Seesteisyyden arvo ja tärkeys
Seesteisyys on luonteenpiirre, mutta myös taito, jota voi harjoittaa. Se auttaa kohtaamaan päivittäiset haasteet vahvana ja rauhallisena, ja seesteisyyden arvo onkin tärkeä niin aikuiselle kuin lapsellekin.
Mitä seesteisyys tarkoittaa?
Seesteinen ihminen on tyyni, levollinen, rento ja rauhallinen. Seesteisyys on siis luonteenpiirre, mutta myös taito, jota ihminen voi kehittää ja harjoittaa, esimerkiksi toimimalla rauhallisesti erilaisissa tilanteissa. Seesteinen ihminen ajattelee ennen kuin toimii impulsiivisesti tai tunteiden viemänä. Seesteisyydestä voi olla paljon apua sekä arkipäiväisessä elämässä että vaikeina aikoina.
Seesteisyys ja itsehillintä
Olipa kyse työympäristöstä, kodista tai muusta vapaa-ajasta, koemme päivittäin ja läpi elämän tilanteita, joissa meidän täytyy tehdä päätöksiä ja toimia nopeasti. Erilaiset tilanteet voidaan kohdata hyvin eri tavoin. Pysyessään rauhallisena ongelmatilanteessa, ihmisellä on itsehillintää. Sen lisäksi, että hän pystyy hallitsemaan tunteitaan, hän kykenee tietoisesti säätelemään impulssejaan ja reaktioitaan.
Seesteisyyden ja itsehillinnän avulla pystytään hallitsemaan impulsseja, jotka saavat toimimaan irrationaalisesti. Tuloksena voidaan saavuttaa seuraavia asioita:
- Et tuhlaa aikaasi
- Vältyt turhautumisen, ahdistuneisuuden, jännittyneisyyden ja stressin tunteilta
- Opit ongelmista
- Et loukkaa muita ihmisiä, kun et toimi ajattelematta
- Kehität positiivisen henkilökohtaisen ja sosiaalisen tasapainon
- Pystyt keskittymään paremmin
- Parannat mielialaasi
- Saavutat sisäisen rauhan
Seesteisyys ei tarkoita sitä, että olisi turvassa myrskyiltä. Seesteisyys tarkoittaa rauhaa myrskyn keskellä.
Seesteisyyden arvo
Nykypäivänä elämä on kiireistä. Perhe, työ, opiskelu, ihmissuhteet, sosiaaliset verkostot ja monet muut asiat vaativat jatkuvaa huomiotamme. On tärkeää oppia toimimaan rauhallisesti ja olemaan seesteinen vastoinkäymisten ja ongelmien edessä. Sen tärkeys korostuu elämän ollessa nopeatempoista.
Seesteisyyden arvo on tärkeä opettaa myös lapsille. Tämä tarkoittaa rauhallisen asenteen kehittämistä lapsen kohdatessa vaikeita olosuhteita, olivatpa ne sitten tuttuja tai tuntemattomia. On olemassa myös tiettyjä hetkiä, dramaattisia ja vaarallisia, jolloin seesteisyys on tarpeen. Tällaisissa tilanteissa lapsen on hyvä oppia:
- Analysoimaan ja ajattelemaan selkeästi ennen kuin toimii ja arvioimaan kaikki mahdolliset seuraukset.
- Pysymään rauhallisena uusissa ja vaarallisissa tilanteissa sekä pyytämään aina apua.
- Suhteuttamaan asiat ja miettimään, mikä oikeasti on tärkeää.
- Hallitsemaan hengitystä rentoutuakseen stressaavissa tilanteissa.
- Olemaan kärsivällinen, sillä kaikki vie oman aikansa. Ongelmiin voi olla useampikin ratkaisu, mutta ne eivät aina ratkea välittömästi.
- Erilaisten vaihtoehtojen ja ratkaisujen arviointi ennen toimimista.
- Muiden mielipiteiden ja näkökantojen kuuntelemista. Kaikki tieto, kokemus ja neuvot voivat laajentaa omaa näkökantaa ja maailmankuvaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- André, C. (2017). Los estados de ánimo: el aprendizaje de la serenidad. Editorial Kairós.
- Rodríguez Neira, V. (2010). Hacia la conquista de la serenidad. Projecte
Final del Màster en Educació Emocional i Benestar. Barcelona: Universitat
de Barcelona. Recuperado de http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/67973/6/Hacia%20la%20conquista%20de%20la%20serenidad.pdf - Oros, L. B. (2008). Promoviendo la serenidad infantil en el contexto escolar. Experiencias preliminares en una zona de riesgo ambiental. Interdisciplinaria, 25(2), pp. 181-195. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/180/18025202.pdf