Opeta lapsellesi, mitä on hyvä vanhemmuus - Äitiyden Ihme
 

Opeta lapsellesi, mitä on hyvä vanhemmuus

Opeta lapsellesi, mitä on hyvä vanhemmuus
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hyvä vanhemmuus vaatii usein sitä, että ihminen muuttaa tapansa ja asenteensa. Kuinka voit pyytää lapsiasi toimimaan oikein, jos et itse näin tee? Kuinka voit pyytää kunnioitusta, jos itse olet lasta kohtaan epäkunnioittava ja hyökkäävä? Paras tapa opettaa on esimerkin kautta. Lapsillesi käytöksesi näkeminen on enemmän kuin tuhannen luennon arvoinen.

Kuten usein sanotaan, johda esimerkillä, ja muut tulevat seuraamaan sinua.

Opeta lapsellesi, mitä on hyvä on hyvä vanhemmuus

Olet kenties joskus kysynyt itseltäsi, mitä voisit tehdä auttaaksesi lapsiasi kasvamaan hyviksi vanhemmiksi sen ajan koittaessa. Tämä tuokin mieleen syvällisemmän kysymyksen siitä, mikä oikeastaan on hyvää vanhemmuutta.

Meidän tulee nähdä vaivaa ollaksemme parempia ihmisiä ja vanhempia. Ihminen on keskeneräinen työ, ja aina on mahdollista tehdä parannuksia. Me opetamme lasta esimerkillä. Vanhempana oleminen tarkoittaa oman itsensä näkemistä roolimallina.

Alla jaamme viisi vinkkiä hyvän vanhemmuuden toteuttamiseksi. Nämä on ajatukset ovat La Crianza Feliz -kirjasta, jonka kirjoittaja on espanjalainen psykologi Rosa Jove.

Opeta lapsellesi, mitä on hyvä vanhemmuus

1. Vältä aikuisuuden nostamista korokkeelle

Tätä aikuisuuden parempana kokemista näkyy eräiden vanhempien ideoissa ja käytöksessä. He kuvittelevat olevansa parempia kuin lapset. He katsovat, että aikuisina heillä on enemmän oikeuksia kuin lapsilla. Tämä johtaa sellaisiin kasvatusmenetelmiin, jotka perustuvat sokeaan tottelevaisuuteen sekä siihen käsitykseen, että säännöt tulee asettaa ylhäältä alaspäin, eli tässä tapauksessa vanhemmilta lapsille.

Tämän ajatuksen mukaan vanhempi ei koskaan ole väärässä. Jos hän on, se tulee piilottaa. Ja jos vanhemman virhe on liian suuri piilotettavaksi, keksitään tekosyitä – mutta koskaan ei pyydetä anteeksi.

Moni vanhempi uskoo edelleen, että hän tietää, mikä on parasta, ja lapsi ei. Tällöin vanhempi ei kuuntele niitä loistavia ideoita, joita lapset tarjoavat. Muista, että perheenjäsenten ei tulisi hyökätä toisiaan vastaan, vaan puhua ja ymmärtää toisiaan. Älä siis pelkää myöntää, että olet väärässä, ja yritä selvittää ongelma. Tämä on hyvää vanhemmuutta, joka auttaa lastasi kasvamaan hyvin ja nöyräksi ihmiseksi.

2. Ymmärrä lastasi

2-4 vuoden iästä lähtien meidän vanhempien tulisi tehdä hyvin selväksi lapsillemme, että ymmärrämme heitä, vaikka emme aina hyväksyisikään heidän tekojaan. Tämä on se vaihe, jossa lapsi alkaa kehittää itsenäisyyttään. Siten hän saattaa tehdä aivan kaiken itse tai sanoa sinulle vastaan.

Meidän tulee ymmärtää tämä ennen kuin yritämme korjata lapsen käytöstä. Vaikka se, mitä lapsi tekee, olisikin vastoin periaatteitamme, hän tekee sen vain ärsyttääkseen. Hän kokeilee uusia asioita ja testaa ympäristöään. Anna lapsesi kokeilla ja oppia uusia asioita itse. Tämä auttaa häntä kasvamaan itsevarmaksi ja itsenäiseksi ihmiseksi.

3. Jakakaa tapoja ja rutiineja

Peseytyminen, illallisen valmistaminen tai siivous ovat tärkeitä asioita oppia. Nämä askareet on paras tehdä sillä ajatuksella, että pidämme lopputuloksesta, eikä vain siksi, että ne on pakko tehdä. Rosa Jove kertoo, että myös isän tulisi osallistua aktiivisesti kodin askareisiin. Sen lisäksi, että tämä on tärkeää vanhempien työ- ja kotielämän tasapainolle, se antaa myös positiivisen esimerkin lapsille.

Kaikki tämä liittyy erääseen kuvaan, joka nousi hitiksi sosiaalisen median kanavissa. Kuvassa on poika, joka leikkii nukeilla, ruokkien ja kantaen niitä. Kuvan alla lukee “Annatko tosiaan poikasi leikkiä nukeilla? Etkö pelkää, että hänestä tulee… hyvä isä?”

Opeta lapsellesi, mitä on hyvä vanhemmuus

4. Ole johtaja, joka ei ole ylempänä

On kahden tyyppistä johtajuutta. Toinen on voimankäyttöä ja ylhäältä alas suuntautuvaa, ja vanhemmuudessa tämä vertikaalinen johtajuus perustuu aikuisen vakuuttuneisuuteen siitä, että hän on oikeassa ja lapsi väärässä. Vanhempi, joka johtaa vertikaalisesti, reagoi huonoon käytökseen häpeään asettamisella ja yrittää hallita pakottamalla rutiineihin tai rangaistuksiin.

Horisontaalinen johtajuus sen sijaan on sitä, että toimitaan yhdessä lasten kanssa, kumppaneina. Tämä perustuu siihen ajatukseen, että kun lapsi tekee virheen, voimme korostaa hyvää puolta ja opastaa häntä suoriutumaan paremmin seuraavalla kerralla. Kaikissa asioissa on jotakin positiivista – sitä vain joudutaan joskus etsimään.

Jos lapset pystyvät oppimaan tällaisista tilanteista, ja me annamme heille opastusta ja ylistämme heitä hyvistä asioista, he alkavat tietoisesti muokata käytöstään.

“Tyrannimainen käytös lapsia kohtaan luo tyranneja. Välinpitämättömyys lasta kohtaan luo aikuisia, jotka ovat välinpitämättömiä – eivät vain muiden kivulle, vaan myös omaa olemassaoloaan kohtaan.”

– Ferran Grau Codina

5. Kunnioita saadaksesi kunnioitusta

Aikuisen ei tulisi koskaan olla epäkunnioittava lasta kohtaan. Jos aikuisten annetaan olla epäkunnioittavia, täytyy hyväksyä se, että lapsikin käyttäytyy näin. Mitä tahansa tapahtuikin, olemme vanhempia, ja me yritämme kasvattaa lapsemme niin, että he ilmentävät tärkeimpiä arvojamme.

Jos haluamme opettaa lapset kunnioittamaan toisia, emme voi kohdella heitä epäkunnioittavasti. Lapset matkivat vanhempiaan. On siis todella tärkeää kasvattaa lasta kunnioittavalla tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.