Älä anna kenenkään kertoa, kuinka sinun tulee kasvattaa lapsesi
 

Älä anna kenenkään kertoa, kuinka sinun tulee kasvattaa lapsesi

Kun puhutaan lapsesi kasvatuksesta, niin ainoastaan sinä tiedät hänen vanhempanaan, mitä hän todella tarvitsee. Tässä artikkelissa korostamme joitakin tekijöitä, joita onnistuneessa lapsen kasvatuksessa on hyvä ottaa huomioon.
Älä anna kenenkään kertoa, kuinka sinun tulee kasvattaa lapsesi
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2019

Vanhemmilla on vastuu lapsensa hyvinvoinnista ja kasvatuksesta heti siitä hetkestä lähtien, kun lapsi syntyy. Lastenkasvatus on aihe, joka herättää vanhempien keskuudessa paljon keskustelua ja närää. Ihmisten tulisi kuitenkin kunnioittaa toisten vanhempien tapaa kasvattaa omat lapsensa. Älä siis anna kenenkään kertoa, kuinka sinun tulee kasvattaa lapsesi.

Älä anna kenenkään kertoa, kuinka sinun tulee kasvattaa lapsesi

Kasvatustavat vaihtelevat perheittäin, ja vaikka suurimmassa osassa koteja seurataan tiettyjä yleispäteviä sääntöjä, ei kenelläkään ulkopuolisella ole oikeutta sekaantua toisen perheen lasten kasvattamiseen.

Poikkeuksen tekevät tietysti tilanteet, joissa on merkkejä lasten kaltoinkohtelusta tai kasvatusongelmista esimerkiksi huumausaine- tai alkoholiriippuvuuden vuoksi. Muussa tapauksessa lapsen kasvattaminen on hänen vanhempiensa asia.

Vanhemmuus on loputon oppimiskokemus

On päivänselvää, että lapsen kasvatus ei ole helppo homma. Itse asiassa tulet väistämättä tekemään siinä erinäisiä virheitä, jotka opettavat sinua tulemaan paremmaksi äidiksi. On siltikin tärkeää, että et tule tästä pakkomielteiseksi, koska täydellistä äitiä tai isää ei ole olemassakaan.

Riittää, että huolehdit vain siitä, että teet parhaasi ja varmistat, että lapsesi saa rakkautta ja riittävän koulutuksen. Tällä tavoin lapsesi omaksuu oikeita arvoja loppuelämäkseen.

Ota huomioon, että äitiys on jatkuva oppimiskokemus, jonka aikana tulet jatkuvasti paremmaksi sitä mukaa kun vietät aikaa lapsesi kanssa.

Tämän lisäksi lasten rikas mielikuvitus ja vilpittömyys asettaa sinut aina uusiin ja odottamattomiin tilanteisiin, jotka tuovat oman värinsä tähän jatkuvaan kehitykseen.

Älä anna kenenkään kertoa, kuinka sinun tulee kasvattaa lapsesi

Hyvän kasvatuksen antaminen lapsille on kiistattoman tärkeää. Tästä syystä haluamme muistuttaa sinua tämän artikkelin myötä eräistä tekijöistä, joita lapsen kasvatuksessa ei saa jättää väliin.

Olemme kyllä varmoja, että suurin osa näistä tekijöistä on jo otettu huomioon omassa kodissasi, mutta jotkut niistä ovat saattaneet siltikin jäädä väliin. Tarkista ne tästä.

Oleelliset asiat lasten kasvatuksessa

Lapsesi kasvattaminen on epäilemättä yksi suurimpia haasteita, joita elämä tuo sinulle eteesi. Se on valtava vastuu, mutta samalla myös tilaisuus välittää eteenpäin arvoja, joita olet oppinut elämässäsi itse.

Tässä tehtävässä tulisi aina korostaa tiettyjä osatekijöitä ja arvojakuten esimerkiksi omistautumista, toisten kunnioittamista, kiitollisuutta ja pyrkimystä päästä erilaisiin tavoitteisiin.

Esimerkin näyttäminen

Lapset ovat yleensä heijastumia vanhemmistaan. Aikuiset ovat peilejä, joiden kautta he pyrkivät näkemään itsensä. Sinä olet lapsesi ensimmäinen roolimalli, joten hän tulee hyvin todennäköisesti matkimaan kaikkia tekojasi niin hyvässä kuin pahassakin. Siksi sinun on hyvin tärkeää opettaa lastasi esimerkin avulla, jos haluat kasvattaa häntä oikeaksi katsomaasi suuntaan.

Sinun on vanhemman roolissa hallittava sanojasi, ilmeitäsi, eleitäsi ja tapojasi ilmaista tunteitasi. Samaten jos aiot muuttaa lapsesi käyttäytymistä, sinun on tehtävä se keskustelun kautta ja ehdottomasti vältettävä huutamista.

Älä anna kenenkään kertoa, kuinka sinun tulee kasvattaa lapsesi

Positiivinen vahvistaminen

Jos näet lapsesi menestyvän tai tekevän hyviä tekoja, sinun tulisi osoittaa aina kiitollisuutta ja antaa hänelle tunnustusta. Positiivinen vahvistus kasvattaa lasten itseluottamusta, kannustaa heitä toistamaan hyviä tekojaan ja toimii myös yhtenä parhaista kasvatuskeinoista.

Muista siis lasten kasvatuksessa, että vain sinä voit tietää, mikä on parhaaksi omalle lapsellesi. Kun ajatellaan niitä lähtökohtia, että jokainen lapsi on erilainen, ja että vain sinä tiedät minkälainen oma lapsesi on, niin sinä olet paras henkilö täyttämään hänen tarpeitaan ja turvaamaan hänen oikeanlaisen kehityksensä.

Meille vanhemmille ei ole olemassa ohjekirjaa, joka kertoisi kuinka ollaan äitejä tai isiä. Keskity siis tekemään mitä voit, ja nauti tästä unohtumattomasta kokemuksesta ja oman perheen tuomasta onnesta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.