen olevan hemmoteltu, välinpitämätön tai töykeä, mutta tosiasiassa impulsiivisuuden syyt ovat yleensä aivan muualla.

Lapsen impulsiivinen käytös

Ajoittainen impulsiivinen käytös kuuluu lapsuuteen, mutta jatkuva impulsiivisuus ja vaikeudet itsensä kontrolloimisessa eivät. Impulsiivisuus näyttäytyy eri tavoin eri lapsissa ja saattaa muuttua lapsen kasvaessa. Muutamia yleisiä impulsiivisen lapsen merkkejä ovat:

  • Tavaroiden vieminen muilta ihmisiltä
  • Kyvyttömyys odottaa omaa vuoroaan peleissä ja keskusteluissa
  • Sopimattomien asioiden tekeminen huomion vuoksi
  • Ongelmat sääntöjen johdonmukaisessa noudattamisessa
  • Aggressiivisuus, kuten potkiminen, pureminen ja lyöminen, muita lapsia kohtaan
  • Halu olla aina kaikessa ensimmäinen
  • Ymmärtämättömyys siitä, että omat teot ja sanat vaikuttavat muihin ihmisiin
  • Ylireagoiminen virheisiin ja kritiikkiin sekä ylitsevuotava turhautuneisuus
  • Kyvyttömyys ymmärtää, että omalla toiminnalla on seurauksia

Impulsiivinen käytös voi saada lapsen vaikuttamaan todellisuutta nuoremmalta, eli esimerkiksi 10-vuotias saattaa käyttäytyä 6-vuotiaan tavoin. Tämä johtuu siitä, että lapsen itsehillintä ei ole vielä kunnolla kehittynyt.

Lapsen impulsiivinen käytös

Mistä lapsen impulsiivinen käytös voi johtua?

On olemassa monia syitä, miksi lapsi on impulsiivinen. Tarkastellaanpa seuraavaksi joitakin tekijöitä, jotka saattavat olla lapsen impulsiivisuuden taustalla.

Epäkypsyys

Lapsi saattaa käyttäytyä impulsiivisesti, koska hän kehittyy myöhemmin kuin muut ikäisensä lapset. Tämän ansiosta kehitys koskien lapsen kykyä pysähtyä ajattelemaan ennen toimimista viivästyy.

Stressi, turhautuneisuus ja unenpuute

Jos lapsella on ongelmia koulussa tai perheessä, impulsiivisuus voi olla lapsen tapa purkaa jännitteitä. On tärkeää muistaa, että lapsi ei osaa ilmaista tunteitaan aikuisten tapaan, sen sijaan lapsi purkaa tuntemaansa jännitettä impulsiivisella käytöksellä.

ADHD

Lapsella, jolla on todettu ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, voi olla vaikeuksia hallita tiettyjä voimakkaita emootioita, kuten suuttumusta. Koska tunteiden säätelyssä ilmenee vaikeuksia, voi lapsen olla vaikeaa kontrolloida myös omaa käyttäytymistään.

Mielialahäiriöt

Myös jotkut mielialahäiriöt voivat olla impulsiivisen käyttäytymisen taustalla. Riippumatta siitä, mikä impulsiivista käyttäytymistä lapselle aiheuttaa, on vanhempien tärkeää olla lapsen tukena ja auttaa lasta saamaan enemmän itseluottamusta. Tämä saa lapsen tuntemaan itsensä kypsemmäksi sekä parantamaan itseluottamustaan.

Kuinka auttaa impulsiivista lasta?

Jotta voimme auttaa lastamme, on aluksi tärkeää tarkastella, kuinka lapsi käyttäytyy kotona. Se voi antaa osviittaa siitä, miksi lapsella on vaikeuksia hillitä itseään.

Impulsiivista käyttäytymistä aiheuttavien tekijöiden selvittäminen on avainasemassa, jotta voidaan hyödyntää oikeita työkaluja auttaaksemme lasta. Jos ongelmana on esimerkiksi lapsen turhautuminen, voimme kirjoittaa turhautumispäiväkirjaa, josta voidaan ajan kuluessa havaita muodostuneet kaavat. Tämä auttaa sinua keskustelemaan asiasta koulussa sekä asiantuntijoiden kanssa, jotta voitte yhdessä löytää oikeat ratkaisut ongelmaan.

Lapsen impulsiivinen käyttäytyminen voi johtua esimerkiksi ADHD:sta

Jos epäilet tai tiedät lapsen impulsiivisen käyttäytymisen johtuvan ADHD:sta, kannattaa kääntyä koulun puoleen ja kysyä lapsen arvioinnista. Tämä auttaa sinua ohjaamaan lasta oikeaan paikkaan saadaksenne apua impulsiiviseen käyttäytymiseen. On kuitenkin olemassa joitakin strategioita, joita voit hyödyntää riippumatta lapsen impulsiivista käyttäytymistä aiheuttavista tekijöistä.

  • Tekniikat, jotka auttavat parantamaan lapsen itsehillintää.
  • Lapsen ollessa turhautunut, reagoi lapseen empatialla.
  • Impulssin kontrollointi -harjoitukset.

Monesti lapsi voi ymmärtää, että hänen käyttäytymisensä voi olla ongelmallista, ja tämä vaikuttaa lapseen. Tästä syystä lasta on tärkeää muistuttaa, että hän ei ole ainoa, jolla ilmenee tällaista käyttäytymistä, ja että ajan kanssa lapsi oppii parempaa itsehillintää. Muistakaa juhlia lapsen saavutuksia hallitessaan itseään paremmin.

Kuten voit huomata, lapsen impulsiivinen käyttäytyminen voi johtua monista erilaisista tekijöistä, ja edellä mainitsemamme aiheuttajat ovat vain pieni osa niistä. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja erityinen. Harjoittamalla lapsen itsehillintää lapsen impulsiivinen käyttäytyminen tulee vähenemään pikkuhiljaa ajan kuluessa.

Vanhemmat ovat lapsensa ohjaajia ja roolimalleja. Siksi sinun on tärkeää osoittaa lapsellesi empatiaa sekä juhlia joka kerta, kun lapsi menestyy. Tämä tulee vahvistamaan lapsesi itseluottamusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Miranda, A. y M. J. Presentación. (1997): Intervención psicoeducativa con los alumnos inatentos, impulsivos e hiperactivos y dificultades de aprendizaje”, Barcelona, ED. Librería Universitaria de Barcelona.
  • Barkley, R.A. (1995): Niños hiperactivos. Cómo comprender y atender sus necesidades especiales, Barcelona: Paidós.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.