Millainen on myrkyllinen äiti? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on myrkyllinen äiti?

Millainen on myrkyllinen äiti?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2019

Myrkyllinen äiti on nainen, josta on tullut äiti tavan vuoksi – koska niin oli kirjoitettu hänen elämänsä käsikirjoitukseen, ja häneltä odotettiin äitiyttä. Tunnetko jonkun, johon tämä kuvailu sopii? Lue alta, millaisia ovat myrkyllisen äidin piirteet.

Millainen on myrkyllinen äiti?

Moni nainen ei tiedä olevansa myrkyllinen äiti. Näiden myrkyllisten äitien käytös johtuu yksinkertaisesti heidän persoonallisuusominaisuuksistaan. 

He ovat usein hyvin dominoivia ja vahvoja naisia, joille on tärkeää tuntea, että asiat ovat heidän hallinnassaan. Heidän mielestään tunteiden ilmaisu on heikkous, ja siksi he usein pitävät henkistä etäisyyttä muihin. He ovat myös narsistisia ja itsekeskeisiä.

Tämän vanhemmuustyylin taustalla on usein paljon epävarmuutta, sillä tämän tyylin tarkoituksena on hakea vahvistusta ja itsevarmuutta.

Oletko myrkyllinen äiti?

Myrkyllisen äidin tyypilliset piirteet

Myrkyllisillä äideillä on negatiivinen suhtautuminen maailmaan. He ovat usein tuhoisia, liian kontrolloivia tai ylisuojelevia. Tällä voi olla haitallinen vaikutus lapsen henkilökohtaiseen kasvuun.

Liiallinen kontrollointi

Myrkyllinen äiti on usein henkilö, jolla on tarvetta pitää kaikki hallinnassa elämän jokaseilla osa-alueella. Samalla tavalla hän yrittää hallita jokaista osa-aluetta lastensa elämässä.

Kontrollin ylläpitäminen on hänen tapansa ilmaista rakkautta ja hellyyttä toisille. Siksi hän näkeekin oman vanhemmuustyylinsä positiivisena ja välttämättömänä hänen ja hänen lastensa väliselle suhteelle.

Manipulointi tavoitteiden saavuttamiseksi

Kun myrkyllisen äidin lapset yrittävät olla itsenäisiä, äiti usein loukkaantuu. 

Näin lapset oppivat muuttamaan tai piilottamaan käytöstään, jotta he eivät pahoittaisi äitinsä mieltä.

Useassa tapauksessa lapset lopulta tekevät asioita, joita he eivät edes halua tehdä. Tästä johtuen he kasaavat katkeruutta äitiään kohtaan, koska heitä kiristetään henkisesti.

Oletko myrkyllinen äiti?

Jatkuva huomion keskipisteenä oleminen

Myrkyllisellä äidillä on ristiriitaisia tavoitteita ja haluja. 

Toisaalta hän haluaa lapsensa menestyvän siinä, mitä ikinä he päättävätkin tehdä, saavuttaen kaikki tavoitteensa. Toisaalta taas myrkyllinen äiti ei halua, että lapsen suoritukset ohittavat hänen omat saavutuksensa.

Toisaalta hän kehottaa lapsiaan menestymään elämässä ja tavoittelemaan tähtiä. Toisaalta taas hän on salaa peloissaan, että hän ei enää olekaan lasten huomion keskipiste.

Joskus myrkyllinen äiti käyttää eri tauteja ja vaivoja tekosyynä saadakseen lastensa jatkuvan huomion. 

Hän käyttää manipulaatiota ja ristiriitaisia perusteluita saadakseen aina oman tahtonsa läpi.

Liiallinen autoritaarisuus

Kaikki pitää tehdä äidin kriteerien mukaisesti. Hän ei salli muita mielipiteitä tai vaihtoehtoisia ideoita lapsilleen. 

On myös tavallista, että myrkyllinen äiti antaa mielipiteensä koskien aivan kaikkea.

Tästä syntyy kahnauksia lapsen kanssa, sillä lapsi alkaa irtautua suhteesta ja muuttua itsenäisemmäksi.

Kuinka olla vähemmän myrkyllinen äiti?

Ensiksi pitää ymmärtää, että muutos on mahdollinen.

Äidin täytyy yrittää muuttaa tapaansa suhtautua lapseensa. Yritä kehittää enemmän itsehallintaa, parantaa sosiaalisia taitoja ja keskustella lapsen kanssa jämäkästi kuitenkaan olematta aggressiivinen.

“Hän, joka haluaa tehdä jotain, löytää aina keinot siihen. Hän, joka ei halua tehdä mitään, löytää aina tekosyyn.”

– Arabiankielinen sananlasku

Älä myöskään unohda näitä vinkkejä:

  • Olet lapsen äiti, et ystävä
  • Älä kilpaile lapsesi kanssa
  • Olet äiti, et lapsi
  • Sinun ei tarvitse kontrolloida kaikkea
  • Älä turvaudu henkiseen kiristykseen
  • Kuuntele
  • Ole joustavampi
  • Opi nauramaan
  • Ole itsekriittinen

Näiden vinkkien avulla nautit elämästä ja ympärilläsi olevista ihmisistä enemmän. Huomaat myös, että perheesi ja ystäväsi nauttivat seurastasi enemmän.

Onneksi olkoon – myrkyllisen äidin sijaan sinusta on nyt tullut rakastava äiti, joka tekee muiden elämästä mieluisaa. Olet aloittanut jatkuvan muutoksen sisäisen prosessin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.