Hiljaisten lasten piirteet ja käytös - Äitiyden Ihme
 

Hiljaisten lasten piirteet ja käytös

Hiljaisten lasten piirteet ja käytös
Marián Carrero Puerto

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Marián Carrero Puerto.

Viimeisin päivitys: 07 toukokuuta, 2019

Hiljaisten lasten piirteet ja käytös poikkeavat ulospäinsuuntautuneempien ja äänekkäämpien ikätovereidensa ominaisuuksista. Hiljaiset lapset aiheuttavat tyypillisesti vain vähän riitoja ja ovat usein rentoja, mikä ei kuitenkaan aina liity passiivisuuteen. He vain tietävät, että suurimmassa osassa tilanteista riitely on turhaa, eivätkä he joudu negatiivisten tunteiden valtaan.

Rauhallisuus ja kärsivällisyys tekevät usein introverteista hiljaisista lapsista hyvin miellyttäviä ihmisiä. Näiden lasten lähestyminen voi kuitenkin olla hieman vaikeaa, sillä heidän rauhallisuutensa antaa vaikutelman haluttomuudesta olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tosiasiassa he ovat kuitenkin kiinnostuneita toisten kanssa viestimisestä ja vuorovaikutuksessa olemisesta. On hyvä muistaa, että ylenpalttisuus ei aina ole selkein merkki ihmisen kiinnostuksesta asioita kohtaan.

Jos oma lapsesi on hiljainen, suosittelemme hänen kasvattamistaan ilman sitä virhettä, että suojelet häntä liikaa. Häntä kannattaa rohkaista omien tunteidensa ilmaisemiseen. Älä yritä pakottaa häntä, ja ennen kaikkea anna hänelle hänen tarvitsemaansa rakkautta. Tällä tavalla annat lapselle kaikki hyvään kehitykseen tarvittavat työkalut, joista hän hyötyy koko elämänsä ajan.

Hiljaisten lasten piirteet ja käytös

Hiljaisten lasten piirteet ja käytös

1. Lapsi ei välttämättä ole ujo

Hiljaisuus ja ujous eivät aina ole käsi kädessä ilmeneviä asioita. Rauhalliset lapset ovat yleensä hiukan varautuneempia kuin muut, mutta hyväksi kokemassaan ympäristössä he ovat vuorovaikutuksessa täysin spontaanilla tavalla.

Hiljaisilla lapsilla on varovainen asenne. He tarkkailevat uusia tilanteita nähdäkseen, mitä tapahtuu, ennen kuin menevät mukaan. Kun he sitten hallitsevat tilanteen, he kuitenkin menevät täysillä!

2. Lapsi kuuntelee ja kerää tietoa

Älä sekoita lapsen hiljaista luonnetta siihen, että hän ei kiinnitä huomiota, kun hänelle puhutaan.

Nämä ovat hyvin tarkkaavaisia lapsia, jotka huomaavat usein kaiken ympärillään olevan. Siten he kokevat monia tunteita ja ajatuksia.

3. Lapsi ei yleensä puhu tuntemattomille

Jos huomaat, että lapsellasi on vaikeuksia puhua tuntemattomille ihmisille, on parasta olla pakottamatta häntä näihin tilanteisiin, sillä ne voivat olla todella epämukavia.

Auta lasta hienovaraisesti ja empaattisesti pääsemään pikkuhiljaa yli tästä vaikeudesta ja pois omalta mukavuusalueeltaan.

Vaikka tuntemattomalle ihmiselle puhuminen ei olekaan elämän tärkein asia, kannattaisi rohkaista lasta menemään mukaan arjen tilanteisiin, kuten ravintolassa ruokaa tilattaessa tai ostoksia tehtäessä.

4. Hiljaisen kuoren alla tapahtuu paljon

Kun hän kasvaa ja alkaa lukea ja kirjoittaa, pystyt ymmärtämään, että hiljaisen lapsesi mielessä tapahtuu hyvin paljon.

Tällainen lapsi ei aina puhu kaikista ajatuksistaan ja tunteistaan vanhempiensa kanssa. Tämä ei ole huono asia, mutta sinun tulee antaa hänelle huomiota.

Auttaaksesi auttaa lastasi tuntemaan olonsa mukavammaksi, kannusta häntä pitämään päiväkirjaa tai kirjoittamaan tarinoita, ja näin voit ymmärtää, kuinka paljon tietoa hänellä on.

“Mitä hiljaisemmaksi mies muuttuu, sitä suurempia ovat hänen menestyksensä, vaikutuksensa ja valtansa. Mielen rauha on yksi viisauden kauniista jalokivistä.”

– James Allen

Hiljaisten lasten piirteet ja käytös

5. Lapsi ei tunne tarvetta olla huomion keskipisteenä

Hiljainen lapsi ei koe tarvetta saada kaikkea huomiota itselleen. Hän kukoistaa enemmän henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa, ja häntä ei siis kiinnosta sosiaalisissa tilanteissa suurimman huomion saaminen.

6. Lapsi haluaa kertoa toiveistaan ja unelmistaan

Hiljainen lapsi haluaa jonkun, joka todella kuuntelee häntä ilman tuomitsemista. Hän haluaa suhteen opettajiinsa, valmentajiinsa ja muihin elämänsä aikuisiin.

Parasta, mitä voit tehdä, on lähestyä lasta ja kuunnella, mitä hänellä on sanottavana.

Kokeile puhumista niistä asioista, jotka hänelle merkitsevät – ei siis vain niistä, jotka sinulle itsellesi ovat tärkeitä. Parasta, mitä voit hiljaisen lapsen kanssa tehdä, on selvittää mikä häntä motivoi ja kutsua hänet puhumaan tästä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.