Miten lapsi voi välttyä painajaisilta? - Äitiyden Ihme
 

Miten lapsi voi välttyä painajaisilta?

Painajaiset kuuluvat 2-6-vuotiaan lapsen normaaliin kehitykseen, mutta voivat silti häiritä lapsen nukkumista ja elämää laajemminkin.
Miten lapsi voi välttyä painajaisilta?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lähes jokainen näkee yksittäisiä pahoja unia jossain vaiheessa lapsuuttaan. Tutkimusten mukaan 3-5-vuotiaista lapsista noin 10-15 % kärsii ainakin jaksoittain suhteellisen tiheästi toistuvista ja sitä kautta unta häiritsevistä painajaisista. Vaikka painajaiset ovatkin yleinen ongelma, ne voivat olla lapselle hyvin häiritseviä ja pelottavia. Tässä artikkelissa annammekin vinkkejä siihen, miten lapsi voi välttyä painajaisilta.

Mistä lapsen painajaiset johtuvat?

Painajaisia on tapana ilmetä yön toisella puoliskolla, REM-unen vaiheessa. Painajaisia saattaavat aiheuttaa muun muassa seuraavat tekijät:

  • Säännöllisten rutiinien puute.
  • Lapsen ollessa kipeä tai kuumeinen.
  • Lapsi ei saa tarpeeksi unta.
  • Lapsi on stressaantunut tai ahdistunut jostakin elämässään tapahtuneesta muutoksesta, kuten muutosta tai uudesta sisaruksesta.
  • Yliväsymys voi aiheuttaa painajaisia.

Miten lapsi voi välttyä painajaisilta?

Miten lapsi voi välttyä painajaisilta?

Varmista, että lapsella on hyvä olla huoneessaan

Lapsen huoneeseen voi jättää yövalon päälle, niin huoneessa ei ole niin pimeää. Huoneessa ei kuitenkaan saa olla liian valoisaa. Lapsi voi nukkua lempi unilelujensa kanssa, niin hän tuntee olonsa turvalliseksi.

Seuraa, mitä lapsi katsoo televisiosta

Olisi tärkeää, että lapsi ei katsoisi enää TV:tä noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vanhempien tulisi myös varmistaa, että lapsen katsomat televisio-ohjelmat eivät ole väkivaltaisia tai sisällöltään aggressiivisia. Jos lapsi katsoo piirrettyjä ennen nukkumaanmenoaan, ne ei saisi olla liian värikkäitä ja kirkkaita, sillä muuten ne saattavat liikaa aktivoida aivoja ennen nukkumaanmenoa.

Vakiinnuta rutiinit

Jokapäiväiset rutiinit ovat lapselle tärkeitä, sillä ne luovat lapselle turvaa ja tasapainoa. Rutiinien avulla lapsi oppii ennakoimaan, mitä tapahtuu mihinkin aikaan päivästä – näin vältytään yllätyksiltä. Lapsella on tärkeää olla aikataulu kylpemiselle, iltapalalle, hampaiden pesulle sekä nukkumaanmenolle joka päivä.

Lue lapselle iltasatu

Iltasadun lukeminen lapselle on hyvä tapa. Se auttaa lasta rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoaan. Voitte myös ottaa mukaan rentoutumismenetelmiä, kuten hengitysharjoituksia, lempeää musiikkia ja luonnon ääniä.

Mitä tehdä, jos painajaiset jatkuvat?

Miten lapsi voi välttyä painajaisilta?
  • Jos lapsi näkee painajaista, mene hänen huoneeseensa ja lohduta häntä.
  • Puhu lapselle rauhallisella ja lempeällä äänellä, jotta lapsen pelko laantuu.
  • Kerro lapselle, että kyse oli vain painajaisesta, ja että se on nyt ohi. Sano, että sekä äiti että isä ovat hänen tukenaan. Kerro lapselle jokin mukava tarina saadaksesi hänen ajatuksensa muualle ja unohtamaan näkemänsä painajaisen.
  • Kun lapsi näkee painajaista, lasta ei olisi hyvä tuoda vanhempien sänkyyn. Lapsi voi alkaa tottua käytäntöön, ja tapaa on vaikea korjata. Olisi sen sijaan parempi rauhoitella lasta tämän omassa sängyssä, kunnes hän nukahtaa sinne.
  • Jos lapsi näkee toistuvasti painajaisia, kannattaa kääntyä lastenlääkärin puoleen. Painajaiset voivat nimittäin johtua jostakin unihäiriöstä tai traumaperäisestä stressihäiriöstä. Painajaisiin voi liittyä myös psykologisia ongelmia, jotka voivat liittyä lapsen elinympäristöön.

Painajaiset ovat normaalia lapsen kehityksessä, erityisesti lapsen ollessa 2-3-vuotias. Painajaiset voivat jatkua kuuteen ikävuoteen saakka. Iän karttuessa, painajaiset kuitenkin hälvenevät.

Ota edellä mainitsemamme vinkit talteen, mikäli lapsesi kärsii painajaisista. On myös hyvä muistaa, että painajaisten jatkuessa pidempään ja niiden vaikuttaessa lapseen negatiivisesti, on tärkeää ottaa yhteyttä lastenlääkäriin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.