Rakkauteen liittyvät myytit ja niistä lapselle puhuminen - Äitiyden Ihme
 

Rakkauteen liittyvät myytit ja niistä lapselle puhuminen

Rakkauteen liittyvät myytit voivat olla vaarallisia etenkin lapselle tai nuorelle. Nyt kerromme, miten rohkaisemisen avulla voidaan edistää lapsen tervettä suhdetta itsensä rakastamiseen ja kriittiseen ajatteluun.
Rakkauteen liittyvät myytit ja niistä lapselle puhuminen
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Harva meistä huomaa, miten voimakkaasti esimerkiksi kirjat, elokuvat, mainokset ja musiikki meihin vaikuttavat. Niiden välittämät viestit muokkaavat suuresti ajatuksiamme ja näkökulmiamme. Hyvin usein tarinoiden aiheena on nimenomaan rakkaus, ja usein puhutaan siitä, miten jokaiselle ihmiselle on olemassa vain yksi sielunkumppani ja kuinka rakkauden löytäminen on elämän tärkein asia. Pahimmillaan tällaiset rakkauteen liittyvät myytit voivat olla lapselle tai nuorelle vahingollisia, ja siksi niistä on tärkeä keskustella lapsen kanssa. Lasten täytyy oppia ymmärtämään, että kuvitteelliset tarinat eivät kuvaa todellisuutta.

Myyttien rakentuminen ja vaikutus

Antropologisesti myytillä tarkoitetaan sellaisten uskomusten joukkoa, joita yhteiskunta pitää realistisina, mutta jotka itse asiassa ovat valheellisia. Antropologi Claude Lévi-Strauss määritteli, että myytit ovat ilmiöitä, joiden sisältö muuttuu ja joiden rakenne mukautuu yhteiskunnan elämään.

Tämän ajattelun mukaisesti myytit eivät ole pysyviä. Ne ovat dynaamisia ja monimuotoisia prosesseja, jotka mukautuvat erilaisin ympäristöihin ja olosuhteisiin. Levi-Straussin mukaan siksi, että myyttejä pidetään todellisuutta kuvaavina, ne saavat aikaan käytösmalleja, joita noudatetaan yhteiskunnassa.

Rakkauteen liittyvät myytit ja niistä lapselle puhuminen

Siten myytit oikeuttavat käytöstä ja asenteita, jotka sopivat niiden viestiin (jonka yhteiskunta hyväksyy realistisena). Näin käy myös olemassa olevien rakkautta ja romanssia koskevien myyttien kanssa. Yhteiskunta siis oikeuttaa haitallista ja väkivaltaistakin käytöstä, sillä se on niin sanottu todellista rakkautta.

Rakkauteen liittyvät myytit

Proyecto Detecta Andalucia on projekti, jossa kuvattiin harhaluuloja rakkauden ja romantiikan ihanteissa. Nämä myytit aiheuttavat ihmiselle riskiä ryhtyä sellaisiin parisuhteisiin, joissa on epätasa-arvoista vallankäyttöä naisen ja miehen välillä.

Projektissa luokiteltiin 19 myyttiä neljään ryhmään:

  • Rakkaus voittaa:  Tämä ryhmä sisältää myytit, jotka kertovat siitä uskomuksesta, että “tosirakkaus” antaa kaiken anteeksi. Ne aiheuttavat konfliktia sekä hyväksyntää rakkauden ja huonon kohtelun yhteydestä.
  • Meidät on tarkoitettu yhteen: Tähän ryhmään kuuluvat uskomukset, jotka liittyvät “sen oikean” tai “toisen puoliskon” löytämiseen – toisin sanoen omaa itseä täydentävän ihmisen löytämiseen. Nämäkin myytit oikeuttavat sen, että siedetään haitallisia asioita parisuhteessa.
  • Rakkaus on tärkeintä ja vaatii täyttä antautumista: Näissä myyteissä romanttista rakkautta pidetään kaikkein tärkeimpänä asiana ja olemassaolon tarkoituksena. Ne aiheuttavat oman persoonallisuuden vaimenemista ja sitä, että ihminen luopuu yksityisyydestään.
  • Rakkaus on omistamista ja kahdenkeskeisyyttä: Tämä viittaa myytteihin, jotka liittyvät mustasukkaisuuteen, ja ne aiheuttavat omistushalua parisuhteessa.

Miksi on tärkeää opettaa lapselle rakkauden myyteistä?

Kriittinen ajattelu on paras ase näiden myyttien haittojen välttämiseksi. On erittäin tärkeää, että vanhemmat edistävät lapsissaan vankkaa kriittistä ajattelua.

Muuten lapsi ei osaa ottaa etäisyyttä näihin myytteihin. Tuloksena on tällöin vahingoittavan käytöksen hyväksyntä, normalisointi ja oikeutus.

Opeta lapsillesi oman itsen rakastamista. Tämä rakkaus on avainasia, mitä tulee terveiden parisuhteiden muodostamiseen ja myrkyllisyyden välttämiseen.

“Itsensä rakastaminen tarjoaa elämän mittaisen romanssin.”

– Oscar Wilde

Lapsille tulee opettaa, että terve parisuhde perustuu luottamukseen. Mustasukkaisuus voi johtaa hallinnan oikeutukseen – ja tätä ei koskaan tulisi sallia.

Myytit siitä, että tulee “löytää toinen puolisko”, viestivät että ihminen voi olla oikeasti onnellinen vain kumppanin kanssa. On tärkeää opettaa lapset jo nuorella iällä olemaan riippumattomia muista. Opeta, että lapsesi ovat jo valmiiksi “täysiä”, eivätkä he tarvitse toista ihmistä täyttääkseen jotakin itsessään.

On totta, että täydellisen rakkauden ideaa tarjoavat elokuvat auttavat ihmisiä pakenemaan ongelmiaan. On kuitenkin tärkeää säilyttää tietty etäisyys ja objektiivisuus.

Lasten auttaminen muodostamaan terveitä rakkaussuhteita ei välttämättä tarkoita sitä, että he eivät saisi katsoa harhanjohtavia elokuvia. Vanhempien kannattaa mieluummin auttaa lapsia saamaan oikeanlainen näkökulma tällaisiin kertomuksiin.

Kriittinen mieli on tärkeä, jotta ihminen voisi huomata sellaiset rakkautta ja romantiikkaa koskevat käsitykset, jotka ovat pelkkiä myyttejä, ja irrottautua niistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.