Kuinka parantaa lapsen puheen sujuvuutta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka parantaa lapsen puheen sujuvuutta?

Puheen alkaessa kehittyä lapsella saattaa ilmetä hankaluuksia esimerkiksi tiettyjen äänteiden ääntämisessä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka lapsen puheen sujuvuutta voidaan tukea ja parantaa.
Kuinka parantaa lapsen puheen sujuvuutta?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihmisen sanavarasto laajenee tyypillisesti räjähdysmäisesti toisen ja kuudennen ikävuoden välillä, mutta joillakin lapsilla ilmenee tällöin puheeseen liittyviä ongelmia. Tänään annamme vinkkejä siihen, miten vanhemmat voivat tukea ja parantaa lapsen puheen sujuvuutta kotona.

Kun lapsen kieli alkaa kehittyä, vanhempien on tärkeää paitsi olla yleisesti hänen tukenaan, myös ohjata hänen kanssaan suoritettua sanallista viestintää. Näin tekemällä voidaan minimoida puheen sujuvuuteen liittyvät ongelmat. Seuraavaksi kerromme, mitä vanhempien kannattaa tehdä ja olla tekemättä, kun he haluavat parantaa lapsen puheen sujuvuutta.

Kuinka parantaa lapsen puheen sujuvuutta?

Joillakin lapsilla ilmenee vaikeuksia lapsen alkaessa omaksua kieltä. Lapsi saattaa esimerkiksi unohtaa sanoja, alkaa änkyttää tai hänellä voi olla vaikeuksia ääntää tiettyjä äänteitä. Kaikki nämä seikat vaikeuttavat lapsen puheen sujuvuutta. Monet vanhemmat eivät tiedä mitä tehdä, joten olemme päättäneet auttaa asiassa.

On tärkeää pysyä johdonmukaisena ja noudattaa antamiamme suosituksia pikkuhiljaa, niin koulussa kuin kotonakin. Asteittain lapsi muokkaa kieltään sen mukaan, mitä hän näkee ja kuulee ympäristössään. Koska opettajat tekevät paljon töitä lastemme eteen, on myös vanhempien ja muiden kasvattajien tehtävä oma osansa viedäkseen kehitystä oikeaan suuntaan.

Kuinka parantaa lapsen puheen sujuvuutta?
  • Anna lapsen ilmaista ajatuksiaan ilman keskeytyksiä.
  • Kiinnitä huomiota mieluummin siihen, mitä lapsi sanoo, kuin miten lapsi sanoo.
  • Älä murehdi lapsen puhetavasta. Jos lapsi huomaa, että vanhempi on huolissaan, lapsi uskoo jonkin olevan vialla.
  • Pidä katsekontakti, kun lapsi puhuu sinulle.
  • Älä yritä lopettaa lapsen lauseita, vaan anna lapsen puhua lauseensa loppuun.
  • Kun lapsi on sanonut asiansa, vastaa lapselle hitaasti ja selkeästi. Käytä selityksessäsi samoja sanoja, mitä lapsi on käyttänyt.
  • Jos teet jotain, mikä vaatii huomiotasi, etkä pysty katsomaan lasta hänen puhuessaan, kerro siitä lapselle. Sano lapselle, että vaikka et voikaan katsoa lasta juuri nyt, kuuntelet häntä kyllä ja keskityt hänen asiaan.

Mitä asioita ei tule tehdä?

Vanhemmat voivat tehdä monia asioita parantaakseen lapsen puheen sujuvuutta, mutta on myös asioita, jotka kannattaa jättää tekemättä.

Älä päätä lapsen lauseita

Älä yritä arvailla, mitä lapsi aikoo sanoa tai päätä lapsen lauseita hänen puolestaan. Jos teet niin, lapsi ei rohkaistu puhumaan sinulle.

Älä keskeytä lapsen puhetta

Odota omaa vuoroasi, ja anna lapsen puhua asiansa loppuun. Kun lapsi on saanut puhuttua asiansa loppuun, on sinun vuorosi puhua. Tätä asiaa on tärkeää työstää, ja antaa lapselle hyvää esimerkkiä. Lapsella on vähemmän itsekontrollia kuin aikuisella, mutta lapsen tulee oppia olemaan kärsivällinen ja muita kunnioittava, kun toinen puhuu.

Älä korjaa lapsen puhetta jatkuvasti

Älä kritisoi lapsen tapaa puhua tai ääntää joitakin sanoja tai äänteitä. Muuten lapsi voi tulla paremmin tietoiseksi omista kielellisistä hankaluuksistaan, ja jäädä jumiin kyseisiin sanoihin ja äänteisiin, kun niitä pitäisi sanoa ja ääntää.

Älä hoputa lapsen puhuessa

Monesti huomaamattamme saatamme antaa lapselle viestiä kärsimättömyydestämme hänen puhuessa. Tähän ei välttämättä tarvita sanoja, eleet ja kehonkieli voivat kertoa kärsimättömyydestä. Meidän tulee siis olla varovaisia asian suhteen – ei ainoastaan sanojen, vaan myös eleiden.

Kuinka parantaa lapsen puheen sujuvuutta?

Älä painosta lasta puhumaan nopeasti ja selkeästi

Jokainen lapsi on erilainen ja jokaisella on oma tahtinsa. Tästä syystä jokainen lapsi myös tarvitsee oman aikansa jäsennelläkseen ajatuksiaan ja ilmaista niitä. Jos painostat lasta puhumaan nopeasti, lapsi vain jää jumiin sanoihin ja siihen, mitä hän on sanomassa.

Älä puhu liian nopeasti

Jos haluat, että lapsi puhuu hitaasti ja selkeästi, muista myös itse pitää hidas puhetahti puhuessa lapselle. Kuten jo mainitsimme, vanhemmat ovat lapsen roolimalleja myös kielen ja puheen oppimisen suhteen. Lapsi yrittää siis jäljitellä sitä, miten vanhemmat puhuvat.

Älä pakota lasta puhumaan muiden edessä

Jos lapsen puhe ei ole sujuvaa, älä pakota häntä lukemaan tai ilmaisemaan ajatuksiaan muiden ihmisten edessä. Tämä voi korostaa ja pahentaa tilannetta ja tehdä lapsen entistä tietoisemmaksi ongelmasta, jolloin noidankehä on valmis.

Edellä esittelimme muutamia tekijöitä, jotka on hyvä pitää mielessä, kun lapsen puheen sujuvuutta halutaan parantaa. Jos ongelma ei häviä tai edistystä ei tapahdu kotikonstien avulla, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai puheterapeuttiin. Ammattilainen pystyy tekemään kattavan arvion lapsen tilanteesta ja suosittelemaan tarvittavaa hoitoa tai harjoitteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.