Vinkkejä kodin siistinä pitämiseen - Äitiyden Ihme
 

Vinkkejä kodin siistinä pitämiseen

Kodin siistinä pitäminen ei ole vain esteettinen kysymys. Se on tärkeää myös perheen henkisen ja fyysisen terveyden kannalta.
Vinkkejä kodin siistinä pitämiseen

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Kukapa ei haluaisi oman kodin olevan puhdas ja siisti? Moni kiireistä arkea elävä saattaa kuitenkin ajatella sotkuttoman kodin olevan mahdoton unelma. Siksi tarjoammekin tänään muutamia hyödyllisiä ja yksinkertaisia vinkkejä kodin siistinä pitämiseen.

Ensimmäinen ja tärkein tehtävä on muodostaa ja vakiinnuttaa siivousrutiini. Jokaisen tehtävän suorittamiselle asetetaan päivä ja aika, ja tehtävä suoritetaan rutiininomaisesti samaan aikaan joka viikko tai kuukausi. Jos perheessä on lapsia, tehtävälista on pidempi. Aikatauluista kiinni pitämällä kaikki tehtävät saadaan kuitenkin suoritettua.

Kuinka järjestää kodin siivous?

Kodin siivoaminen ja puhdistaminen vaatii tiettyjen tehtävien säännöllistä ja jaksottaista tekemistä. Jotkut tehtävät tulee suorittaa kerran kuussa, toiset kerran viikossa tai jopa useammin. Paljon riippuu siitä, kuinka paljon perhe voi käyttää aikaa siivoamiseen. Jokaisella siivousaikataululla on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta tärkeintä on, että perhe luo juuri heille sopivan rutiinin.

Suurin hyöty päivittäin siivoamisessa on se, että siivoukseen joudutaan käyttämään vain vähän aikaa kerrallaan. Jos koti siivotaan kerran viikossa, kasaantuu taakka yhdelle päivälle, ja koko päivä saattaakin kulua siivoamiseen. Usein kerran viikossa siivoavat naiset ja miehet pyhittävät vapaapäivänsä siivoukselle levon sijaan.

Yksi vaihtoehto on suorittaa kodin siivous kahdesti kuussa, jolloin tehdään perusteellisen siivous yhdelle kodin alueista. Tällä tavoin siisteyden ylläpitäminen on huomattavasti helpompaa. Urakka voidaan esimerkiksi aloittaa ensimmäisenä päivänä makuuhuoneen siivouksella, josta siirrytään seuraavana päivänä kodinhoitohuoneen siistimiseen ja niin edelleen.

Lasten rooli kodin siivouksessa

Jos sinulla on lapsia ja kumppani, älä unohda ottaa heitä mukaan kodin siistinä pitämiseen. Kun hekin osallistuvat, saavutat tavoitteesi pienemmällä vaivannäöllä.

Kaikkien perheenjäsenten osallistuessa, he tulevat myös ymmärtämään, mitä kodin siistinä pitämiseen oikein tarvitaan. Tuloksena voikin olla, että he haluavat pitää tilat siistinä ja puhtaina yleisestikin.

Päivittäisten, viikottaisten ja kuukausittaisten siivoustehtävien lisäksi on olemassa vuosittain tai puolivuosittain tehtäviä asioita. Suosittelemme tekemään ne keväisin ja syksyisin eli silloin kun lämpötilat alkavat nousta ja laskea.

Kodin siistinä pitämiseen auttaa siivousrutiinin luominen

Vinkkejä kodin siistinä pitämiseen

Kun uhraat aikaa ja vaivaa päivittäisiin siivousrutiineihin, pysyy siisteyden ylläpito helpompana ja mukavampana silloin, kun sinulla ei ole aikaa perusteelliselle siivoukselle.

Jotta homma helpottuisi, sinun kannattaa satsata perusjuttuihin eli ostaa tarvittavat välineet ja puhdistustuotteet jokaiselle kotisi alueelle. 

Kun luot säännöllistä siivousrutiinia, ota seuraavat vinkit käytäntöön, niiden avulla pidät kotisi siistinä ja puhtaana.

Pidä makuuhuoneet tuuletettuina

Tärkeintä on päästää makuuhuoneeseen raikasta ilmaa ja luonnonvaloa. Tämä päivittäinen tapa auttaa estämään homeen kasvamista, mikä johtuu kosteudesta.

Eroon pölystä

Paras tapa päästä eroon huonekalujen ja esineiden pölystä on käyttää pölynimuria. Jos sinulla ei ole imuria, etsi tuote, joka auttaa siivoamaan nämä alueet.

Yleisesti ottaen tällaiset tuotteet ovat usein öljypohjaisia, jotka kosteuttavat huonekalujen pintoja ja sitoo pölyn itseensä. Tämä estää pölyn leijailemisen ilmassa ja ehkäisee allergian aiheutumista. Tästä syystä emme suosittele pölyhuiskien käyttämistä.

Puhdista lattiat

Ota päivittäin viisi minuuttia aikaa koko kotisi lattioiden lakaisemiselle. Kun olet saanut lakaistua kaiken pölyn, muruset ja muun roskan, moppaa lattiat lempidesinfiointiaineellasi.

Voit myös valmistaa itse lattianpuhdistusaineesi. Sinun tarvitsee vain lisätä yhteen litraan vettä kaksi ruokalusikallista etikkaa ja yksi ruokalusikallinen ruokasoodaa.

Jos puhdistat lattiat päivittäin, estät lian takertumisen lattiaan. Jos likaa ja sotkua ei poista heti, ne saattaa olla vaikeampi poistaa myöhemmin. Muista myös, että kun pölyä kerääntyy päivittäin, on sitä lopulta aika paljon.

Päivittäisten, viikottaisten ja kuukausittaisten siivoustehtävien lisäksi on olemassa vuosittain tai puolivuosittain tehtäviä asioita. Suosittelemme tekemään ne keväisin ja syksyisin.

Vuoteen petaaminen

Suosittelemme petaamaan vuoteen joka päivä ja opettamaan tämän tavan myös lapsille. Myös petivaatteet olisi hyvä vaihtaa noin viiden päivän välein.

Keittiön siisteys

Keittiö on alue, joka sotkeentuu melko usein. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sen siivoamiseen tarvitsee uhrata aikaa päivittäin, jotta se pysyy siistinä.

On todennäköistä, että kokatessasi roiskuu kastiketta tai öljyä, ja jos et siivoa tahroja heti, on tahrojen pois saaminen myöhemmin vaikeampaa.

Keittiön siivoamiseen tarvitset välineitä, jotka helpottavat tehtävää: hankaustyynyjä, kumihanskoja, rasvanpoistajia, desinfiointiaineita, ruokasoodaa ja etikkaa.

Jos siivoat keittiön heti ruuanlaiton jälkeen, tulet huomaamaan, kuinka helppoa on päästä eroon syntyneistä tahroista.

Jos vaivanasi on itsepintaiset rasvatahrat, meillä on tarjota sinulle hyvä vinkki. Laita tahralle hieman ruokasoodaa ja sen jälkeen etikkaa. Näin syntyy kemiallinen reaktio, joka helpottaa likatahran irtoamista.

Muita vinkkejä viikottaiseen ja kausittaiseen kodin siistinä pitämiseen

Puisten pintojen puhtauden ylläpitäminen

  • Voit puhdistaa lakatut puuovet saippuavedellä. Pyyhi ja kuivaa puhtaalla liinalla.
  • Jos puulattiassasi on öljytahroja, voit hangata niitä haihtuvilla liuottimilla. Hankaa välittömästi saippualla ja kiehuvan kuumalla vedellä. Lämmitä vahaa vesihauteessa ja hankaa sitä tahraiselle alueelle.
Ota kaikki perheenjäsenet mukaan siivoukseen

Muiden materiaalien puhdistaminen

  • Kun haluat puhdistaa hopeaesineitä, käytä hankaussientä ja saippuavettä. Sen jälkeen huuhtele ja anna kuivua luonnollisesti.
  • Estääksesi veitsen teriä homehtumasta, aseta ne kevyesti pakattuun multaan, jonka jälkeen hankaat niitä villa- tai mokkakankaalla.
  • Käytä valkaisuainetta tai etikkahappoa – kolme ruokalusikallista yhteen litraan vettä – tai veteen liuotettua suolaa puhdistamaan plakin tai kalkin jäänteitä seinistä. Voit käyttää myös suolahappoa veteen liuotettuna.

Kun pidät kotisi puhtaana ja hygieenisenä, autat estämään tulehdusten ja muiden tautien esiintymistä perheessäsi. Näin on erityisesti pölyn, homeen ja eläinten karvojen aiheuttamien allergioiden kohdalla.

Luot samalla tahrattoman ja siistin ympäristön, joka parantaa perheesi kokonaisvaltaista hyvinvointia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.