Koska lapsi oppii puhumaan?
Jos olet tuore äiti ja kuulet pienen vauvasi jokeltavan, saatat miettiä, koska lapsi oppii puhumaan. Tässä artikkelissa paneudumme aiheeseen tarkemmin ja kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää vauvan verbaalisista taidoista, sekä siitä, milloin lapset alkavat puhua!
Ensimmäiset sanat
Vauvan ensimmäiset sanat ovat toisinaan vain aikuisten mielikuvituksen tuotosta. Vai etkö muka tunne ketään, joka kuullessaan vauvan jokeltelevan, yhdistää tuttuja äänteitä tiettyihin sanoihin?
Vauvojen ensimmäiset sanat eivät ole kuitenkaan muuta kuin äännähdyksiä, jotka me aikuiset yhdistämme meille tuttuihin asioihin ja sanoihin. Ihmisluonne on siitä erikoinen, että haluamme teeskennellä vauvan sanovan sanoja tietoisesti, vaikka hän onkin vielä liian nuori puhuakseen ja ymmärtääkseen asiayhteyksiä.
Kun tilanteista ja tarinoista karsitaan pois lapsiamme kohtaan tuntemamme rakkaus sekä aivojemme kehittämät fantasiat vauvan ensimmäisten sanojen neroudesta, tiedostamme, että pienet vauvamme vasta harjoittelevat äänensä käyttöä.
Lapset kuitenkin oppivat nopeasti. Osan asioista me vanhemmat voimme opettaa heille, mutta on myös paljon asioita, jotka lapset oppivat aikaisessa kehityksen vaiheessa pelkästään vaistonsa, intuitionsa sekä imitoinnin avulla. Yksi asia, jonka lapset oppivat täysin itsenäisesti, on puhuminen.
Lapsen ensimmäiset sanat ovat yleensä “äiti” tai “isi”. Aluksi lapsi voi lausua sanat epäselvästi ja sekavasti, hokien sanan ensimmäisiä kirjaimia, mutta viikkojen kuluessa ja äänihuulten harjaantuessa, vauva oppii lopulta lausumaan koko sanan.
Vastauksena kysymykseen siitä, koska lapsi oppii puhumaan, kerrottakoon, että ei ole olemassa tiettyä, maagista ikää, jolloin jokainen lapsi alkaisi puhua. Jokainen vauva oppii puhumaan omaan tahtiinsa, ja lapsen kehitykseen vaikuttavat muun muassa kasvuympäristö sekä sosiaalinen verkosto.
Lapset, jotka kasvavat paljon puhuvien ihmisten ympäröiminä, saattavat itsekin oppia puhumaan nopeammin, kuin sellaiset lapset, joiden kasvuympäristö on hiljaisempi. Voit siis yrittää saada lapsesi olemaan ikäluokkansa ensimmäinen puhumaan oppinut vauva juttelemalla hänelle tunnista toiseen ja toivoen parasta!
On olemassa todisteita siitä, että lapsen rohkaiseminen puhumaan, laulamaan ja lukemaan, saattaa nopeuttaa hänen puhetaitonsa kehitystä. Puhuminen on kuitenkin jokaisen lapsen opittava itse omassa tahdissaan, samalla tavoin kuin motorisetkin taidot, kuten ryömiminen ja kävely.
Sanojen ymmärtäminen ja sanavaraston laajentuminen
Kun vauvat alkavat jokeltaa ensimmäisiä sanojaan, he eivät ymmärrä sanojen tarkoitusta. Vauva vain haluaa toistella ääniä, joita kuulee vanhempiensa tuottavan. Vauva ei siis vielä tässä vaiheessa ymmärrä, mitä sanat “äiti” tai “isi” oikeasti tarkoittavat.
Vauva alkaa ymmärtää ensimmäisten sanojensa merkityksen noin 11-15 kuukauden iässä.
Vuoden täytettyään lapsi alkaa lisätä sanavarastoonsa monimutkaisempia sanoja. Hän alkaa pyytää esineitä ja kuvailee kuulemaansa ja näkemäänsä omalla tavallaan. Lapsi yrittää kertoa meille perustarpeistaan kuten vessahädästä tai janosta.
Vaikka moni lapsi oppii useita sanoja ensimmäisen elinvuotensa aikana, toiset vaikuttavat olevan liian laiskoja yrittämään puhumista.
Osa lapsista korvaa vielä tässä iässä sanojen käytön useissa tilanteissa elekielellä. Jos lapsi haluaa mennä makuuhuoneeseen, hän saattaa tönäistä meitä huoneen suuntaan. Lapsi voi osoittaa pulloaan kertoakseen nälästä tai hän saattaa leikkiä pinnasänkynsä edessä ilmaistakseen halunsa päästä nukkumaan.
Koska lapsi oppii puhumaan?
Jos lapsesi äänihuulissa ei ole vikaa, eikä mikään muukaan vaiva estä häntä alkamasta kommunikoida verbaalisesti, oppii hän puhumaan, kun aika on hänelle oikea.
Jokaisella lapsella on ainutlaatuiset piirteensä ja ominaisuutensa, ja vanhempina meidän tehtävämme on rakastaa ja arvostaa lasta juuri sellaisena kuin hän on. Lapset alkavat puhua jokainen omaan tahtiinsa.