Kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi - Äitiyden ihme
 

Kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi - 4 vinkkiä

Kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi - 4 vinkkiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Okairy

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmaksi tulon jälkeen, oman lapsen ohjaaminen ja kasvattaminen läpi elämän, on yksi suurimmista ja tyydyttävimmistä vastuista, joita ihminen voi kokea. Joskus voi kuitenkin tuntua siltä, ettemme tee tarpeeksi saadaksemme lapsemme tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi. Äitinä ajattelemme aina lastemme parasta, asiassa kuin asiassa. Siksi haluammekin jakaa tänään vinkkejä siihen, kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi. 

Kiinnitä huomiota näihin yksityiskohtiin ja luo itsesi ja lapsesi välille entistäkin vahvempi tunneside ja näytä lapsellesi yhä uusilla keinoilla, kuinka paljon häntä rakastat.

Kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi?

1. Säilytä katsekontakti lapseesi

Joskus kiireen keskellä kuvittelemme, että pelkästään lapsen kuunteleminen riittää ymmärtääksemme kaiken, mitä lapsi haluaa meille kertoa. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä lapsemme ilmaisevat itseään puheen lisäksi myös elekielellä. Yksi keino saada lapsemme tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi, onkin katsekontaktin varmistaminen silloin, kun lapsellasi on sinulle jotain kerrottavaa.

Näin saat lapsesi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi, ja hän voi luottaa siihen, että hänellä on täysi huomiosi. Rationaalisesti lapset eivät ehkä tätä vielä tiedosta, mutta tunne-elämän kannalta tämä on erittäin tärkeää. Voit lisäksi esittää lapsellesi muutamia kysymyksiä tämän kertomasta tarinasta.

Kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi

Lapset huomaavat kyllä, kun kiinnität huomiota heidän puheeseensa. Jos lapsesi haluaa kertoa sinulle jotakin juuri silloin, kun olet kiireinen, voit hyvin pyytää häntä odottamaan pienen hetken, jotta sinulla on aikaa keskittyä keskustelemaan hänen kanssaan.

Toimimalla näin, et ainoastaan saa lastasi tuntemaan oloaan ainutlaatuiseksi, vaan parannat samalla myös keskinäistä kommunikaatiotanne.

Jos lapsesi on vielä niin nuori, ettei hän osaa juurikaan puhua, katsekontaktin luominen ja ylläpitäminen on entistä tärkeämpää. Kun lapsi ei vielä osaa käyttää sanoja ilmaistakseen itseään, hän tukeutuu entistä enemmän elekieleen. Tällöin on tärkeää, että lapsi saa tarinoidessaan täyden huomiosi.

Voit harjoitella katsekontaktia lapsesi kanssa myös esimerkiksi ruokkiessasi häntä tai leikkiessäsi hänen kanssaan.

2. Vietä lapsesi kanssa kahdenkeskistä aikaa

Yksi keino, jolla saat varmasti lapsen tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi, on viettää hänen kanssaan aikaa kahdestaan, ilman häiriötekijöitä tai keskeytyksiä. Tämän ei tarvitse tarkoittaa kokonaista päivää kahdestaan, vaan se voi olla vaikkapa yhteinen leikkihetki. Sinun ei siis tarvitse luopua kaikista muista velvollisuuksistasi omistautuaksesi lapsellesi.

Lapsellesi riittää kyllä se, kun hän huomaa saavansa kaiken huomiosi, ja että keskityt ainoastaan häneen. 

Vaihtoehtoja kahdenkeskiseen ajanviettoon lapsesi kanssa on monia. Tässä muutama esimerkki:

  • Lue lapsellesi iltasatu.
  • Lähde lapsesi kanssa kahdestaan kävelylle puistoon ennen päivällistä.
  • Leiki lapsesi kanssa ylimääräiset kymmenen minuuttia juuri ennen töihin lähtöä.

Tai valitse jokin muu sellainen aktiviteetti, josta sinä ja lapsesi molemmat pidätte.

Muista, että viettäessäsi kahdenkeskistä aikaa lapsesi kanssa, sinun tulee keskittyä vain häneen. Jätä siis mielestäsi muut murheet ja kiireet, äläkä keskity kännykän näytön tuijottamiseen. Muista, että lapsesi huomaa kyllä, oletko oikeasti läsnä!

3. Kysy lapseltasi hänelle tärkeistä asioista

Äitinä juttelemme lastemme kanssa jatkuvasti ajatuksistamme. Yksi keino saada lapsesi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi, on kysellä häneltä hänelle tärkeistä aiheista. Lapsen kanssa jutteleminen on tärkeää äidin ja lapsen välisen tunnesiteen muodostumisen kannalta.

On myös hyvä keskustella lapsen kanssa sellaisista aiheista kuten murheet, kiinnostuksen kohteet, harrastukset sekä lasta pelottavat asiat.

Älä jätä keskustelua sille tasolle, että kysyt lapseltasi, kuinka koulussa meni, saaden vastaukseksi “hyvin”. Pyri viemään keskustelua pintaa syvemmälle ja saamaan lapsesi kertomaan päivästään jotain konkreettista. Mistä hän piti eniten koulupäivän aikana? Tapahtuiko koulussa jotain erikoista?

Kysele lapseltasi, olisiko hänellä mahdollisesti jotain kysyttävää sinulta? Kysy, onko lapsi onnellinen, tai painaako hänen mieltään jokin asia? Tämä on hyvä keino luoda välillenne luottamusta sekä tutustua toisiinne paremmin.

4 tapaa, kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi

Lapsesi ymmärtää osoittamastasi huomiosta, kuinka tärkeä hän sinulle on. Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja luottavaiseksi ja uskaltaa näin jatkossakin esittää sinulle kysymyksiä sekä kertoa omista tunteistaan.

On tärkeä muistaa, ettet saa kritisoida lapsesi kertomuksia. Pidä koko ajan mielessä, että haluat rakentaa välillenne syvemmän luottamuksen. Jos lapsesi kertoo tehneensä jotain pahaa, selvitä asia hänen kanssaan ja selitä, miksi hänen tekemänsä asia oli väärin. Näin lapsi oppii eron oikean ja väärän välillä.

4. Osoita kiinnostusta lapsen mielenkiinnon kohteisiin

Vaikka lapsesi aikoinaan valkoinen, nyt jo ruskeaksi muuttunut, lempipehmolelu, ei herätä sinussa samanlaista onnen tunnetta kuin lapsessa, yritä osoittaa lapsellesi, että lelu on tärkeä myös sinulle, koska se on tärkeä hänelle. Kun lapsi huomaa sinun arvostavan ja kiinnittävän huomiota hänelle tärkeisiin asioihin, hän tuntee itsensä ainutlaatuiseksi.

Kun osoitat kiinnostusta lapsen rakastamia asioita kohtaan, lapsi tietää, kuinka tärkeä hän on sinulle. Kun näytät kiinnostuksesi silloin, kun lapsesi kertoo uudesta värityskirjastaan tai aiemmin rakentamastaan lumilinnasta, voit olla varma, että lapsi huomaa ja arvostaa elettäsi. Jaa lapsesi intohimo ja saat hänet tuntemaan olonsa turvalliseksi ja kannustetuksi.

Nyt tiedät, kuinka saada lapsi tuntemaan itsensä ainutlaatuiseksi. Keskity mainittuihin neljään aiheeseen päivittäisessä elämässänne ja parannat lapsesi ja itsesi välistä kommunikointia ja ymmärrystä sekä kasvatat lapsesi itseluottamusta.

Eikä sinun tarvitse välttämättä käyttää tähän kuin kymmenen minuuttia päivästäsi. Muutaman minuutin täydellinen omistautuminen lapsellesi päivittäin voi saada aikaan suuren eron!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.