Olet hyvä äiti kaikesta huolimatta
 

Olet hyvä äiti kaikesta huolimatta

Olet hyvä äiti kaikesta huolimatta
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 08 heinäkuuta, 2018

Äitinä olo voi olla toisinaan erittäin stressaavaa, ja saatat pohtia kuinka hyvin selviät äitiyden haasteista. Yöllisten heräilyjen tuoma väsymys ja jatkuva huolenpito vaativat sinulta voimaa, ja vain sinä ymmärrät mitä vauvasi milloinkin tarvitsee.

Kaikki äidit tietävät, ettei äidinrakkaus ole riippuvainen siitä onko nainen synnyttänyt vai ei. Äitiys voi olla pelottavaa, ja se tuokin tullessaan monenlaisia pelkoja ja huolia. Voit pelätä esimerkiksi sitä, että  vauvasi lakkaa hengittämästä nukkuessaan, tai että hemmottelet lastasi liikaa.

Kukaan ei voi etukäteen tietää, mitä kaikkea vanhemmuus oikeasti on ja mitä se muuttaa. Tämän takia on tärkeä muistaa, että kaikki on hyvin ja olet hyvä äiti.

Jos sinulla on mieltä painavia asioita, etkä ole varma teetkö kaiken oikein, voit aina kysyä lastenlääkärin neuvoa. Muista kuitenkin, ettei mikään ole tärkeämpää kuin luottaa omaan äidinvaistoosi, joka on varmasti parempi kuin kenenkään muun mielipiteet tai neuvot.

Jokaisen äidin kolme suurinta pelkoa 

Äidin pelkoja

Joissakin tapauksissa äidin pelkotilat saattavat tulla äidin omasta lapsuudesta. Lapsuudessa koettu kaltoinkohtelu tai erinäiset traumat vaikuttavat usein niin, ettei äiti halua aiheuttaa omalle lapselleen samoja tunnetiloja. Jokainen äiti haluaa tarjota lapselleen parhaan mahdollisen lapsuuden niin tunne- kuin psyykkiselläkin tasolla.

Jos nainen ei koe olevansa tyytyväinen henkilökohtaiseen elämäänsä, niin parisuhteessa kuin työpaikalla, aiheuttaa tämä helposti levottomuutta ja huolia. Jokainen äiti haluaa käsitellä edellämainittuja ongelmia elämässään niin, ettei sillä ole vaikutusta hänen lapsiinsa ja heidän kasvatukseensa.

Äitiydessä yhdistyy kunkin äidin oma henkilökohtainen menneisyys ja kasvatus. Yhteiskunta, jossa elämme sekä ympäristö ja sosiaalinen tausta vaikuttavat äitiyteen myös erittäin vahvasti. Viimeisenä, mutta tärkeimpänä äitiyden elementtinä on se yhteys ja suhde, jonka luomme oman lapsemme kanssa. Seuraavassa käsittelemme kolmea jokaisen äidin suurinta pelkoa.

  • Pelko siitä, ettet tiedä mitä lapsesi tarvitsee. Tämä pelko on erittäin yleinen ja täysin ymmärrettävä, ja se toistuu monella äidillä jokaisen lapsen kohdalla, sillä kaikki ovat omanlaisiansa.

Tämän pelkotilan kohdalla olisi hyvä muistaa, että sinä tunnet lapsesi parhaiten ja olet juuri se paras äiti omalle lapsellesi. Äiti on se, joka on lapsen kanssa jo ennen syntymää, eikä äidin ja lapsen välillä olevaa sidettä voida koskaan katkaista. Äidinvaisto onkin se tärkein elementti, ja siihen voit aina luottaa.

  • Pelko siitä, että toistat omien vanhempiesi virheitäJokaisella meistä on oma mielikuva siitä, minkälainen lapsuuden perheemme oli, mitä perheessä tehtiin ja mitä ei tehty. Tärkeintä on muistaa se, ettei vanhempana olo ole sitä ettet koskaan tekisi virheitä – täydellisiä vanhempia ei ole olemassa.

Täydellisyyden tavoittelua tärkeämpää on se, että olet läsnä vanhempana ja lapsiesi tavoitettavissa silloin, kun he sinua tarvitsevat.

  • Pelko siitä, ettet osaa tehdä lastasi onnelliseksi. Tämä on yksi erittäin yleinen pelko vanhempien keskuudessa. Älä kuitenkaan mieti tätä liikaa. Keskity siihen, että kuuntelet lastasi, kunnioitat hänen kehitystään, opetat häntä olemaan vastuullinen, näytät että hän on sinulle tärkeä, ja ennen kaikkea muistutat häntä siitä että olet aina hänen tukenaan läpi koko elämän.

Olet juuri oikea äiti omalle lapsellesi

Brittiläisessä Psychologies-aikauslehdessä julkaistussa artikkelissa käsitellään mielenkiintoista käsitystä äitiydestä. Tämä konsepti auttaa sinua varmasti ymmärtämään, että olet juuri hyvä sellaisena äitinä kuin olet.

Konseptissa on termi “täydellinen äiti”, ja tässä ovat niin sanotun täydellisen äidin tunnusmerkit:

  • Täydellinen äiti ei näe itseään täydellisenä äitinä, vaan henkilönä joka oppii ja kehittyy joka päivä antamaan lapselleen sen mitä hän tarvitsee ja vastaamaan hänen tarpeisiinsa.
  • Täydellinen äiti ei heijasta omia henkilökohtaisia ongelmiaan lapseensa. Stressaava työpäivä tai riita kumppanin kanssa ei vaikuta hänen suhteeseensa tai kommunikointiin lasten kanssa.
  • Täydellinen äiti ei ole ylihuolehtivainen, kontrolloiva tai estä lapsiaan tekemästä haluamiaan asioita. Äidin tehtävä on opettaa lapselle vastuuntuntoa ja kasvattaa heidät niin, että heistä tulee kypsiä ja onnellisia aikuisia.
  • Rakastava ja välittävä äiti kasvattaa vahvoja aikuisia. Äidin rakkaus ja lapsen hyvinvoinnista välittäminen rakentavat lapsen itsetuntoa sekä kasvattavat hänestä itsevarman aikuisen.

Pidä nämä opit mielessäsi ja ennen kaikkea, luota aina itseesi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.