Kuinka stimuloida vauvan tuntoaistia? - Äitiyden ihme
 

Kuinka stimuloida vauvan tuntoaistia?

Kuinka stimuloida vauvan tuntoaistia?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 heinäkuuta, 2021

Eri aistit paitsi auttavat lasta tutustumaan maailmaan, myös ymmärtämään ympäristöään ja omaa kehoaan. Kokemamme tuntemukset ovat perusta kaikelle tiedolle, ja oppiminen riippuu aistimuksista, joita aistimme havaitsevat. Stimuloidessamme näitä aisteja, stimuloimme tietyssä mielessä myös aivojen rakenteellista kasvua. Tänään kerromme, miten vanhemmat voivat stimuloida vauvan tuntoaistia ja auttaa näin omalta osaltaan lapsen kehitystä.

Kuinka stimuloida vauvan tuntoaistia?

Kosketus, helliminen ja kommunikointi

Jokainen kosketus lujittaa sitä suhdetta, joka alkaa jo sikiön kasvaessa äitinsä kohdussa, ja saa vauvan tuntemaan olonsa rakastetuksi. Helliminen ja koskettaminen myös tukevat lapsen vastustuskyvyn ja ruoansulatusjärjestelmän kehitystä. Tuntoaistin stimuloiminen auttaa lasta viestimään tarpeistaan, reagoimaan ja samastumaan muihin ihmisiin sekä tutustumaan ympäristöönsä kokiessaan erilaisia tuntemuksia kuten kylmää, kuumaa, pehmeyttä tai kovuutta.

Kuinka stimuloida vauvan tuntoaistia?

Vauvan tuntoaistia voidaan stimuloida niinkin yksinkertaisilla asioilla kuin sylissä pitelemisellä ja syöttämisellä. Kylvetyksen aikana ihon pesussa voidaan käyttää apuna erilaisia välineitä, joilla on keskenään erilainen rakenne, jolloin lapsi oppii tunnistamaan erilaisia tuntemuksia. Vauvan kehoa voidaan hieroa tai silittää hellävaraisesti eri puolilta joko käsiä tai esimerkiksi pehmeää vanupalloa tai höyhentä käyttäen. Varovasti otsasta niskan kautta selkään ja jalkapohjiin siveleminen, samalla laulaen tai hymyillen, auttaa vahvistamaan kaikkia lapsen aisteja.

Vauvalle kannattaa esitellä ja lukea pienille lapsille tarkoitettuja kirjoja, joissa on paitsi isoja ja värikkäitä kuvia, myös erilaisia tekstuureita, joita hän voi kosketella. Vauvan kättä kannattaa liikutella eri tuntuisten – pehmeiden, kovien, karkeiden, kylmien, lämpimien ja niin edelleen – asioiden päällä. Riippuen siitä, miten lapsi kokee kosketuksen, hän tuntee hellyyttä, iloa tai pelkoa. Halaukset, silitykset ja yhteiset leikkihetket lisäävät hänen turvallisuuden tunnettaan.

Vanupallojen, rakennuspalikoiden tai pehmolelujen hyödyntäminen on erinomainen tapa stimuloida vauvan tuntoaistia. Sama pätee vaatteisiin, sillä ne synnyttävät lapsessa erilaisia tuntemuksia valmistusmateriaalistaan riippuen. Ensimmäisten kuukausien aikana lasta kannattaa rohkaista leikin varjolla koskettamaan kasvojaan, hiuksiaan, suutaan ja korviaan. Tämä on paitsi hauska leikki, myös kehittää vauvan aisteja.

Kuinka stimuloida vauvan tuntoaistia?

Vauvan iho ja suu

Vauvan iho ja erityisesti suu, posket, kädet, jalkapohjat ja vatsa ovat erityisen herkkiä. Näiden alueiden hyödyntäminen ihokosketuksessa on tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Kosketuksen kautta hän tuntee tulevansa lohdutetuksi ja reagoi osoittamalla kiintymystä.

Myös suu on pienelle lapselle yksi väline maailmaan tutustumisessa. Sen avulla hän yrittää tunnistaa erilaisia tekstuureita ja löytää uusia tuntemuksia. Se myös auttaa häntä löytämään äidin nännin imetyksen aikana. Kun vastasyntyneen avointa kämmentä koskettaa sormella, hän tarttuu tähän sormeen. Hän reagoi myös kutitukseen ja syleilyyn, kun hänet nostetaan syliin. Kasvaessaan lapsi alkaa tavoitella ja pidellä esineitä, mutta suu on silti edelleen hänelle tärkein tapa tutustua ympäristöönsä.

Tuntoaistin stimuloiminen auttaa lasta viestimään tarpeistaan, reagoimaan ja samastumaan muihin ihmisiin sekä tutustumaan ympäristöönsä.

Vauvan suhde ympäröivään maailmaan

Kuinka stimuloida vauvan tuntoaistia?

Siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa ryömiä, hän aloittaa uuden vaiheen tuntoaistin kautta maailman tutkimisessa. Pikkuhiljaa taitojensa kehittyessä lapsi alkaa käyttää enemmän käsiään ja vähemmän suutaan leikkiessään ja ympäristöään tutkiessaan. Tässä vaiheessa esimerkiksi muovailuvahalla, hiekalla tai mudalla leikkiminen on erinomainen tapa stimuloida tuntoaistia.

Vauva nauttii pehmeästä kosketuksesta ja hellästä selän taputtelusta. Tällainen kosketus vähentää lapsen itkuisuutta ja auttaa häntä nukkumaan ja syömään. Erinomainen tapa stimuloida vauvan tuntoaistia, on yksinkertaisesti heijata häntä sylissä samalla kävellen.

Uusiin ruokiin tutustuminen

Myös kiinteiden ruokien syömisen harjoittelu on lapselle yksi tapa oppia. Ruokaan tarttuminen, sillä leikkiminen ja sen maistelu ovat uusia tapoja tutkia maailmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.