5 yksinkertaista rentoustusharjoitusta lapsille - Äitiyden Ihme
 

5 yksinkertaista rentoustusharjoitusta lapsille

5 yksinkertaista rentoustusharjoitusta lapsille
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tänään esittelemme viisi yksinkertaista rentoustusharjoitusta, joilla lasta voidaan auttaa lepäämään ja lataamaan akkunsa.

Lapset ovat usein täynnä energiaa, ja on tärkeää, että heitä autetaan pysymään aktiivisina, jotta he eivät koe yhtäkkisiä romahduksia. On hyödyllistä osata rauhoittua ja rentoutua ja palata sen jälkeen toimeen entistä virkeämpänä ja innokkaampana ­– tämä myös auttaa lasta oppimaan uusia asioita tehokkaammin.

Nopeasti ajateltuna nuoren lapsen elämä voi vaikuttaa täyttyvän hauskanpidosta. Mutta koska lapsi opettelee ja oppii jatkuvasti asioita, hän voi väsyä niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Listaamme alla viisi yksinkertaista rentoustusharjoitusta , jotka sopivat eri ikäisillä lapsille. Niitä käyttääkseen vanhemmat eivät tarvitse erityisiä taitoja, mutta ne vaativat empatiaa, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Näitä tekniikoita voidaan käyttää vaikka päivittäin ilman erityistä harjoittelua tai koulutusta.

5 yksinkertaista rentoustusharjoitusta lapsille

1. Hengitysharjoitukset

Erilaiset hengitysharjoitukset ovat yksiä tehokkaimmista rentoutustekniikoista niin lapsille kuin aikuisillekin.

Lasta pyydetään käymään makaamaan sängylle mukavaan asentoon, sulkemaan silmänsä ja asettamaan toisen kätensä rinnan ja toisen vatsan päälle. Tämän jälkeen lasta pyydetään kuvittelemaan olevansa haitari ja hengittämään hitaasti ja syvään sisään nenän kautta ja hengittämään rauhallisesti ulos suun kautta.

Lapsen kannattaa hengittää sisään ja ulos vähintään viisi kertaa ennen lepotaukoa ja hengityssarjan toistoa. Vanhemman on hyvä suorittaa harjoitus lapsen kanssa, jotta tämä tuntee olonsa tyyneksi ja mukavaksi.

Tämä harjoitus suositellaan suoritettavan illalla lämpimän kylvyn ja nukkumaanmenon välissä. Näin lapsi nukkuu rauhallisesti ja syvästi läpi yön.

5 yksinkertaista rentoustustekniikkaa lapsille

2. Pehmolelun halaaminen

Tämä harjoitus auttaa rentouttamaan pienen lapsen lihaksia. Lasta pyydetään hengittämään syvään ja halaamaan voimakkaasti pehmolelua tai pientä tyynyä. Tämän jälkeen lasta ohjataan löysäämään otettaan pikkuhiljaa samalla hengittäen rauhallisesti ulos.

Tämä hyvin yksinkertainen tekniikka rentouttaa sekä lihaksia että mieltä.

3. Pölyhuiskuleikki

Kolmas yksinkertainen rentoutusharjoitus toimii myös eräänlaisena leikkinä, minkä johdosta lapsi voi suorittaa harjoituksen sisaruksensa tai ystävänsä kanssa.

Lapsi käy makaamaan mukavalle alustalle silmät suljettuina, ja hänen käsiään ja jalkojaan sivellään ylhäältä alas esimerkiksi pölyhuiskulla tai pehmeällä pallolla. Muutaman minuutin jälkeen lapset vaihtavat rooleja.

Aikuisen on hyvä valvoa harjoitusta, jotta se suoritetaan oikein.

4. Pinnallinen hieronta

Neljäs rentoutustekniikka on lapsen hierominen. Vanhemman ei tarvitse olla ammattilainen voidakseen hieroa lastaan, vaan riittää, että hän on valmis käyttämään hieman aikaa auttaakseen lasta rentoutumaan.

Kyseessä ei tietenkään ole lihasten syvähieronta, vaan vanhempi voi silittää kevyesti lapsen selkää, kämmeniä tai jalanpohjia ja käyttää halutessaan apuna eteerisiä öljyjä. Mitä hitaampaa hieronta on, sitä rentouttavampaa se on.

5 yksinkertaista rentoustusharjoitusta lapsille

5. Mielikuvaharjoittelu

Mielikuvaharjoitukset toimivat erinomaisesti ennen nukkumaanmenoa, jos lapsi pelkää, tai tilanteessa, jossa lapsi on herännyt painajaisen vuoksi.

Aikuinen ohjaa harjoitusta pyytämällä lasta sulkemaan silmänsä ja silittämällä tämän otsaa. Tämän jälkeen lapselle kuvaillaan paikkaa, tilannetta tai miellyttävää esinettä, jota tämän toivotaan kuvittelevan. Tämä auttaa lasta keskittymään miellyttävään asiaan ja unohtamaan painajaisen tai pelottavan asian.

Usein yksinkertaisin tapa on lukea tai kertoa lapselle tarina, jotta hänen huomionsa kiinnittyy positiiviseen asiaan. Toinen vaihtoehto on tuudittaa lasta sylissä ja laulaa hänelle.

Toivomme näiden yksinkertaisten rentoustusharjoitusten auttavan rauhoittamaan ja rentouttamaan lasta pitkän päivän jälkeen. Jos lapsen koetaan olevan stressaantunut päivän aikana tai hänen lihaksensa ovat epätavallisen kireät, suosittelemme ottamaan välittömästi yhteyttä terveysalan ammattilaiseen.



Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Erkert, A., & Hoppe-Engbring, Y. (2001). Islas de relajación: 77 juegos llenos de fantasía para relajar a los niños y potenciar su creatividad. Oniro.
  • Justo, C. F. (2018). Relajación creativa, creatividad motriz y autoconcepto en una muestra de niños de Educación Infantil. Electronic Journal of Research in Education Psychology, 6(14), 29-50. http://ojs.ual.es/ojs/index.php/EJREP/article/view/1260
  • Nadeau, M. (2001). 24 juegos de relajación: para niños de 5 a 12 años. Sirio.
  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: la meditación para los niños con sus padres. Editorial Kairós.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.