Esikouluikäisen lapsen viivästynyt puheen kehitys - Äitiyden Ihme
 

Esikouluikäisen lapsen viivästynyt puheen kehitys

Esikouluikäisen lapsen viivästynyt puheen kehitys
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa kerromme, miten lapsen viivästynyt puheen kehitys ilmenee, joten voit ottaa tiedot ja neuvot talteen, mikäli aihe koskettaa sinua ja lastasi.

Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, minkä vuoksi puheen kehitykselle on vaikea määrittää normaalia aikataulua. Vanhempien on kuitenkin hyvä olla tietoisia normaalin kehityksen kriteereistä, jotta he pystyvät arvioimaan, kehittyykö lapsi niin kuin kuuluu.

Esimerkiksi jos lapsi on vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen, eikä hän ole koskaan sanonut sanaakaan, kannattaa asia ottaa puheeksi neuvolassa tai lääkärissä. On tärkeää selvittää, mikäli lapsella on kuulo-ongelmia tai puhumiseen liittyviä vaikeuksia.

Vanhempien on elintärkeää olla tietoisia lapsen puheen kehityksen pääpiirteistä, jotta he tietävät, mitä lapsi tarvitsee ja tarvittaessa voivat tarjota lapselle sopivaa apua.  Vanhempien on hyvä olla tietoisia viivästyneen puheen kehityksen merkeistä, jotta pystyvät tunnistamaan lapsensa mahdolliset vaikeudet ja ongelmat.

Kun ongelmat havaitaan jo varhain, pystytään lapselle tarjoamaan oikeanlaisia ratkaisuja ajoissa, millä ehkäistään mahdollisia vakavampia seurauksia. Tämän vuoksi jaammekin tänään joitain merkkejä, joista lapsen viivästyneen puheen kehityksen voi havaita.

Viivästynyt puheen kehitys voi ilmetä eri tavoin

Viivästynyt puheen kehitys esikouluikäisellä

Seuraavaksi esittelemme joitakin viivästyneen puheen kehityksen merkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä lapsen kasvaessa. Keskustele lastenlääkärin kanssa välittömästi, jos huomaat joitakin seuraavia varoitusmerkkejä lapsellasi.

Vanhempien on tärkeää muistaa, mikä on minkäkin ikäiselle lapselle normaalia kehitystä.

“Puhe on paras tapa kommunikoida.”

– Tuntematon

2-vuotias

Kaksivuotiaalla lapsella on vaikeuksia ääntää sanoja ja pystyvät vain jäljittelemään puhemalleja muodostamatta lainkaan kokonaisia lauseita. Lapsi toistaa vain muutamia sanoja kerta toisensa jälkeen sekä on kykenemätön kommunikoimaan puheen avulla toisille.

Lapsella on vaikeuksia ymmärtää yksinkertaisia ohjeita. Vaikeammissa tapauksissa lapsi ei kykene muodostamaan minkäänlaista puhetta, ei edes yksittäisiä sanoja. 

Jos kaksivuotias lapsi ei kykene muodostamaan lauseita, voi hänen puheen kehityksensä olla viivästynyt

3-vuotias

Lapsella on vaikeuksia kommunikoida muiden ihmisten kanssa, eikä välttämättä kykene muodostamaan lyhyitäkään lauseita. Kommunikaation puute saattaa aiheuttaa lapselle turhautuneisuuden tunteita. 

Turhautuminen voi ilmetä kiukkukohtauksien ja käytösongelmien muodossa. Lapsi on kykenemätön ilmaisemaan tarpeitaan ja halujaan.

4-vuotias

Tässä iässä alkaa olemaan jo huolestuttavaa, mikäli lapsi ei osaa käyttää lauseita tai ymmärtää yksinkertaisia ohjeita. Varoitusmerkkinä on etenkin se, jos lapsi ei osaa käyttää oikein “minä”- ja “sinä”- pronomineja.

Samoin kuin kolmevuotiaan kohdalla myös neljävuotiaan kommunikaation puute voi aiheuttaa turhautumista ja sopimatonta käytöstä

5-vuotias

Merkittävä varoitussignaali tässä iässä on, jos lapsi ei ymmärrä helppoja ohjeita, tai lapsi ei osaa lausua omaa tai toisen henkilön nimeä oikein.

Muita varoitusmerkkejä, jotka voivat kieliä viivästyneestä puheen kehityksestä ovat: menneisyyttä kuvaavien muotojen tai monikkomuotojen käyttäminen virheellisesti. 

Lapsi voi olla myös kykenemätön kertomaan vanhemmille tarinoita tai päivän kuulumisiaan.

Jos huomaat lapsellasi olevan vaikeuksia puheen kanssa tai huomaat edellä mainittuja varoitusmerkkejä puheen kehityksen viivästymisestä, älä epäröi hakea apua. Vie lapsi lastenlääkärille, joka tekee oikean arvion lapsesi tilanteesta.

Lapsen on tärkeää saada oikea diagnoosi ajoissa, jotta hän saa ongelmaansa sopivaa apua ja hoitoa. Viivästynyt puheen kehitys voidaan hoitaa oikeanlaisella varhaisella stimulaatiolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.