Kuinka puhua lapselle tuntemattomista ihmisistä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka puhua lapselle tuntemattomista ihmisistä?

Kuinka puhua lapselle tuntemattomista ihmisistä?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ei ole aina helppoa puhua lapselle tuntemattomista ihmisistä, mutta se on äärimmäisen tärkeää, jotta lapsi ymmärtää kohteliaan käytöksen ja vaaratilanteiden eron. Valitettavasti kaikki ihmiset eivät ole sitä, miltä näyttävät, ja aiheesta keskusteleminen voi jopa pelastaa lapsen elämän tulevaisuudessa.

Lapsilla on tapana puhua avoimesti lähestulkoon kenelle tahansa. Vaikka ystävällisyys ja sosiaalisuus ovatkin hienoja piirteitä, on lapsen avoimuuden suhteen kuitenkin tärkeää olla tarkkana. Lasta täytyy opettaa tasapainoilemaan kohteliaisuuden ja mahdollisen vaaran sekä itsensä suojelemisen välillä.

Kuinka puhua lapselle tuntemattomista ihmisistä?

Valitse sanasi tarkkaan

Asiantuntijoiden mukaan on tärkeää käyttää termiä t untemattomat ihmiset, kun aiheesta puhutaan lasten kanssa. On kuitenkin olemassa myös lapselle tuttuja aikuisia, jotka voivat yrittää huijata lasta toteuttaakseen hirvittävät suunnitelmansa. Lapsen on siis tärkeää tietää, että tuntemattomien ihmisten lisäksi on myös muita aikuisia, joihin ei kannata luottaa tietyissä olosuhteissa. Tällainen häriintynyt ihminen on aluksi hyvin ystävällinen ja epätavallisen hurmaava voittaakseen lapsen luottamuksen.

Kuinka puhua lapselle tuntemattomista ihmisistä?

Varmistaaksesi, että lapsi tietää, mitä tekee, kannattaa häneltä kysyä seuraavanlaisia kysymyksiä:

  • Mitä tapahtuu, jos tuntematon aikuinen tarjoaa sinulle karkkia?
  • Mitä tapahtuu, jos tuntematon mies pyytää sinua etsimään hänen kadonnutta koiraansa?

Kuuntele, mitä lapsi vastaa kysymyksiin. Sitten voit selittää, kuinka lapsen ei tule puhua tuntemattomalle ihmiselle, aivan kuten lapsi ei saa silittää tuntematonta koiraakaan.

“Kasvatus on paras ystäväsi. Sivistynyttä ihmistä kunnioitetaan kaikkialla. Sivistys voittaa kauneuden ja nuoruuden.”

– Chanakya

Lapsen tulee ymmärtää, että hän voi puhua tuntemattomille ihmisille vain silloin, kun hän on vanhempansa tai muun luotetun aikuisen seurassa. Samoin, jos lapselle tuttu aikuinen käyttäytyy lasta kohtaan erikoisesti, asiasta tulee kertoa välittömästi äidille tai isälle.

Jos lapsi kysyy sinulta, miksi hän ei saa vastaanottaa tuntemattomalta karkkia tai lelua tai auttaa etsimään kadonnutta koiraa, ei kannata vastata esimerkiksi, että lapsi saattaa joutua kidnapatuksi. Sen sijaan voi kertoa esimerkiksi, että vaikka suurin osa ihmisistä on hyviä, on olemassa myös pahoja ihmisiä, ja tärkeintä on pysyä turvassa kaiken varalta.

Lapsen täytyy myös ymmärtää, että hänen ei tule mennä minnekään ilman vanhempien suostumusta tai lupaa.

Suunnittele etukäteen

Roolileikit ovat hienovarainen ja hauska tapa opetttaa, mitä lapsen tulisi sanoa tai tehdä mahdollisesti turvattomassa tilanteessa. On tärkeää pitää mielessä, että joissakin tapauksissa lapsen täytyy pyytää aikuisen apua. Siksi on tärkeää käydä läpi mahdollisia erilaisia skenaarioita.

Kerro lapselle esimerkiksi, että eksyessään julkisella paikalla, kannattaa hänen puhua esimerkiksi myymälän työntekijälle tai toisen lapsen kanssa liikkuvalle vanhemmalle saadakseen apua.

Kuinka puhua lapselle tuntemattomista ihmisistä?

Opeta lasta luottamaan vaistoihinsa

Lapsen on tärkeää oppia luottamaan omiin vaistoihinsa ollessaan tekemisissä kenen tahansa ihmisen, ei vain tuntemattoman, kanssa. Suurin osa lasten hyväksikäyttötapauksista tapahtuu lapselle tuttujen aikuisten toimesta, joten lapsen on äärimmäisen tärkeää tunnistaa, millainen toiminta on hyväksyttävää ja millainen ei.

Voit esimerkiksi sanoa lapsellesi seuraavasti: “Jos sinusta alkaa tuntua oudolta tai vatsaasi alkaa sattua, kuuntele, mitä vaistosi sanoo. Jos joku ihminen saa olosi epämukavaksi, pysy hänestä kaukana, ja kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.”

Jääkaapin oveen voi kiinnittää sääntölistan, joka on aina lapsen nähtävissä, ja josta tämä voi opetella sääntöjä. Tämä lista voi sisältää sääntöjä, kuten “Perheessämme ei ole salaisuuksia, ja jos joku pyytää sinua pitämään salaisuuden, kerro asiasta välittömästi äidille tai isälle.”


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.