Lapsen itsearvostuksen taito opitaan vanhemmilta
Lapseni, itsearvostuksen taito on tärkeimpiä elämänoppeja, joita voin sinulle tarjota – haluan, että ymmärrät ansainneesi paikan tässä maailmassa. Haluan, että unelmoit suuresti ja kurkottelet tähtiin. Opetan sinut pitämään jalkasi tukevasti maassa, mutta pään pilvissä ja mielesi vapaana voittamaan minkä tahansa eteesi tulevan esteen. Haluan, että opit nöyryyttä, mutta myös kyvyn kunnioittaa itseäsi.
Tämä viesti on meille kaikille hyvin tärkeä, niin äideille, isille kuin muillekin kasvattajille. Kuten Wayne Dyer kirjassaan “Your Erroneous Zones” (suom. “Hyväksy itsesi – uskalla elää”) toteaa, toisen ihmisen hyväksyntää ei kaipaa silloin kun rakastaa itseään tarpeeksi. Aikuisille kyseinen ajatus on selkeä, mutta ei vielä lapsille.
“Itsensä rakastaminen mahdollistaa henkisen kasvun hänelle, joka on tarpeeksi rohkea ottamaan vastuuta olemassaolostaan” – Viktor Frankl
Kasvatus, jossa on paljon paheksuntaa ja kritiikkiä – mikä usein selitetään lapsille “elämän oppitunteina” – saattaa helposti johtaa lapsen matalaan itsetuntoon niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Tämä johtuu siitä, että lapsi tulee riippuvaiseksi muiden mielipiteistä – hän pohtii, millainen hänen tulisi muiden mielestä olla tai mitä tehdä.
Itsearvostuksen taito opitaan vähitellen, ja jokaisen lapsen tulisikin alkaa työstää itsetuntoaan jo varhaisesta iästä lähtien, mutta vahvan ja terveen itsetunnon kehittäminen ei ole kuitenkaan helppoa. Siihen on olemassa yksinkertainen selitys: isän tai äidin vähäinen itsearvostus saa hänet välittämään omia epävarmuuksiaan ja heikkouksiaan lapselleen.
Tänään Äitiyden Ihmeessä tarjoamme joitakin neuvoja, joilla vahvistaa lapsen itsetuntoa.
Pitämällä itsestäni huolen, vahvuuteni välittyvät sinulle
Sivustomme kantavia teemoja on vanhemman omaan hyvinvointiin sekä henkiseen terveyteen ja kasvuun panostaminen. Kun olet onnellinen, jaat onnellisuutta muille. Kun osaat jakaa onnellisuutta, osaat kasvattaa onnellisia tulevaisuuden miehiä ja naisia. Vanhempien on tärkeää ymmärtää tämä ajatus, jotta lapsen itsearvostuksen taito kehittyy.
Vaiva on kuitenkin sen arvoinen. Seuraavaksi esittelemme joitakin vinkkejä lapsen itsetunnon vahvistamiseksi.
Lapsen itsearvostuksen taito kehittyy leikin avulla
Symboliset leikit ovat loistava tapa opettaa lapsillemme arvoja ja sopivia selviytymiskeinoja.
Yksinkertainen, mutta tehokas tapa on leikkiä nukeilla, pehmoleluilla tai legohahmoilla.
- Voit keksiä erilaisia tarinoita: “Kallen luokkakaveri kutsui häntä rumaksi ja tyhmäksi. Mitä sanoisit auttaaksesi häntä? Ja jos sinä olisit Kalle, mitä sinä ajattelisit? Kuinka reagoisit? Onko Kalle ruma ja tyhmä vain, koska joku muu sanoi niin?”
Käytä positiivista vahvistamista
Lapsen kurittaminen on taito, jota kaikki vanhemmat eivät hallitse. Koskaan ei saisi liusua tyypilliseen tilanteeseen, jossa käytetään seuraavan kaltaisia ilmaisuja:”Olet rikkonut taas jotain, olet huonoin lapsi koko maailmassa!” tai “Et pärjännyt kokeessa, koska olet huono matematiikassa. Veljesi on paljon ahkerampi.”
- Positiivinen vahvistaminen on sitä, että osoittaa lapselle, mitä hän teki väärin ja miten hän voisi toimia paremmin tulevaisuudessa.
- Tehtäessä positiivista vahvistamista ei saisi koskaan vertailla lasta toisiin.
- Lasta tulisi auttaa tuntemaan itsensä itsevarmaksi: “Teit virheen, mutta äiti uskoo sinuun ja tietää, että osaat tehdä oikein ensi kerralla.”
Vältä epäuskottavia tai liioittelevia kehuja
Pitää muistaa, että tietyt positiiviset sanat, sanonnat ja adjektiivit voivat monessa tapauksessa olla hyödyttömiä, kun pyritään parantamaan lapsen itsetuntoa. Sanonnat kuten”Olet maailman kaunein lapsi” tai “Olet älykkäin lapsi koko maailmassa” voivat itseasiassa olla lapsen itsetunnon kohentamisen kannalta täysin hyödyttömiä. Positiivinen vahvistaminen, joka edesauttaa lapsen itsearvostusta, sisältää rehellistä, loogista, mitattavaa ja ennen kaikkea aitoa palautetta.
- On tärkeää, että personoit kehun tai kohteliaisuuden: “Olet vastuuntuntoinen lapsi ja rakastan sinua sellaisena kuin olet. Tiedän, että pystyt mihin vain haluat, koska olet kova tekemään töitä, ja vaikka tekisitkin virheitä, olen aina tukenasi”.
- Ole objektiivinen ja sano lapsellesi hyödyllisiä asioita. “Pidän piirtämästäsi kuvasta, mutta tämä väri sopisi paremmin, eikö vain?”
“Hän, joka ei usko pystyvänsä johonkin, vaikka hänellä olisikin tarvittavat taidot, ei koskaan yritä.” – Indira Gandhi
Opetan sinulle itsearvostusta itsenäisyyden ja vastuullisuuden kautta
Lapsen itsetunnon kannalta on tärkeää, että hänellä on vastuuta ja että hän oppii itsenäiseksi. Tällä tavoin hän oppii olemaan ylpeä saavutuksistaan ja taidoistaan. Hänen itsenäisyytensä riippuu kuitenkin omista kyvyistä ja siitä, kuinka hän osoittaa ottavansa menestyksekkäästi vastuuta asioista.
Lapsi kyllä osoittaa, milloin hän on valmis itsenäistymään. Silloin vanhempien tulee olla valmiina auttamaan ja opastamaan – tarjota hänelle siivet, mutta samalla pitää jalat tukevasti maan pinnalla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.