Miksi kiintymysobjektit ovat tärkeitä lapsuudessa?
 

Miksi kiintymysobjektit ovat tärkeitä lapsuudessa?

Kiintymysobjektit auttavat lapsia heidän kypsymis- ja yksilöitymisprosessissaan. Otetaanpa selvää näiden esineiden merkityksestä.
Miksi kiintymysobjektit ovat tärkeitä lapsuudessa?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2023

Monilla pikkulapsilla on esine, jota ilman he eivät osaa olla. Tuo esine voi olla pehmoeläin, lelu, tai riepu. Lapsi kantaa sitä mukanaan kaikkialle, sen on oltava aina hänen näköpiirissään ja hän muodostaa siihen hyvin erityisen siteen. Oletko huomannut oman lapsesi toimivan näin? Tänään haluamme keskustella näiden kiintymysobjektien merkityksestä, jotta välttäisit tietyt yleiset virheet.

Kiintymys- tai siirtymäobjektin pitäminen  on hyvin yleistä varhaislapsuudessa, ja se kuuluu lapsen normaaliin kehitykseen. On arvioitu, että noin 70 prosentilla lapsista on jokin siirtymäobjekti. Jotkut vanhemmat ovat huolissaan lapsensa ilmeisestä riippuvuudesta tuosta esineestä. Heidän olisi kuitenkin hyvä tietää, että sillä on perustavanlaatuinen rooli lapsen emotionaalisessa kehityksessä.

Mitä ovat kiintymysobjektit?

Kiintymysobjekti tai siirtymäobjekti on mikä tahansa esine, johon lapsi kiintyy ja joka tarjoaa hänelle lohtua vaikeina hetkinä. Termin esitteli lastenlääkäri ja psykoanalyytikko Donald Winnicott, joka huomauttaa, että kyseessä on ensimmäinen lapsen omistama esine, jonka hän tunnistaa itsestään erilliseksi.

Vauva makaa sängyssä nallekarhun vieressä.
Lastenlääkäri Donald Winnicottin mukaan lapset voivat kiintymysobjektien ansiosta sopeutua maailmaan toimivammalla tavalla.

Millaisia kiintymysobjektit ovat?

Kiintymysobjekteilla on tiettyjä piirteitä, joista vanhempien on hyvä olla tietoisia.

  • Ne tuntuvat miellyttäviltä: Ne ovat yleensä pehmoisia ja lämpöisiä. Moni lapsi valitseekin siirtymäobjektikseen pehmolelun tai rievun. Tämä liittyy pehmeä äiti -teoriaan, jonka mukaan vauvoilla on taipumus kiintyä hahmoihin, joilla on nämä ominaisuudet, saadakseen lohtua ja suojaa.
  • Lapset valitsevat ne mielivaltaisesti ja vapaasti: Vanhemmat eivät voi määrätä kiintymysobjektia. Vaikka lapsella olisi paljon hienompia tai uudempia leluja, hänen kiintymysobjektinsa on oltava hänen itsensä valitsema.
  • Ne ovat korvaamattomia: Jos lapsi kadottaa kiintymysobjektinsa, hän kokee suurta surua, eikä mikään muu lelu voi korvata sitä, ei edes sellainen, joka on samanlainen kuin hänellä oli. Tällä kiintymysobjektilla on siis hyvin erityinen arvo. Eräässä kokeessa pikkulapsille tarjottiin oletetusti uutta, alkuperäisestä esineestä kloonattua esinettä, mutta useimmat päättivät pitää alkuperäisen.
  • Lapset eivät suhtaudu esineeseen leikkikalun tavoin, vaan omaisuutena: He imeskelevät, pureskelevat, heittelevät tai halailevat sitä. Yleensä he eivät käytä sitä leikkimiseen tai hauskanpitoon, kuten he saattavat tehdä muiden esineiden kanssa.
  • Sillä on ominaishaju: Ominaishajun takia esine tuntuu lapsesta tutulta. Tästä syystä sitä ei saa pestä.
  • Lapsi kantaa kiintymysobjektia mukanaan kaikkialle: Hän ei suostu irtautumaan siitä, ja se voi olla erityisen tarpeellinen stressin, surun tai nukkumaanmenon hetkellä.

Kiintymysobjektien tärkeä tehtävä

Tämä lelu tai muu esine on tärkeä lapsen psyykkisen kehityksen kannalta. Aluksi vauvat näkevät itsensä yhtenä äitinsä kanssa, ja identifioituminen erilliseksi olennoksi voi olla vaikeaa. Kiintymysobjektit auttavat tässä siirtymässä. Ne lievittävät eroahdistusta ja antavat lapselle mahdollisuuden säilyttää ja kantaa mukanaan osan äidiltään saamasta kiintymyksestä ja turvasta, kun tämä ei ole läsnä.

Siirtymäobjektin ansiosta lapsesta voi vähitellen tulla itsenäisempi ja hän voi kohdata arjen haasteita. Lyhyesti sanottuna se tarjoaa lohtua ja turvaa stressaavina ja haastavina hetkinä, kun kiintymyshahmot eivät ole läsnä.

Tyttö halaa tyynyä.
Kiintymysobjektit antavat lapsille turvaa ja auttavat heitä lievittämään ahdistusta, kun esimerkiksi äiti ei ole läsnä.

Kuinka kauan lapsi pitää kiintymysobjektia?

Olet äitinä tai isänä kenties jossain vaiheessa harkinnut kiintymysobjektin ottamista pois lapseltasi. Ehkä pelkäsit, että lapsesta tulee siitä liian riippuvainen tai ajattelit hänen olevan liian vanha pitämään sellaista. On kuitenkin erittäin tärkeää kunnioittaa lapsen tahtia ja ymmärtää, että esineellä on oma roolinsa lapsen kehityksessä.

Siirtymäobjekti omaksutaan yleensä 4–6 kuukauden iässä ja se on lapsen mukana 3–4-vuotiaaksi asti. Kun lapsi kypsyy ja saa itsevarmuutta, tästä esineestä tulee pelkkä leikkikalu ja sen merkitys hänen elämässään vähenee, koska hän ei enää tarvitse sitä. On kuitenkin mahdollista, että tietyissä ristiriitatilanteissa, kuten vanhempien erotessa tai uuden sisaruksen syntyessä, lapsi turvautuu siihen uudelleen.

Kaikki lapset ovat kuitenkin erilaisia ja heidän on annettava edetä omaan tahtiinsa. Kun lapsi on siihen valmis, hän päästää itse irti siirtymäobjektista. Siihen asti anna hänen turvautua siihen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Harlow, H. F., & Zimmermann, R. R. (1959). Affectional responses in the infant monkey. Science, 130, 421–432. https://doi.org/10.1126/science.130.3373.42
  • Winnicott, D. W. (1967). Objetos y fenómenos transicionales : Un estudio sobre la primera posesión no Yo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.