Tädiksi tuleminen ensimmäistä kertaa
Olipa nainen sitten itse äiti tai ei, tädiksi tuleminen ensimmäistä kertaa on ihmeellinen ja mahtava kokemus. Huolimatta olosuhteista, iästä ja muista tekijöistä, sisaruksen lapsen saapuminen maailmaan on aina hyvin erityinen kokemus.
Tädiksi tuleminen ensimmäistä kertaa
Lapsi täyttää ympäristön ilolla, ja hän on keskipisteenä monissa tapahtumissa, joissa myös uusi täti on läsnä. Tullessasi tädiksi ensimmäistä kertaa, haluat innokkaasti opettaa lapselle uusia asioita, ottaa kuvia jokaisesta kehitysaskeleesta ja hankkia ihania pieniä vaatteita ja leluja.
Olet lapselle kuin toinen äiti ja odotat innolla sitä hetkeä, kun lapsi kutsuu sinua tädiksi ensimmäistä kertaa. Olet aina paikalla, jos saat mahdollisuuden peitellä lapsen nukkumaan ja toistaa saman iltasadun sadatta kertaa. Kerrot lapselle hienovaraisesti tärkeistä asioista, jotka muokkaavat hänen ajatteluaan.
Katsotte yhdessä telesiviosta piirrettyjä ja kommentoitte niitä mielipiteitä vaihtaen. Näin opetat lasta miettimään ja korostat sellaisia elämänarvoja, jotka ovat hyödyllisiä elämän matkalla.
Kaikesta tästä huolimatta – vaikka rakastatkin lasta paljon – et jätä sivuun kurinpitoa ja kunnioituksen opettamista. Sinun tulisi aina olla hyödyksi lapsen henkiselle kehitykselle ja olla hyvä roolimalli.
5 kultaista sääntöä ensimmäistä kertaa tädiksi tulevalle
Seuraavaksi jaamme viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua olemaan paras mahdollinen täti.
1. Ole loistava täti, älä kaveri
Kun vanhemmat eivät ole paikalla, tädin rooli tulee tärkeämmäksi. Lapsi tarvitsee opasta, ei kaveria.
Nykyisin on hyvin tavallista, että täti kertoo peloistaan ja ongelmistaan lapselle. Tätinä oleminen ensimmäistä kertaa tarkoittaa, että joudut asettamaan rajat ja normit, aivan kuten vanhemmatkin tekevät.
2. Pidä kuria
Tätinä yksi tehtävistäsi on opettaa lasta auttamaan kotitöissä jo nuoresta pitäen. Sinun tulee tukea vanhempia auttamalla lasta ymmärtämään, että hänen täytyy noudattaa sääntöjä.
Ei kannata hyväksyä huonoa käytöstä. Jos lapsi saa sinulta tukea virheitä tehtyään, hän ottaa tilanteen hallintaansa, ja siten hän tulee olemaan tottelematon vanhempiensa kanssa.
Lapsi näkee tädin toisena äitinä, jonka kanssa hän jakaa ihania hetkiä – ja myös niitä huonompia.
3. Käytä laatuaikaa lapseen
Täti ei elä samassa talossa lapsen kanssa. Hän ei ehkä pysty käyttämään niin paljon aikaa tämän kanssa kuin haluasi, työn ja muiden vastuiden vuoksi.
Siksi ollessasi yhdessä lapsen kanssa, hyödyntäkää vapaa-aikanne ja viettäkää se laadukkaasti. Muutama tunti riittää leikkimiseen, liikuntaan, puhumiseen tai kävelemiseen.
Lapsi tulee ehdottomasti arvostamaan tätä yhdessä vietettyä aikaa. Vaikka tapaamiset olisivatkin joskus hyvin lyhyitä, hän tulee aina muistamaan yhdessä viettämänne kauniit hetket.
4. Puhu aina totta, vaikka se olisikin vaikeaa
Itsetunto syntyy siitä, että ihminen selviää vaikeuksista. Siksi ei kannata ylisuojella lasta – muuten hän ei pysty kehittämään kykyjään haasteiden voittamiseksi.
Kun hetki on oikea, ylistä lasta saavutuksista. Jos jostakin syystä lapsi ei pääse tavoitteeseensa, älä tee hänen oloaan hyödyttömäksi. Älä myöskään toisaalta kohtele häntä mestarina. Auta häntä oppimaan epäonnistumisistaan.
5. Ole aina tarkkana lapsen ongelmien suhteen
Ei ole myytti, että lapsi, joka jätetään ilman valvontaa, voi kehittää vakavia ongelmia jo lyhyessä ajassa. Siksi velvollisuutesi tätinä on olla antamatta lapselle liikaa vapautta – olipa hänen ikänsä mikä tahansa.
Tämä valvonta tulee pyrkiä tekemään ilman, että lapsi tuntee oloaan huonoksi, sillä vaarana on, että työnnät häntä kauemmas itsestäsi. Tällöin et enää olisi se rakas opastava täti, vaan ihminen, johon lapsi ei luota.
Tätinä oleminen on varsinainen lahja. Lapsi näkee sinut toisena äitinä, jonka kanssa hän jakaa ihania hetkiä – ja myös niitä vähemmän hyviä. Käytä vaikutusvaltaasi hyödyksi jakaaksesi lapselle hyviä elämänohjeita ja arvoja. Anna myös rakkauttasi – saat aivan varmasti paljon enemmän vastalahjana.