Miksi vauvalle puhuminen on tärkeää?
Monilla vanhemmilla on se väärä käsitys, että koska vauvat eivät osaa vielä puhua, he eivät ymmärrä heille kerrottuja asioita. Vauvoille puhuminen, ympäröivän maailman kuvailu ja rakkautemme ilmaiseminen sanoin hyödyttää kuitenkin suuresti heidän tunneälyään ja myöhempää kielenkehitystään. Jatka lukemista saadaksesi selville, miksi vauvalle puhuminen on tärkeää.
Vaikka vauvat eivät vielä kykene ilmaisemaan itseään sanoin, se ei tarkoita, etteivätkö he ymmärtäisi kaikkea mikä kätkeytyy tietyn äänenpainon tai eleen taakse. Siksi on erittäin suositeltavaa, että kommunikoit vauvasi kanssa päivittäin ja teet hänelle tutuksi hänen arkielämäänsä kuuluvia käsitteitä.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Älypuhelimen käyttö saattaa aiheuttaa viiveitä lapsen puheen kehityksessä
Vauvan kanssa puhuminen on tärkeä osa siteenne vahvistamista
Yksi parhaista neuvoista, joka tuoreille vanhemmille voidaan antaa, on “puhukaa vauvallenne”. Tämä saattaa ensi alkuun tuntua itsestään selvältä, mutta monet tuoreet äidit ja isät ovat hämmentyneitä siitä, mistä heidän pitäisi vauvalleen puhua.
He miettivät, mitä heidän vauvansa ymmärtää ja kuinka hänelle voidaan opettaa uusia sanoja ja lauseita. Vaikka vauvat eivät ole vielä oppineet kieltä ja viestintää, heillä on mielikuvituksen ylittäviä kykyjä, ja meidän vanhempien tehtävänä on auttaa heitä oppimaan ja kehittymään opettamalla heille perussanojen kautta ympäröivää todellisuutta.
Pienen vauvan kuulo-, näkö-, maku- ja tuntoaisti ovat vielä rajalliset. Vanhempien tulee pitää tämä mielessään opettaessaan vauvalleen sanoja ja lauseita. Heidän tulisi puhua tai laulaa vain sellaisia sanoja, joita pienokainen voi ymmärtää. Tämä auttaa häntä oppimaan maailmasta ja ymmärtämään kuulemaansa ja näkemäänsä. Se antaa hänelle myös mahdollisuuden kehittyä emotionaalisesti kokemalla, että hänen vanhempansa ymmärtävät häntä.
Kun puhut vauvallesi, katso häntä silmiin
Vauvat oppivat olemalla vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa, ja tähän osallistuvat myös tunto-, haju- ja makuaisti. Vauvat ymmärtävät paremmin leikin kautta ja saadessaan positiivisia reaktioita. Voit tehdä tämän koskettamalla vauvaasi joka päivä, erityisesti hänen kasvojaan, käsiään, selkäänsä, jalkojaan ja suutaan. Ja mikä tärkeintä, katso häntä silmiin puhuessasi hänelle.
Tällä tavalla vauvasi oppii yhdistämään kosketuksesi ja sanasi rakkauteen ja turvallisuuteen. Lisäksi säännöllinen puhuminen vauvalle auttaa häntä tunnistamaan äänet, joista hän pitää ja ei pidä, jotta hän voi kehittää omaa sanastoaan. Vauvasi oppii myös sinun mieltymyksistäsi seuratessaan vuorovaikutustasi ympäristön kanssa ja voi sitten matkia näitä toimia sinun kanssasi.
Ideana on saada lapsi luottamaan itseensä, jotta hän jonain päivänä rohkenee lausua ensimmäiset sanansa. Ja vaikka ne olisivat aluksi käsittämättömiä ja merkityksettömiä, lasta tulee kannustaa ja onnitella, jotta hän kehittyy lisää ajan myötä. Nauti siis tästä vaiheesta täysin siemauksin, sillä pian pystyt jo kommunikoimaan lapsesi kanssa sujuvammin.
Lue myös tämä: Pienen lapsen kielen kehitys
Päivittäinen puhuminen vauvalle edistää kielen oppimista
Oppiminen rakentuu luottamukselle sekä ihmisten välillä että itse ympäristössä. Aluksi vauvan on vaikea luottaa ihmisiin, sillä hän ei vielä ymmärrä heitä. Kun hän oppii suodattamaan vuorovaikutuksen automaattisten kognitiivisten prosessien (kuten päättelyn tai tunteiden) läpi, tämä luottamus luo vakiintuneita tapoja hänen aivoissaan. Tämä on välttämätöntä kielen oppimiseksi.
Vanhemman ja lapsen välisellä siteellä on tässä tapauksessa erityisen vahva merkitys, sillä se perustuu kahden erityislaatuisen yksilön yhteiseen päättelyyn. Tällä tavalla vauvalle puhuminen auttaa luomaan luottamuksen perustan, joka kestää läpi elämän. Pyri siis puhumaan vauvallesi rakastavasti ja hellästi, jotta hän tottuu siihen ja hankkii uutta sanastoa.
Vauvat ovat älykkäitä, mutta meidän on pyrittävä opettamaan heille sanoja ja lauseita. Tämä auttaa heitä ymmärtämään kuulemaansa ja näkemäänsä, mikä on ratkaisevan tärkeää heidän kehitykselleen. Säännöllinen vuorovaikutus lapsesi kanssa auttaa häntä oppimaan sanoja ja lauseita, jotka tekevät hänet onnelliseksi!
Vauvalle puhuminen on tärkeää
Vaikka ensimmäisten vuosien ajan me vanhemmat käymme yksinpuhelua vauvamme kanssa, sanojen kautta saamistaan ärsykkeistä vauva voi kerätä tietoa voidakseen kommunikoida itse myöhemmin. Muista siis, että vauvalle puhuminen on tärkeää joka päivä.
Vaikka luulet vauvasi olevan vielä liian pieni ymmärtääkseen sinua, todellisuudessa vauvat pystyvät tulkitsemaan vanhempiensa mielialaa jo äänenpainosta ja eleistä. Pyri siis kannustamaan häntä kehtolauluilla, tarinoilla ja muilla opetusvälineillä, jotta hän saa itseluottamusta lausuakseen ensimmäiset sanansa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Faber, A., Mazlish, E. (2013) Cómo hablar para que sus hijos le escuchen y cómo escuchar para que sus hijos le hablen. Editorial: Ediciones Medici. Recuperado de: http://www.edu.xunta.gal/centros/ceipalbinonunez/?q=system/files/u42/Como%20hablar%20para%20que%20los%20ni%C3%B1os%20escuchen%20y%20como%20escuchar%20para%20que%20los%20ni%C3%B1os%20hablen_faber%20adele.pdf
- Montecinos, J. P. (2000). Adquisición y desarrollo del lenguaje y la comunicación: una visión pragmática constructivista centrada en los contextos. Límite: revista de filosofía y psicología, (7), 54-66. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2053242.pdf
- Navarro Pablo, M. (2003). Adquisición del lenguaje. El principio de la comunicación. Cauce, 26, 321-347. Recuperado de: https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/13138/file_1.pdf?sequence=1
- Pérez Pedraza, P., Salmerón López, T. (2006). Desarrollo de la comunicación y del lenguaje: indicadores de preocupación. Pediatría Atención Primaria . 2006;VIII(32):111-125. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638693012