Kani joka tahtoi nukahtaa
Ruotsalaisen käyttäytymistieteilijä Carl-Johan Forssén Ehrlinin kirjoittama Kani joka tahtoi nukahtaa on meditatiivinen satu, jota käytetään monen lapsen nukahtamisen edistämisessä. Nukkumaanmenohetki on monessa perheessä jokailtainen taistelu, johon todellakin tarvitaan kaikki mahdollinen apu.
Lasten ajoissa nukkumaan saaminen ei ole aina helppoa. Illat saattavat uuvuttaa vanhemmat, sillä voi viedä todella pitkään, että lapsi lopulta antaa periksi omalle väsymykselleen. Onkin tärkeää etsiä tehokkaita menetelmiä sen varmistamiseksi, että lapsi saa tarvitsemansa levon. Ei tietenkään ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua, joka tekisi jokaisen lapsen uneliaaksi, sillä jokainen lapsi on erilainen. On kuitenkin monia niksejä, joita kannattaa kokeilla tilanteesta riippuen.
Yksi näistä on lukeminen, minkä vuoksi haluammekin tänään kertoa Kani joka tahtoi nukahtaa -kirjasta, jonka Carl-Johan Forssén Ehrlin kirjoitti antaakseen vanhemmille yksinkertaisen menetelmän, joka auttaisi lapsia nukahtamaan.
Kani joka tahtoi nukahtaa
Kani joka tahtoi nukahtaa -kirjasta tuli todellinen hitti julkaisunsa jälkeen. Kirja on tähän mennessä julkaistu seitsemällä kielellä.
Kirjan pääpiirteitä ovat seuraavat:
- Kirjan eniten sisältämät ilmaisut ovat uni, väsynyt, unessa ja nähdä unta.
- Kirjassa on 26 sivua, jotka ovat täynnä värikkäitä kuvituksia. Kani, unelias etana ja setä Haukotus ovat tarinan päähahmot.
- Kirjailija hyödyntää suggestion ja rentouttamisen tekniikoita lapsen nukahtamisen helpottamiseksi.
- Kirjan kanssa tulee käyttöohje, joka kertoo lukijalle, milloin tulee esimerkiksi puhua hiljempaa ja käyttää tehokeinoja, kuten haukottelua.
- Kirjailija käyttää yksinkertaista kieltä läpi koko tarinan.
Lukutekniikat
Kirjailija liittää tarinaan erilaisia kielellisiä ja psykologisia tekniikoita saadakseen aikaan haluamansa vaikutuksen. Jotta kirjan käytön tulokset olisivat tehokkaat, lukijan tulee käyttää näitä tekniikoita ohjeiden mukaisesti.
Lukijan tulee esimerkiksi haukotella tiettyjen lauseiden aikana, jotta tarina vaikuttaa lapsesta realistiselta. Joissakin kohdissa lukijan tulee pehmentää äänensävyään, jotta lapsi tuntee olonsa uneliaammaksi. Kirjailijan mukaan näiden tekniikoiden käyttö rauhoittaa ja rentouttaa lasta, mikä tekee tämän uneliaaksi ja tämän lopulta nukahtamaan.
Muita suosituksia lukijalle
Kirjan ideana on viestiä lapselle alitajunnan tasolla ja lukemisen kautta. Jos et kuitenkaan pidä itseäsi kovin lahjakkaana ääneen lukijana, seuraa näitä suosituksia:
- Hahmot: Tarinan päähahmo on jänis, jonka nimen korvaamista kirjailija suosittelee lapsen nimellä, jotta lapsi pystyy samaistumaan päähenkilöön.
- Lukeminen: Tarinan rakenne vaatii sitä, että lauseet lausutaan erilaisilla äänensävyillä tai rytmeillä.
- Eleet: Tarinan läpi matkattaessa kannattaa tehdä niitä ilmeitä, jotka kuuluvat kullekin hahmolle. Tämän lisäksi tulee käyttää juuri kirjassa esiintyviä sanoa, jotta saadaan aikaan uneliaisuutta alitajuisella viestinnällä.
- Muita hyödyllisiä asioita: Sen lisäksi, että vanhemmat lukevat tarinan lapselle, heidän kannattaa sisällyttää iltarutiiniin asioita, jotka lisäävät onnistumisen mahdollisuutta. Kevyt illallinen, lämmin kylpy ja rauhoittava hieronta ovat kaikki asioita, jotka auttavat lasta rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa.
Auttaako tarina oikeasti lasta nukahtamaan?
Tuhannet vanhemmat vannovat tämän kirjan nimeen, mutta on kuitenkin myös ihmisiä, jotka ovat menetelmää vastaan. Joidenkin kriitikoiden mukaan – vaikka kirjan myyntimenestystä ei kukaan voikaan kieltää – käytetty tekniikka ei ole millään tavalla ihmeellinen.
Monen vanhemman mukaan tämä kirja on erinomainen keino edistää lapsen nukahtamista rutiinimaisesti. He kuitenkin sanovat, että kirja sellaisenaan ei riitä. Monet ovat sitä mieltä, että tarinan tehokkuus on siinä, että noudatetaan tarkasti käyttöohjeita.
Siksi jokainen, joka on tarkkaavainen lukija ja osaa puhua pehmeästi ja hitaasti, voi tämän kirjan avulla helpottaa lapsen nukahtamista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.