5 lemmikkiä maaseudulla asuville lapsille - Äitiyden Ihme
 

5 lemmikkiä maaseudulla asuville lapsille

Perinteisten kissojen ja koirien lisäksi myös monet muut eläimet ovat hyviä lemmikkejä, ja vaihtoehtojen määrä vain kasvaa, jos perhe elää maaseudulla, missä ympärillä on runsaasti tilaa. Niin hevoset, siat, lehmät kuin kanitkin ovat erinomaisia kumppaneita ihmiselle.
5 lemmikkiä maaseudulla asuville lapsille
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lemmikin valinnassa on tärkeää ottaa huomioon, että eläin paitsi sopeutuu perheen elämäntyyliin, myös nauttii elinympäristöstään. Vaikka monet lemmikit sopeutuvatkin hyvin elämään kaupungissa ja jopa pienissä asunnoissa, kaikista eläimistä ei tähän ole. Tänään listaamme viisi lemmikkiä maaseudulla asuville perheille.

Kuinka valita sopiva lemmikki?

Monet lapset haaveilevat lemmikistä, ja eläimet ovatkin erinomaisia opettajia monessa mielessä. Lemmikistä huolehtiminen opettaa lapselle esimerkiksi empatiaa ja vastuuntuntoa.

Lemmikkiä ei tule koskaan hankkia kevyin perustein, eikä vain siksi, että lapsi näin haluaa. Vanhempien on muistettava, että he ovat lopulta vastuussa eläimestä, vaikka lapsi auttaisikin sen hoidossa. Lemmikki tulee hankkia vain, jos voidaan olla varmoja, että sille pystytään tarjoamaan kaikki sen tarvitsema ja ansaitsema hoito ja rakkaus.

Ennen lemmikin hankkimista on ensiarvoisen tärkeää, että vanhemmat tutkivat erilaisten eläinten ominaisuuksia ja tarpeita selvittääkseen, mikä lemmikki sopii perheen elämäntyyliin ja elinympäristöön. Sen lisäksi, että omistajat osaavat huolehtia eläimen ravinnollisista ja terveydellisistä tarpeista, heidän on myös oltava valmiita mukauttamaan elinympäristönsä lemmikin tarpeita vastaavaksi.

5 lemmikkiä maaseudulla asuville lapsille

5 lemmikkiä maaseudulla asuville lapsille

1. Sika

Niin maailmalla kuin Suomessakin nähdään enenevissä määrin sikoja, ja etenkin minisikoja, lemmikkinä. Sika on suhteellisen vaativa ja omistajaltaan johdonmukaista kasvatusta tarvitseva lemmikki, mutta oikein hoidettuna erinomainen lisä perheeseen.

Sen lisäksi, että siat ovat erittäin älykkäitä eläimiä – koiraa ja kissaa älykkäämpiä – niiden toiminnantarve on suuri. Kyseessä on seurallinen ja osallistuva eläin, joka tarvitsee paljon virikkeitä. Sosiaalisena eläimenä sika ei viihdy yksinään, ja myös laki velvoittaa, että possulla on oltava samaa lajia oltava kumppani.

Sika on luonteeltaan herkkä ja voi muiden saaliseläinten tavoin olla alkuun pelokas. Omistajan on siis oltava lemmikkinsä kanssa hyvin kärsivällinen ja lempeä. Omistajan tulee ymmärtää myös se, että sialla ei ole luonnostaan halua miellyttää ihmistä, kuten esimerkiksi koiralla on.

2. Hevonen

Hevoset ovat paitsi kauniita, vaikuttavia ja jaloja, myös empaattisia, sosiaalisia ja älykkäitä eläimiä. Hevosen kanssa elämisellä on erittäin positiivinen vaikutus lapsen fyysiseen, kognitiiviseen, emotionaaliseen ja sosiaaliseen kehitykseen.

3. Lehmä

Lehmät ovat epäilemättä yksiä leimallisimpia maaseudun eläimiä. Valitettavasti näiden lempeiden eläinten arvo lasketaan liian usein sillä, miten paljon ihmiset voivat niistä hyötyä. Tosiasiassa lehmät ovat älykkäitä, vahvoja, kauniita ja herkkiä eläimiä, jotka voivat elää ihmisten kumppaneina vuosien ajan.

5 lemmikkiä maaseudulla asuville lapsille

Muiden lemmikkien tavoin myös lehmät nauttivat ihmisten ja lajitovereidensa seurasta, silityksistä ja harjaamisesta, makupaloista ja leikkimisestä. Koska kyseessä on suuri eläin, se luonnollisesti tarvitsee runsaasti tilaa ympärilleen. Lehmillä tulee olla mahdollisuus viettää aikaa sekä ulkona että mukavissa ja lämpimissä sisätiloissa.

4. Kani

Ihmisten mielikuva kaneista on se, että ne ovat suloisia porkkanoista pitäviä eläimiä, jotka asuvat häkissä ja lisääntyvät mahdollisuuden tullen nopeasti. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, ja kanin lemmikiksi hankkimista harkitsevan onkin tärkeä ottaa selvää lajista ja sen tarpeista, jotta eläimelle taataan onnellinen, turvallinen ja terve elämä.

Kani tarvitsee vapautta, tilaa liikkua, virikkeitä ja seuraa. Yleisestä uskomuksesta poiketen kanin paikka ei ole häkissä, vaan sen on päästävä liikkumaan kunnolla päivittäin. Lemmikillä tulee kuitenkin olla tilava ja turvallinen häkki, johon se pääsee halutessaan syömään, lepäämään ja tekemään tarpeensa. Kaneja ei ole luotu elämään yksin, ja ne tarvitsevatkin aina lajitoverin seuraa.

Hyvin hoidettuna kanit ovat kuitenkin erinomaisia lemmikkejä, jotka sopivat elämään niin kaupunkiin kuin maaseudullekin. Nämä älykkäät, aktiiviset ja säyseät eläimet ovat erinomaisia kumppaneita lapsille, mutta vanhempien tulee muistaa, että pienenä eläimenä kani ei kestä retuutusta, pudottamista tai muuta rajua kohtelua.

5. Koira

Jokainen, joka on joskus vienyt koiran luonnon äärelle, tietää, miten paljon nämä eläimet nauttivat tällaisesta ympäristöstä. Vaikka useimmat koirat pärjäävät hyvin myös kaupungissa, maaseudulla koiralla on mahdollisuus liikkua vapaammin, etsiä uusia aistimuksia ja ärsykkeitä ja ilmaista itseään vapaasti.

Tämän vuoksi ihmisen parasta ystävää ei sovi unohtaa, kun puhutaan maaseudulle hyvin sopivista lemmikeistä. Esimerkiksi monet paimenkoirat ja sekarotuiset koirat sopivat erittäin hyvin elämään maaseudulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.