Hyviä syitä lukea R. J. Palacion Ihme-kirja - Äitiyden Ihme
 

Hyviä syitä lukea R. J. Palacion Ihme-kirja

R.J. Palacion Ihme-kirja ansaitsee tulla luetuksi. Tämä moderni klassikko sopii niin aikuisille kuin lapsillekin.
Hyviä syitä lukea R. J. Palacion Ihme-kirja
Azucena Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Azucena Fernández.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

R. J. Palacion palkittu Ihme-kirja on hauska, rohkaiseva ja koskettava moderni klassikko, jota on vaikea päästää käsistään, ja jonka tarina jää lukijan mieleen pitkäksi aikaa.

Mistä R. J. Palacion Ihme-kirja kertoo?

August, jota kutsutaan Auggieksi, on 10-vuotias poika, joka ei ole koskaan käynyt normaalia koulua muiden lasten tavoin, vaan on opiskellut kotikoulussa. Hänellä on synnynnäinen geneettinen epämuodostuma, jonka vuoksi hänen kasvonsa on operoitu 27 kertaa. Tämän takia nuori poika näyttää hyvin erilaiselta muihin lapsiin verrattuna.

Kun Augustin on aika aloittaa opiskelu yleisessä koulussa, hän tietää, että hänen on poistuttava mukavuusalueeltaan ja rakastavan perheensä luota ja kohdattava ulkomaailma.

“Nimeni on August. En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta.”

Kymmenvuotiaana August pitää samoista asioista kuin ikätoverinsa. Hän rakastaa jäätelöä ja pyörällään ajelemista. Hän harrastaa urheilua ja pelaa vapaa-ajallaan Xboxia. Ainoa asia, joka erottaa Augustin muista lapsista, on hänen ulkonäkönsä.

Augustilla on isosisko Olivia, joka on hyvin suojelevainen veljeään kohtaan, ja joka suuttuu ihmisten tuijottaessa veljeään. Augustin vanhemmat puolestaan ilmaisevat jatkuvasti rakkauttaan poikaansa kohtaan, toisinaan jopa ylitsevuotavasti. Vanhemmat ja Olivia riitelevät siitä, onko Augustin kouluun meno hyvä ajatus, ja Vialla on asiasta hyvin vahvat omat mielipiteensä.

August on hyvin hermostunut koulunkäynnin aloittaessaan. Ei ainoastaan samoista syistä, joista kuka tahansa uuden koulun aloittava lapsi jännittäisi, vaan myös, koska hän tietää, ettei voi kävellä koulun käytävää pitkin ilman, että kaikki kiusaavat tai vähintään katsovat häntä.

Hyviä syitä lukea R. J. Palacion Ihme-kirja

Ihme on samaan aikaan rohkea, hauska ja lumoava tarina. Kirjan juoni ei välttämättä etukäteen vaikuta erityisen viihdyttävältä, ja sen vaikea aihe on sellainen, jota osa lukijoista haluaa mahdollisesti vältellä.

Tarina kuitenkin osoittautuu viehättäväksi ja lämpimäksi, jopa vaikeimmissa ja surullisimmissa osissaan. Augustiin on helppo ihastua tarinan edetessä. Kirjan lukijassaan aiheuttama suru kompensoituu tarinan hahmoista ja tapahtumista huokuvalla rakkaudella ja ystävällisyydellä. Augustin tapa arvostaa pieniä hyviä asioita on kunnioitettava, eikä poika menetä missään vaiheessa loistavaa huumorintajuaan.

Ihme-kirja on suunnattu ensisijaisesti lapsille, mutta todellisuudessa se sopii lukemiseksi kenelle tahansa. Tarina on kokonaisuudessaan hauska, vaikka se sisältääkin ajatuksia herättäviä ja jopa surulliseksi tekeviä kohtia. Kirjassa on 400 sivua, mutta tarina on jaettu lyhyisiin lukuihin niin, että se on helppo lukea.

Minkä ikäisille lukijoille kirja sopii?

Kuten jo yllä mainitsimme, vaikka kirja on suunnattu ensisijaisesti noin 9-10-vuotiaille lapsille, se on viihdyttävää luettavaa myös teini-ikäisille ja jopa aikuisille. R. J. Palacio on onnistunut luomaan hyvin uskottamia hahmoja, joiden kommentit, vitsit ja riidat tuntuvat aidoilta. Tarina voisi tapahtua missä tahansa oikeassa koulussa.

Teoksessa on useita kertojia, kuten Augustin luokkatoverit Summer ja Jack sekä hänen sisarensa Olivia. Kertojien kautta on helppo nähdä, kuinka Augustin ympärillä elävät ymmärtävät pikkuhiljaa kyseessä olevan aivan normaali lapsi.

Etenkin Olivian kertoma osuus on pysäyttävä. Hän kuvailee osuvasti, kuinka teini-ikäinen nuori kamppailee veljeään kohtaan tuntemansa rakkauden ja sen välillä, kuinka hän elää jokapäiväistä elämäänsä ilman, että häneen kiinnitetään juurikaan huomiota.

Ihme on sovitettu myös vuonna 2017 julkaistuksi elokuvaksi, jonka pääosia esittävät Jacob Tremblay, Izabela Vidovic, Julia Roberts ja Owen Wilson.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • R.J. Palacio. (2012). Wonder, La lección de August. Nube de Tinta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.