Kuinka opettaa lapset pakkaamaan lomamatkalle?
 

Kuinka opettaa lapset pakkaamaan lomamatkalle?

Rakastaako perheesi matkustelua? Käy läpi nämä helpot vinkit, joiden avulla opetat lapsesi pakkaamaan lomaa varten, ja hyödynnä niitä seuraavalla matkallanne.
Kuinka opettaa lapset pakkaamaan lomamatkalle?
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

“Äiti, et ottanut keltaisia saappaitani mukaan! Isä, yksi leluistani puuttuu!” Kuinka monta kertaa oletkaan kuullut tällaisia kommentteja lomalla? No, enää ei tarvitse! Nyt on aika opettaa lapset pakkaamaan lomamatkalle itse.

On kaikille hyödyksi, jos lapset tekevät joitakin ikäänsä sopivia kotiaskareita ja jos voit antaa heille mahdollisuuden tehdä päätöksiä itse. Tämä kannustaa heitä itsenäisyyteen ja omatoimisuuteen, mikä on ratkaisevan tärkeää elämän muilla osa-alueilla.

Yksi niistä askareista, jotka voivat opettaa lapsia tekemään pieniä päätöksiä, on matkalaukun pakkaaminen lomalle. Kun siis seuraavan kerran järjestät perheen yhteistä lomamatkaa, anna lastesi päättää itse, mitä he ottavat sinne mukaan ja miten he järjestävät matkatavaransa.

Sinun tehtäväsi on valvoa ja ohjata heitä alla jakamiemme ehdotusten avulla. Mitä mieltä olet?

“Mikään ei kehitä älyä niin paljon kuin matkustaminen.”

-Emile Zola

Kuinka opettaa lapset pakkaamaan lomamatkalle

Matkapäivä on koittanut! Lähtöön on enää muutama tunti, joten lasten on aika pakata matkalaukku viimeistään nyt. Näiden vinkkien avulla opetat heitä laittamaan kaiken valmiiksi.

Lapset kannattaa opettaa pakkaamaan itse lomamatkalle.

Reppu vai matkalaukku?

Riippuen siitä, minkä tyyppinen matka on kyseessä, selitä lapsille, kumpi on heille sopivampi vaihtoehto.

Jos olette lähdössä telttailemaan tai maalle, reppu tai kassi on kätevämpi kantaa mukana. Jos matkustatte lentokoneella tai junalla ja matkantekoon kuuluu paljon kävelyä lentokenttien ja asemien läpi, pyörällistä matkalaukkua on mukavampi kuljettaa mukana. Lisäksi vaatteet pysyvät siinä siistimmässä järjestyksessä.

Tee luettelo matkatavaroista

Katso lomakohteen sääennuste muutama päivä ennen matkaa ja tehkää yhdessä lista mukaan pakattavista vaatteista ja asusteista.

Tällä tavalla opetat lapsesi ennakoimaan ja tekemään yksinkertaisen tarkistuslistan. Tämä on erittäin hyödyllinen tapa myös muulloin elämässä.

Jaa pakkaaminen osiin

Koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lapsesi ottavat tämän tehtävän hoitaakseen, on tärkeää olla kuormittamatta heitä. Auta heitä jakamaan matkatavarat osioihin ja anna heille hoidettavaksi vain yksi osio.

Mahdollisia osioita ovat vaatteet, hygieniatarvikkeet, kengät ja lelut. Jos annat heille hoidettavaksi esimerkiksi “hygieniatarvikkeet”, ja he tekevät sen oikein ja ovat innoissaan tehtävästä, voit pyytää heitä erittelemään seuraavaksi mukaan otettavat kengät ja niin edelleen.

Matkatavaroiden laittaminen matkalaukkuun

Tässä vaiheessa lapsille on opetettava useita asioita, jotka heidän tulee pitää mielessä matkalaukkua pakatessa:

  • Järjestys: koko matkalaukun sisällön tulee olla siististi.
  • Tehokkuus: käyttäkää hyödyksi kaikkia lokeroita ja taskuja.
  • Puhtaus: likaiset tavarat, kuten kengät, erotellaan pusseilla hygieniatarvikkeista, koska ne voivat liata muut tavarat matkalaukussa.
  • Tilavuus: selitä lapsille, että matkalaukun tai repun tilavuus on rajallinen ja että kaikkien mukaan otettavien tavaroiden on mahduttava siihen.

Anna lasten pakata matkalaukku

Kun kaikki on lajiteltu annettujen ohjeiden mukaan, anna lasten laittaa tavarat reppuun tai matkalaukkuun. Iästään riippuen he tarvitsevat enemmän tai vähemmän apua.

Tee vielä viimeinen tarkistus ennen matkalaukun sulkemista

Ota alkuperäinen lista ja tarkista lasten kanssa, ettei mitään ole unohtunut, että kaikki on siististi ja että matkalaukku menee kiinni!

Lisävinkki vaatteiden valintaan

Helpoin tapa valita mukaan otettavat vaatteet on selvittää ensin, millainen sää kohteessa on ja mitä aktiviteetteja siellä on suunnitteilla.

Pyydä lapsia tämän perusteella valitsemaan asu jokaiselle päivälle, mukaan lukien alusvaatteet, housut, paita ja takki. Pakkaa tarvittaessa kaksi takkia ja kyseiseen paikkaan sopivat jalkineet.

Pyydä lapsia järjestämään vaatteet sängylleen ja katsomaan yhdessä, olivatko heidän valintansa onnistuneet. Jos huomaat, että jokin vaate tulee vaihtaa, selitä syy ja anna heille mahdollisuus valita jotain muuta.

Lapsia voi ohjeistaa matkalaukun pakkaamisessa.

Pakkaaminen lomamatkalle: uutta opittavaa lapsille

Matkalaukun pakkaaminen ei ole vain pakkaamista; se on myös yhteistyötä perheen kanssa, jotta äiti ja isä eivät rasittuisi yksin kaikista tehtävistä ennen matkaa.

Tämä kenties turhalta tuntuva taito on hyvää harjoitusta lapsille muita tehtäviä ajatellen. Se opettaa esimerkiksi suunnittelemaan, organisoimaan ja priorisoimaan. Se lisää myös heidän itseluottamustaan ja itsetuntoaan, heidän halukkuuttaan menestyä ja heidän vastuuntuntoaan.

Nyt kun tiedät, miten opettaa lapsia pakkaamaan lomamatkalle ja miten hyödyllinen tämä taito on lasten psyykkisen kehityksen kannalta, miksi et alkaisi jo suunnitella perheen seuraavaa yhteistä lomamatkaa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.