Lapsen kysymyksiin vastaamisen tärkeys
Lapsi on luonnostaan utelias ja innokas tutkimaan maailmaa ja esittää siksi myös paljon erilaisia kysymyksiä. Toisinaan vanhemmat välttelevät näihin vastaamista ollessaan kiireisiä tai ajatuksissaan – tai yksinkertaisesti siksi, että lapsi on kysynyt jo kymmeniä kysymyksiä peräjälkeen. Lapsen kysymyksiin vastaamisen tärkeys on kuitenkin merkittävä.
Tieto ja sen mukana välittyvä asenne ovat tärkeässä roolissa, sillä ne voivat vaikuttaa lapsen persoonallisuuteen ja itsetuntoon. On ymmärrettävää, että vanhempien tekee toisinaan mieli antaa lapselle epämääräisiä ja ympäripyöreitä vastauksia, mutta tänään kerromme, miksi lapselle vastaamiseen kannattaa keskittyä ja panostaa.
Lapsen kysymyksiin vastaamisen tärkeys
Kuuntele lapsen kysymyksiä
Päivittäinen elämä on täynnä velvollisuuksia ja meillä on vain rajallinen määrä aika toteuttaa niitä. Saatamme toimia hätäisesti, emmekä aina vaivaudu pysähtymään syvempiin keskusteluihin lastemme kanssa. On kuitenkin hyvin tärkeää välittää lapselle se ajatus, että hänen esittämänsä kysymykset ovat tärkeitä, ja että hänen uteliaisuutensa on arvokasta.
Ehkäpä lapsi kysyy kysymyksen väärällä hetkellä, mutta on tärkeää ihailla lapsen aloitteellisuutta ja käydä lapsen kanssa keskustelu aiheesta myöhemmin. Kun on aikaa, istu lapsen kanssa alas ja anna hänelle kaikki huomiosi. Niinkin pienet eleet, kuten arvostaminen, huomion osoittaminen, sekä kysymysten tärkeänä pitäminen, vaikuttavat positiivisesti lapsen minäkuvaan.
Tällä tavoin lapsi tulee ymmärtämään, kuinka positiivista on tiedustella siitä, miten maailma toimii ja se, että hän on kiinnostunut kaikesta siitä. Lapsi tuntee itsensä arvostetuksi sekä mielenkiintoiseksi ihmiseksi, koska äiti ja isä huomioivat hänen sanomisensa.
Anna vilpittömiä vastauksia
Kun jaat lapselle tietoa, on tärkeää että se on paikkansapitävää. On selvää, että viesti tulee mukailla lapsen ikään sekä kognitiivisiin kykyihin sopivaksi. On myös suositeltavaa, että vanhempien antamat vastaukset ovat vilpittömiä.
Näin tekemällä lapsen luottamus vanhempiinsa vahvistuu ja samalla se tulee olemaan lapselle malli rehellisyydestä. Lapsen on helpompi avautua vanhemmilleen, jos he luovat läheisen ja vilpittömän suhteen lapseensa heti alusta alkaen.
Liittyi kysymys sitten yleisiin aiheisiin, kuten pelottavaan kysymykseen “Mistä lapset tulevat?” tai omiin tunteisiin, “Miksi äiti itkee?”, on parasta vastata lapsen kysymyksiin rehellisesti.
Lapsen älylliselle ja emotionaaliselle kehitykselle on paljon hyödyllisempää kertoa mukautettu versio lisääntymisestä kuin antiikin aikainen haikaratarina. Samaten lapsen on hyvä tietää, että äiti itkee, koska on surullinen, ja että se on täysin normaali tunne. Jos lapselle vain vastaa, että “Kaikki on hyvin”, lapsi vain hämmentyy entisestään.
Vilpittömyyttä osoittaa myös se, että jos emme tiedä lapsen kysymykseen vastausta, on se hyvä myöntää lapselle ja ehdottaa, että selvitetään vastaus yhdessä lapsen kanssa. Näin tekemällä opetamme lapselle samalla omatoimisuutta, etsimällä tietoa esimerkiksi sanakirjasta tai etsimällä aihetta koskeva kirja kirjastosta.
Vahvista lapsen kriittistä ajattelua
Aina kun vain voit, yritä tarjota lapselle sellaisia vastauksia, jotka saavat lapsen käyttämään omaa mielikuvitustaan sekä älykkyyttään. Joskus voi olla antoisampaa auttaa lasta keksimään vastaus itse, kuin antaa vastaus suoraan lapselle.
Pyydä lasta ilmaisemaan, mitä hän itse ajattelee kysymyksestä, ja mikä hänen mielestään vastaus voisi olla. Kysy myös lapsen mielipidettä antamastasi vastauksesta ja kannusta lasta keskusteluun.
Ole tarkka vastauksista, joita annat lapselle
Kysymysten esittäminen on yksi lapsen pääasiallisimmista tavoista muodostaa käsitystä häntä ympäröivästä maailmasta. Vanhemmat ovat lapsen tärkeimmät referenssit, minkä takia on tärkeää olla tarkka sen suhteen, miten reagoimme lapsen kysymyksiin.
Lapsen vahvan itsetunnon kehittyminen on vanhempien käsissä, kuten myös uskon luominen lapseen siitä, että hän on älykäs, luova ja kykenevä. Ottamalla aikaa lapsen kysymyksiin vastaamiseen, autat luomaan vahvan siteen lapseesi. Ohjaa lastasi sanoilla, mutta anna lapsen itse kokea, tutkia sekä selvittää tietoa maailmasta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Vargas Rubilar, J. A., & Oros, L. B. (2011). Parentalidad y autoestima de los hijos: una revisión sobre la importancia del fortalecimiento familiar para el desarrollo infantil positivo.
- de Piaget, T. D. D. C. (2007). Desarrollo Cognitivo: Las Teorías de Piaget y de Vygotsky. Recuperado de http://www. paidopsiquiatria. cat/archivos/teorias_desarrollo_cognitivo_07-09_m1. pdf.