Kuinka hyväksyä lapset sellaisina kuin he ovat - Äitiyden Ihme
 

Kuinka hyväksyä lapset sellaisina kuin he ovat

Kun hyväksymme lapset sellaisina kuin he ovat, autamme heitä edistämään heidän vahvuuksiaan, ei sellaisia ominaisuuksia, joita haluamme heillä olevan.
Kuinka hyväksyä lapset sellaisina kuin he ovat
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 24 heinäkuuta, 2023

Monille vanhemmille on vaikea hyväksyä lapset sellaisina kuin he ovat, varsinkin jos he ovat hyvin “erilaisia” kuin muut tai heillä on vahva luonne. Siksi vanhemmat saattavat olla pettyneitä, koska heidän mielestään heidän lastensa pitäisi olla tietynlaisia. Tämän seurauksena he eivät keskity kasvattamaan lapsiaan kehittämään omia kykyjään, vaan yrittävät mallintaa niitä heidän odotustensa ja toiveidensa mukaan.

Näissä tapauksissa aikuiset unohtavat, että lapsen pakottaminen olemaan joku muu kuin hän on, on kunnioituksen puutetta, eräänlaista manipulointia ja hyväksikäyttöä. Heidän on hyväksyttävä, että jokainen on sellainen kuin on, ja siksi heidän on kunnioitettava lapsen ominaisuuksia yrittämättä muuttaa niitä. On erittäin tärkeää, että hyväksymme lapset sellaisina kuin he ovat, jos haluamme että heille kehittyy hyvä itsetunto.

Hyväksy lapset ja kunnioita heidän tapaansa olla

Tunnemme varmasti kaikki sellaisia vanhempia, jotka katsovat lapsiaan aina ollen täynnä huolta siitä, mitä he aikovat tehdä tai sanoa tai kuinka he käyttäytyvät. Siksi heillä on tapana aina ja joka hetki tuomita lapsiaan ja vaatia heitä olemaan heidän kaltaisiaan. He korjaavat heidän käyttäytymistään koko ajan ja yrittävät muuttaa heidän olemustaan, makujaan, luonnettaan, harrastuksiaan jne.

Jotkut vanhemmat, jotka pitävät jostakin lajista tai ovat hyviä siinä (tai toivovat olevansa), haluavat myös lastensa olevan hyviä siinä. Jos heidän lapsensa eivät pidä kyseisestä lajista tai eivät ole hyviä siinä, vanhemmat halveksuvat ja nöyryyttävät heitä. Sama tapahtuu arvosanojen kanssa. Jos vanhemmat saivat hyviä arvosanoja koulussa ja heidän lapsensa eivät saa kovin hyviä arvosanoja, he arvostelevat heitä ja pohtivat, miksi näin kävi.

Vanhempien tulee hyväksyä lapset sellaisina kuin he ovat, pelasivatpa he jalkapalloa tai eivät.
Emme saa unohtaa, että lapsilla on omat ominaisuutensa ja tapansa olla. Emme voi odottaa heidän olevan sellaisia kuin me, heidän vanhempansa, olemme tai olimme lapsena.

Anna lasten olla vapaita

Kaikki vanhemmat, kun he saavat tietää, että heille on tulossa lapsi, alamme kuvitella, millaisia heistä tulee. Ja tavalla tai toisella luomme tulevasta lapsestamme kuvan, joka ei ole todellinen ja joka heijastaa kaikki toiveemme häneen. Haluamme esimerkiksi lapsemme olevan kaltaisemme tai jopa saavuttavan tavoitteet, joita me itse emme pystyneet saavuttamaan. Odotamme heidän olevan älykkäämpiä, parempia opiskelijoita ja taitavia monilla aloilla.

Täyttääksemme odotuksemme me aikuiset teemme kaikkemme ollaksemme heidän paras esimerkkinsä ja muotoilemme heitä mielemme mukaan. Mutta unohdamme yhden asian: heillä on oma tapansa olla, omat makunsa, tunteensa, unelmansa ja toiveensa. He voivat olla enemmän tai vähemmän ujoja, vahvempia tai heikompia, älykkäämpiä tai vähemmän älykkäitä, mutta he ovat sellaisia kuin ovat. Miksi meidän on niin vaikeaa hyväksyä heitä?

Heidän vanhempinaan meidän on hyväksyttävä heidät sellaisina kuin he ovat ja autettava heitä kehittymään. Riippumatta siitä, millaiseksi olemme kuvitelleet heidät, he jonakin päivänä valitsevat polkunsa ja jatkavat sitä. Älkäämme siis pakottako heitä olemaan joku, jota he eivät ole. Antakaamme heidän sen sijaan olla vapaita.

Hyväksy lapsesi sellaisina kuin he ovat

Vanhemmat voivat auttaa lapsiaan niissä asioissa, jotka vahingoittavat heitä. Esimerkiksi ahdistuneisuus, laiskuus, aggressiivinen käyttäytyminen, mieliala, masennus, autismi, hyperaktiivisuus tai motivaatio, jota he tarvitsevat tehdäkseen sitä, mistä he pitävät niin paljon. Meidän ei pitäisi pakottaa heitä muuttumaan, mutta voimme kannustaa heitä vahvistamaan ominaisuuksiaan tai hiomaan sellaisia ominaisuuksia, joissa he itsekin haluavat apua.

Lapsemme tarvitsevat vanhempiaan antamaan heille sysäyksen, jota he tarvitsevat rakentaakseen itsetuntoaan ja tunteakseen tyytyväisyyttä. Sillä ei ole väliä, pitävätkö he jalkapallosta, tanssista, taiteesta vai tekniikasta. Meidän vanhempien voi olla vaikeaa hyväksyä lapsemme sellaisina kuin he ovat, mutta olemmeko koskaan pysähtyneet miettimään, kuinka vaikeaa se voi olla lapsille, jos emme hyväksy heitä?

Äiti halaa teini-ikäistä tytärtään.
Vanhempana meidän on annettava lapsillemme ehdotonta tukea ja autettava heitä kehittämään vahvuuksiaan.

Tunne lapsesi ja ohjaa heitä oikein

Kuten huomaat, on erittäin tärkeää hyväksyä lapset sellaisina kuin he ovat. He kyllä huomaavat, jos heidän vanhempansa eivät hyväksy heitä. Siksi on tärkeää, että kohdistat ponnistelusi selvittääksesi, mistä lapsesi todella pitävät, mitkä ovat heidän vahvuutensa, mikä motivoi heitä ja mistä he pitävät. Jos löydät vastaukset, voit ohjata kaikki voimasi ohjaamaan heitä oikealle, heidän haluamalleen tielle. Pystyt myös hyväksymään heidän epäonnistumisensa ja juhlimaan heidän saavutuksiaan.

Emme saa unohtaa, että lapsemme ovat ihmisiä, eivät vain unelmia tai toiveita. Tämän jälkeen käy selväksi, mikä on todella tärkeää lasten kouluttamisessa ja kasvatuksessa. Meidän täytyy ymmärtää heitä, tuntea heidät ja ohjata heitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
  • Elias, M. J. (2014). Educar con inteligencia emocional: Cómo conseguir que nuestros hijos hijos sean sociables, felices y responsables. DEBOLS! LLO.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.