Serkkujen merkitys lapselle - 5 tärkeää seikkaa - Äitiyden Ihme
 

Serkkujen merkitys lapselle - 5 tärkeää seikkaa

Serkkujen merkitys lapselle - 5 tärkeää seikkaa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Miltä sinusta tuntuu, kun näet lapsesi kasvavan serkkujensa kanssa? Monet vanhemmat tuntevat näissä tilanteissa suurta tyytyväisyyttä. Serkkujen merkitys lapselle on tärkeä, sillä serkuksista kasvaa usein parhaat ystävykset. Eikä ystävyys rajoitu ainoastaan lapsuusaikaan, vaan läheinen suhde jatkuu usein läpi elämän.

Mitään ei tietenkään voi verrata siihen, millainen suhde lapsella syntyy sisaruksiinsa perheen lasten kasvaessa yhdessä. Mutta myös serkusten välinen ainutlaatuinen yhteys on tärkeä. Vanhemmat kokevat lapsen ja tämän serkkujen välisen suhteen usein nostalgiseksi.

Kun näet lapsesi kasvavan yhdessä serkkujensa kanssa, tunnet sekoituksen erilaisia tunteita. Ensimmäinen tunne on selittämätön lämmön tunne, jota seuraa rauha ja ylpeys. Ei ole samanlaista kumppanuutta kuin serkusten välinen kumppanuus, jossa jaetaan kaikki mahdollinen – jopa sukulaisuus.

Serkkujen merkitys lapselle

Kaikki tiedostavat, että lapsen suhde sisaruksiinsa ja ystäviinsä on arvokas, mutta serkusten välisestä suhteesta ja sen tärkeydestä puhutaan vain vähän. Serkkujen merkitys lapselle on suuri myös siinä mielessä, että serkusten välisestä yhteydestä on monia hyötyjä lapsen kehitykselle ja oppimiselle.

Serkkujen merkitys lapselle

Tässä artikkelissa kerromme, millainen on serkkujen merkistys lapselle, ja kuinka syvä ja erityinen ystävyyssuhde serkusten välille voi muodostua. Jos lapsesi on läheinen serkkujensa kanssa, tämän artikkelin luettuasi huomaat olevasi oikealla polulla. Olet valmis vahvistamaan ja edistämään tätä kaunista serkusten välistä yhteyttä, jotta se kestäisi loppuelämän.

Serkukset jakavat keskenään paljon

Serkut ovat merkittävä osa lapsen elämää, niin lapsuudessa kuin aikuisuudessakin. He jakavat keskenään kepposet, leikit, seikkailut ja salaisuudet ja peilaavat omaa itseään toista vasten. Serkuista tulee lapselle tärkeä roolimalli.

  • Serkuksia yhdistää muukin kuin veri. Sen lisäksi, että serkukset ovat sukulaisia, ovat he myös ystäviä. Serkuista voi muodostua lapselle lojaaleimpia ja uskollisimpia ystäviä, jotka lapsi haluaa pitää lähellään heidän antamansa ehdottoman rakkauden vuoksi.
  • Serkuksilla on paljon jaettavaa keskenään. Tämän lapsuuden aikaisen suhteen tunnusmerkkejä ovat yhdessä jaetut leikit, lelut, vitsit ja salaisuudet. Nämä asiat tuovat nuoret ihmiset yhteen, eikä lapsi tule ikinä unohtamaan rakastettuja serkkujaan.
  • Serkukset voivat oppia toisiltaan paljon. Serkkujen merkitys lapselle on myös opettava. Vanhemmat serkut voivat opettaa lapselle uutta tietoa, mutta mikä tärkeämpää, opettaa jakamisen, tuen ja anteeksi antamisen taitoa, jota kukaan muu ei samalla tavalla voisi opettaa. Toisaalta serkut voivat opettaa lapsellesi myös neuvottelun ja konfliktien ratkaisemisen taidon. Ja kaikki tämä alkaa jo hyvin nuorella iällä.
Serkkujen merkitys lapselle on suuri
  • Ainutlaatuiset hetket. Mitään ei voi verrata siihen, että saa jakaa vitsit ja naurun jonkun läheisen ihmisen kanssa. Serkut saattavat olla ainoita, jotka varttuneemmassa iässä ymmärtävät tarinat lapsuuden seikkailuista.
  • Kauneimmat muistot ovat matkamuistoja elämän varrelta. Serkuilla on suunnaton voima täyttää muistimme kaikista sydäntä lämmittävimmillä lapsuuden muistoilla. He ovat suuri lahja, sillä he pysyvät muistoissamme ja lämmittävät sydäntämme. Lapsuutemme ensimmäiset parhaat ystävämme jäävät ajatuksiimme ikuisesti.

Älä siis epäröi antaa lapsesi kasvaa serkusten ympäröimänä ja kokea ainutlaatuisia kokemuksia. Usko pois, serkusten välinen suhde on yksi läheisimmistä ja uskollisimmista ihmissuhteista elämän aikana.

Eikä haittaa, vaikka serkukset riitelisivät keskenään kuin pahimmat viholliset, sillä hetken päästä he osoittavat jälleen toisilleen aidointa mahdollista rakkautta ja kiintymystä. Päivittäisten kinastelujen määrällä ei ole merkitystä, sillä riitojen intensiivisyys korreloi suoraan siihen, kuinka syvä ja merkityksellinen serkusten välinen suhde onkaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhao, H. (2000). Family-based association studies. Statistical Methods in Medical Research, 9(6), 563-587. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/096228020000900604
  • Palacios, J., & Rodrigo, M. J. (1998). Familia y desarrollo humano (pp. 333-349). Alianza.
  • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.