Kuinka kehittää lapsen karkeamotorisia taitoja?
Karkeamotoriset taidot vaativat suurten lihasten käyttöä jaloissa, käsissä ja keskivartalossa. Näihin taitoihin kuuluvat käveleminen, juokseminen, urheilu ja muun liikunnan suorittaminen. Ne poikkeavat selvästi hienomotorisista taidoista.
Normaaleissa oloissa kaikkien lasten suuret lihakset kehittyvät leikissä ja liikkeessä. Jos tätä ei kuitenkaan yhden tai useamman vaikeuden takia tapahdu, lapsi tarvitsee lisää harjoittelua asiantuntijan avulla.
Normaalisti karkeamotoriset taidot kehittyvät varhaislapsuuden edetessä. Niiden kehittyminen alkaa, kun lapsi ensimmäisen kerran nostaa päätään, ja se on huipussaan, kun hän ryömii ja kävelee.
Lapset saavat yleistä kehonhallintaa, kun he kävelevät, nousevat ja laskevat portaita, ryömivät, hyppivät, juoksevat, liikuttavat käsiään ja venyttävät vartaloaan.
Mikäli lapsella on vaikeuksia kehittää karkeamotorisia taitoja, voi hänelle tulla ongelmia esimerkiksi koordinaation kanssa.
Toisin sanoen vauvalla tai lapsella, jolla on ongelmia karkeamotoriikan kanssa, voi ilmetä hankaluuksia istumisen, ylös nousemisen tai kouluympäristössä olemisen kanssa. Hänet saatetaan nähdä kömpelönä, ja hän voi siten kärsiä muistakin ongelmista, kuten eristäytymisestä tai alhaisesta itseluottamuksesta.
Keskeinen tekijä karkeamotoristen taitojen ymmärtämisessä on sen käsittäminen, mitä keho voi tehdä. – Erica Patino
Karkeamotoristen taitojen virstanpylväät
Karkeamotoristen taitojen kehittyminen on tärkeä arvioinnin kohde lapsen kasvua koskien, ja se ei ainoastaan tarkoita sitä, että lapsi oppii kävelemään.
Näiden taitojen tärkeys ulottuu paljon laajemmalle, sillä karkeamotoriset taidot ovat ikäänkuin portti muihin toimintoihin, jotka liittyvät kehonhallintaan, selittää Kate Kelly, kasvattamiseen erikoistunut kirjailija.
Noin neljän kuukauden ikäisenä vauva alkaa nojata kyynärpäihinsä ja pitää päätään pystyssä. Ajan myötä hän oppii kääntymään vatsalleen omin avuin. Kuuden kuukauden jälkeen vauva alkaa istua ja harjoittaa keskivartalonsa lihaksia. Noin 7-10 kuukauden ikäisenä hän alkaa kontata.
Sen jälkeen vauvat käyttävät käsiensä ja jalkojensa lihaksia tukeakseen ja nostaakseen itsensä ylös, kunnes he ovat 12-kuisia ja alkavat kävellä.
Karkeamotoristen taitojen kehittyminen ei silti suinkaan pääty siihen. Kävelemään oppimisen jälkeen lapset oppivat juoksemaan, hyppimään ja jopa tasapainoilemaan lyhyitä aikoja.
Kuinka auttaa lasta kehittämään karkeamotorisia taitoja?
Vastaus on todella yksinkertainen: anna lapsen leikkiä vapaasti, sillä leikin avulla hän kehittää näitä taitojaan.
Lapsen ollessa vielä vauva ja oppiessa pitämään päätään ylhäällä tai kääntämään kehoaan ympäri, sinun on vain oltava tarkkaavainen hänen liikkeidensä suhteen. Varo, että hän ei satuta itseään, ja luo hänelle virikkeitä erilaisilla harjoitteilla, jotta keho vahvistuu.
Kun vauvat opettelevat ryömimään, heidät voi jättää lattialle joksikin aikaa. Laita vauva kasvot alaspäin ja anna hänen alkaa käyttää käsiään ja jalkojaan noustakseen ylös.
Pikkuhiljaa vauvasi oppii konttaamaan, ja kun hän alkaa kävellä, sinun on motivoitava häntä jatkamaan leikkimistä ja pitämään hauskaa.
On olemassa satoja pelejä, jotka auttava lapsia (ja aikuisia) pitämään hauskaa ja harjoittamaan kehon koordinaatiokykyä. Tässä on muutama niistä:
Leikkikää piilosta
Kasvojen peittäminen käsillä ja “kukkuu”:n leikkiminen on yksi ensimmäisistä aktiviteeteista, joista vauva nauttii. Kun hän alkaa kasvaa ja oppii kävelemään, piiloleikistä tulee entistä mutkikkaampaa ja hauskempaa. Se kehittää taitoja, jotka vaativaa myös kykyä juosta.
Tanssikaa hetken aikaa
Tämä on loistava aktiviteetti sekä liikunnan että ajanvieton kannalta. Lapsia täytyy vain hieman motivoida. Musiikin mukana tanssiminen hetken aikaa on miellyttävä ja kokonaisvaltainen harjoitus, josta kaikki ihmiset voivat nauttia ihan koko elämänsä läpi.
Tanssiminen ei vain auta lapsia koordinoimaan käsien ja jalkojen liikkeitä, vaan kuten mikä tahansa liikunta, se luo myös hyvän olon tunnetta.
Keinukaa tai hyppikää ruutua
Tuntuu uskomattomalta, mutta niinkin yksinkertaiset aktiviteetit kuin keinuminen tai ruudun hyppiminen auttavat lapsia kehittämään tasapainoa ja koordinaatiokykyä, sillä molemmat toiminnot vaativat kehonpainon tasapainoilua jaloilla.
Ja vielä sellainen vinkkki, että ajan viettäminen leikkikentällä, jossa lapsi voi hyppiä alas liukumäestä tai kiipeillä kiipeilytelineillä, auttaa häntä kehittämään karkeamotorisia taitojaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lawther, J. D. (1983). Aprendizaje de las habilidades motrices. Paidós.
- Magalita Armijos. (2012). La Motricidad gruesa.
- Zausmer, E. (1991). Estimulación del desarrollo de la motricidad gruesa. Síndrome de Down: Hacia Un Futuro Mejor. Guía Para Los Padres.