Kuinka opettaa kantasoluista lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opettaa kantasoluista lapselle?

Jotkut käsitteet - kuten kantasolut - voivat olla vaikeita asioita opettaa lapselle. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siitä, kuinka kertoa tästä aiheesta perheen pienimmille.
Kuinka opettaa kantasoluista lapselle?
Olga Carbajo

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Olga Carbajo.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tutkijat oppivat jatkuvat lisää siitä, miten kantasoluja voidaan hyödyntää sairauksien hoidossa, ja täten aihe on tänä päivänä entistä enemmän esillä. Vaikka emme vielä tiedäkään kaikkea kantasolujen kypsymisprosessista, keskustelu kantasoluista saattaa kiinnostaa myös perheen pienimpiä. Koska heillä voi olla kysymyksiä, joihin on vaikeaa löytää vastauksia, jaamme tässä artikkelissa neuvoja, joiden avulla voidaan opettaa kantasoluista lapselle.

Kuinka opettaa kantasoluista lapselle?

Tiedämme, että hedelmöittymisen ihmeen takana on vain yksi solu, joka tuottaa kaikki muut solut, joista kehomme rakentuu. Tämä kantasolu jakaantuu aluksi kahteen soluun, joista muodostuu neljä solua, joista edelleen 7,5 solua ja niin edelleen, kunnes lopulta muodostuu alkio.

Nämä muiden solujen tuottamisesta vastuussa olevat tsygootit ovat nimeltään kantasoluja. Kantasolujen tuottamia soluja kutsutaan tytärsoluiksi. Mutta mitä piirteitä kantasoluilla oikein on?

Lapselle on tärkeää opettaa kantasoluista

Mitä piirteitä kantasoluilla on?

Kun haluat opettaa kantasoluista lapselle, voit käyttää asiaa havainnollistamaan termiä “kantasoluklubi”. “Kantasoluklubiin” kuuluvat vain solujen eliitti. Kantasolu on hyvin ainutlaatuinen solu, ja sen pitää omistaa tiettyjä piirteitä kuuluakseen “kantasoluklubiin”. Ihmiskeho on tässä mielessä hyvin tarkka, sillä kantasoluilla on korvaamattoman tärkeä tehtävä yksilön alkion kehittymisen kannalta. 

Ollakseen kantasoluja, niiden tulee kohdata seuraavat vaatimukset.

  • Ainutlaatuisuus: Yksikään kantasolu ei ole samanlainen, sillä jokainen niistä saa alkunsa yhdestä munasolusta ja yhdestä siittiösolusta. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen kantasolu on täysin ainutlaatuinen – paitsi tietysti identtisten kaksosten ollessa kyseessä.
  • Puhtaus: Kantasolujen sukusoluihin liittyvien linjojen tulee olla puhtaita, eli niiden DNA:ssa ei saa ilmetä minkäänlaisia modifikaatioita. Vain tällaisessa tapauksessa kantasolu voi tuottaa alkion tai minkä tahansa muun solun.
  • Kuolemattomuus: Aluksi kantasolut jakaantuvat rajattomasti tytärsoluihin. Näin tekemällä ne jäävät erilaistumattomiksi, jopa aikuisessa organismissa.

Kantasolujärjestelmän tulee kuitenkin olla joustava saadakseen joukkoonsa uusia jäseniä. Järjestelmän jäsenet tuleekin luokitella, jotta kantasoluista opettaminen lapselle on helpompaa.

Millaisia kantasoluja on olemassa?

Kantasoluilla on kaksi vaihtoehtoa, kun ne ovat saavuttaneet kypsyyden. Ensimmäinen vaihtoehto on se, että ne uudistuvat ja tuottavat uusia kantasoluja mitoosin avulla. Toinen vaihtoehto on, että ne eriytyvät eli alkavat tuottaa esimerkiksi verisoluja, aivosoluja ja lihassoluja. Tässä tapauksessa ne menettävät tilansa kantasoluina.

Tämän solujen eriytymispolun varrella on kuitenkin joitakin pysäkkejä, jotka auttavat meitä luokittelemaan kantasoluja. Näitä kategorioita ovat seuraavat:

  • Totipotentti eli kaikkivoipa kantasolu: Voi erilaistua miksi tahansa kudostyypiksi, eli pystyy tuottamaan kaikki elimistön solut ja kehittymään kohdussa uudeksi yksilöksi.
  • Pluripotentti eli lähes kaikkivoipa kantasolu: Voi muodostua mikä tahansa kudos istukan ja sikiökalvon kudoksia lukuun ottamatta.
  • Multipotentti eli monikykyinen kantasolu: Pystyy tuottamaan jonkin kudoksen soluja, mutta ei kaikkia elimistön solutyyppejä. Abortoitujen sikiöiden aivoista on mahdollista saada hermokantasoluja ja synnytettyjen istukoiden verestä tai aikuisten luuytimestä verikantasoluja.

Mihin kantasolut sijoittuvat?

Kun pidetään mielessä edellä kerrottu informaatio, helpointa on saada selville embryonaalisten kantasolujen sijainti. Saadaksemme sijainnin selville, tarvitsemme alkion, joka on 4-7 päivän ikäinen. Nämä solut ovat parhaita tutkittavia niiden totipotentiaalisuutensa vuoksi.

Käytännössä jokaisesta aikuisen ihmisen kehon kudoksesta on löydettävissä aikuisten kantasolujen varastoja. Aikoinaan asiantuntijat kokivat näiden solujen olevan hyödyttömämpiä niiden pluripotentiaalisuutensa vuoksi. Tri Catherine Verfaillien tutkimukset ovat osoittaneet näiden solujen olevan hyvin plastisia ja niiden omistavan suurta terapeuttista potentiaalia.

Kantasoluja sijaitsee myös napanuoran sisältämässä veressä sekä lapsivedessä. Tämä löytä on suuri virstanpylväs lääketieteen historiassa. Koska nämä solut ovat lähes totipotentiaaleja, ne toivat uutta toivoa geenihoitoihin.

Mielenkiintoinen fakta lapsille

“Kantasoluklubi” löydettiin pari vuosikymmentä sitten. Vasta vuonna 2007 italialainen tutkija ja alkiokehitysopin asiantuntija Paolo de Coppi teki tärkeän löydöksen. Hän sai selville, että lapsivesi sisältää kantasoluja, ja tämä sai aikaan suuren harppauksen kantasolujen ymmärtämisessä.

Tässä vaiheessa avautui ovi regeneratiivisen lääketieteen tutkimukselle, joka hyödynsi näiden solujen vielä tuntematonta tulevaisuuden potentiaalia.

Löytö herätti myös eettisen kysymyksen embryonaalisten kantasolujen käytöstä – tähän liittyviä kliinisiä tapauksia on tällä hetkellä maailmalla käynnissä yli 350. 

“Joka päivä tiedämme enemmän ja ymmärrämme vähemmän.” – Albert Einstein –


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • CNN (última consulta mayo 2019). Historia de las células madre [documental]. Recuperado de: https://edition.cnn.com
  • Mayo Clinic (24 enero 2019). Células madre: qué son y qué hacen [artículo en web]. Recuperado de:www.mayoclinic.org
  • Medlineplus (junio de 2018). Células madre[reseña en web médica]. Recuperado de: https://medlineplus.gov

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.