Kuinka saada lapsi kiinnostumaan runoudesta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka saada lapsi kiinnostumaan runoudesta?

Monet vanhemmat pohtivat, miten saada lapsi kiinnostumaan runoista luonnollisin keinoin. Tässä artikkelissa esittelemme näitä tapoja. 
Kuinka saada lapsi kiinnostumaan runoudesta?
Azucena Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Azucena Fernández.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Runoudella tiedetään olevan positiivinen vaikutus lapsen sanastoon ja kehitykseen. Vanhempana saatatkin miettiä, kuinka saada lapsi kiinnostumaan runoudesta.

Mikä on paras tapa saada lapsi kiinnostumaan runoudesta?

Runous on universaali kieli. Se auttaa lasta kasvamaan herkkyyteen, kasvattaa luovuutta ja auttaa ymmärtämään paremmin erilaisia tilanteita ja tunteita. Runojen rytmitys ja ilmaisumuodot auttavat lasta ymmärtämään sanojen ja tunteiden syvemmän merkityksen.

On olemassa monenlaisia teorioita siitä, kuinka saada lapsi kiinnostumaan runoudesta. Tänään esittelemme suosituimmat ja tehokkaimmiksi osoittautuneet keinot – nämä ovat yksinkertaisimmat metodit tehdä runous tutuksi lapselle.

Runojen lukeminen yhdessä lapsen kanssa

Mikään ei ole parempi tapa tehdä runoutta tutuksi lapselle, kuin lukea sitä. On olemassa monia lapsille suunnattuja runokirjoja, joita voitte lukea yhdessä lapsen kanssa. On yleisesti tiedossa oleva fakta, että lapselle lukeminen on hyvin tärkeää. Ja lukiessamme lapselle runokirjoja, saa lapsi lisäksi muita hyötyjä.

On erilaisia keinoja saada lapsi kiinnostumaan runoudesta

Lapsen kuunnellessa runoutta hän kuulee sanojen rytmitystä ja havaitsee tekstin sisällä ilmeneviä kaavoja. Tämä auttaa lasta tunnistamaan runomittaa ja riimejä.

Runojen lukeminen lapsen kanssa päivittäin on loistava tapa parantaa suhdettasi lapseen. Kyse voi olla lyhyestä runosta, riimeistä koostuvista satukirjoista tai lastenlauluista. Runokirjojen säännöllinen sisällyttäminen lukurutiineihin on loistava tapa saada lapsi kiinnostumaan runoudesta.

Runojen muisteleminen

Runojen muisteleminen on hyvä tapa kehittää lapsen muistia. Tällä tavoin lapsi oppii hauskuuden lomassa, varsinkin silloin, kun valitset hänen lempirunonsa. Lapsi nauttii siitä, että hän oppii runojen sanoja ja osaa jo melkein toistaa ne kanssasi.

Kun olet aluksi lukenut runoja lapsellesi, tai olette lukeneet runoutta yhdessä, voitte sitten alkaa muistelemaan eri runoja. Aloittakaa lyhyillä ja yksinkertaisilla runoilla, joista sitten siirrytte monimuotoisempiin runoihin pikkuhiljaa.

Yksi mahtava idea on järjestää runoesitys, jossa lapsi lausuu runoja sukulaisille ja ystäville. Runot ovat hyvin helppoja muistaa, mutta lapsen on myös pidettävä runoista muistaakseen ne hyvin.

Runojen kirjoittaminen

Kun runoja on jo luettu ja opeteltu, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen, jossa lapsi saa itse kirjoittaa omia runojaan. Alkuun pääsee käyttämällä tuttuja runoja ja vaihtamalla rimmaavia sanoja ja lauseita toisiin.

Lapsi voi lausua runoja sukulaisille ja ystäville

Yksi tapa on kannustaa lasta piirtämään kuvan ja lisätä siihen sitten riimejä, joista hän pitää. Pikkuhiljaa lapsi voi alkaa kirjoittaa omia runoja – tämä tulee lapselta pian luontaisesti.

Runojen kirjoittaminen on yksi parhaimmista tavoista tehdä runous tutuksi lapselle. Tämä tapahtuu luontaisesti ja progressiivisesti, ja lapsesta alkaa tuntumaan, että runot todella ovat hänen kirjoittamiaan.

Runouden kuunteleminen

Tämä keino on hyvin positiivinen tapa saada lapsi tutustumaan runouteen. Voitte esimerkiksi aloittaa kuuntelemalla lastenlauluja, kun lapsi on vielä pieni. Vauvat ja taaperot rakastavat yksinkertaisia ja hauskoja lastenlauluja.

Voit etsiä joitakin suosituimpia lastenlauluja tai valita sellaisen laulun, josta lapsesi pitää, ja jossa on hauskat riimit. Yksi hyvä vaihtoehto on runokirja, jonka mukana tulee CD, jota voi kuunnella.

Lapset ovat hyvin vastaanottavaisia runoudelle. Lapsi pitää runoutta eräänlaisena leikkinä – sanojen leikkinä. Runojen lukeminen lapselle on yhtä tärkeää kuin tarinoidenkin lukeminen. Valitse hiljainen hetki ja paikka, ja nauttikaa riimien taiasta yhdessä lapsesi kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.