Miksi lapselle on tärkeää opettaa suvaitsevaisuutta? - Äitiyden Ihme
 

Miksi lapselle on tärkeää opettaa suvaitsevaisuutta?

Miksi lapselle on tärkeää opettaa suvaitsevaisuutta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 02 syyskuuta, 2021

Kiusoittelu, kiusaaminen ja epäkunnioittava käytös ovat yleisiä lapsille, jotka eivät vielä ole oppineet suvaitsevaisuuden tärkeyttä. Vaikka lapsille opetetaan suvaitsevaisuutta, toisten kunnioitusta ja muita arvoja myös päivähoidossa ja koulussa, vanhempien tulisi panostaa näiden opettamiseen myös kotioloissa. Ja koska vanhemmat ovat lapsen tärkeimmät roolimallit, heidän täytyy omalla toiminnallaan näyttää lapselle hyvää esimerkkiä.

Mitä suvaitsevaisuus tarkoittaa?

Ennenkuin paneudumme tarkemmin siihen, miksi on tärkeää opettaa lapsille suvaitsevaisuuta, tarkastellaan hieman sitä, mitä itse suvaitsevaisuus oikein tarkoittaa. Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että on valmis ymmärtämään toisen näkökulman jostakin asiasta. Se tarkoittaa myös sitä, että oppii uusia todellisuuksia, jotka eroavat omista näkemyksistäsi. Siksi se merkitsee harkintaa, kunnioitusta, sitoutumista muihin ja tasaista sosiaalista käyttäytymistä.

Älä kuitenkaan sekoita suvaitsevaisuutta heikkouteen. Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että ei tuomitse toisia, tai kohtele heitä alentuvasti. Vaikeus suvaitsevaisten lasten kasvattamisessa on opettaa heille, etteivät he kadota omaa identiteettiään. Joten, ryhmätehtävien parissa, lapsesi ystävien ei tulisi kertoa hänelle mitä hänen pitäisi tehdä. Paras keino opettaa lapsille kuinka ylläpitää tasapainoinen suhde ystävien kanssa, on sisällyttää opetukseen yksi konsepti: oikeudenmukaisuus.

Miksi lapselle on tärkeää opettaa suvaitsevaisuutta?

Vanhempien esimerkki on kaiken a ja o

On tavallista, että lapset näkevät vanhempansa ikään kuin tuomareina, sillä vanhemmat ovat ne, jotka kertovat lapselle, mikä on oikein ja mikä väärin. Samoin he palkitsevat hyvän käytöksen ja rankaisevat huonosta käytöksestä. Tämän vuoksi paras tapa opettaa lapselle suvaitsevaisuutta on harkita omaa käytöstään ja olla hyvä esimerkki. Vanhempien on tärkeää kyseenalaistaa itsekäs ja töykeä asenne sosiaalisissa kanssakäymisissä ja pysyä vahvana ja rohkeana kohdatessaan epäreilua käytöstä tai kohtelua. Tämä auttaa myös lasta kehittämään omaa harkintakykyään.

Myös keskusteleminen on tärkeää

Keskustelut ja ongelmat eivät ole kuitenkaan ainoita tilanteita, joissa puhua näistä aiheista lapsen kanssa. Hyvä tapa välittää arvoja on lasten omien kerrontojen kautta. Laulut, tarinat ja jopa sarjakuvat voivat auttaa lastasi oppimaan moraalia.

Toinen asia, johon meidän tulisi myös vanhempina osata kiinnittää huomiota, ovat lapsemme esittämät kysymykset. Sellaiset kysymykset kuten: “Miksi sillä miehellä on pitkät hiukset?” tai “Miksi tuo lapsi näyttää erilaiselta?” Nämä tilanteet tarjoavat täydellisen mahdollisuuden opettaa lapsellesi suvaitsevaisuutta. Vanhempien on kuitenkin oltava tarkkoja vastatessaan näihin kysymyksiin. Lapsesi nimittäin varmasti muistavat ne sinua paremmin ja kauemmin.

Diskurssin rakentaminen monimuotoisuuden tukemiseksi on tärkeää. Se on erityisen tärkeää silloin, kun kyse on sosiaalisista aiheista. Myös tietyntyylisten vitsien kyseenalaistaminen opettaa lastasi kunnioittamaan kaikenlaisia ihmisiä.

Miksi lapselle on tärkeää opettaa suvaitsevaisuutta?

Ennakkoluulojen suhteen on syytä olla varovainen

Lapset ovat heidän vanhempiensa ja muiden perheenjäsentensä heijastuksia. Kun sanomme tuomitsevia, tai ilkeitä asioita, opetamme ne myös lapsillemme. Vaikka monet ihmiset eivät ehkä ymmärrä sitä, lapset oppivat kaikesta sanomastamme, huomasimme sitä itse tai emme. Lapset imevät tietoa itseensä, kuin pesusieni imee vettä.

Kun on kyse suvaitsevaisuuden opettamisesta lapsille, meidän on ensin itse osattava olla suvaitsevaisia. Vanhempien tulisi olla lapsilleen esimerkki kunnioittamisesta, empatiasta, sekä siitä mitä on toisen hyvä kohtelu. Vanhempien tulisi myös välttää tarpeettomia konflikteja. Kaikenlaisten mauttomuuksien heittäminen edes vitsillä, tulisi olla tiukasti aikuisten välisissä keskusteluissa. Lasten ei pitäisi koskaan altistua tämän tyylisille puheelle, sillä he oppivat niistä.

Vaikka asiat olisi tarkoitettu sanottavaksi vitseinä, lapset saattavat saada väärän käsityksen. Siksi meidän on selitettävä heille, että näkökulmia on erilaisia. Meidän on varattava aikaa tämän tärkeän aiheen opettamiseen. Suvaitsevaisuuden opettaminen lapsille ei ole mikään pieni asia: niin opetamme lapsillemme kuinka elää yhteiskunnassa.

Vanhempien on syytä miettiä, miten he käsittelevät erilaisia tilanteita

Vihaiset, onnettomat tai liian tiukat vanhemmat kasvattavat suvaitsemattomia lapsia. Siksi oppiminen alkaa sinusta itsestäsi vanhempana ja siitä, kuinka sinä käsittelet jokapäiväisiä tapahtumia. Jos osoitat lapsillesi, että tilanne ei ole hallinnassasi, lapsesi näkevät sen normaalina käyttäytymisenä. Paras tapa päästä eroon suvaitsemattomuudesta on aivan ensimmäisenä poistaa kaikenlainen väkivalta perhe-elämästä. Suvaitsevaisuuden pääkonsepti on ymmärtää, että olemme kaikki ihmisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.