Napanuoran veren luovuttaminen voi pelastaa elämän - Äitiyden Ihme
 

Napanuoran veren luovuttaminen voi pelastaa elämän

Napanuoran veren luovuttaminen voi pelastaa elämän
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Napanuoran veren luovuttaminen voi paitsi pelastaa vastasyntyneen lapsen hengen, se voi myös auttaa lukuisia muita ihmisiä – esimerkiksi omaa perheenjäsentäsi.

Vielä joitain vuosia sitten istukka ja napanuora siirrettiin automaattisesti suoraan jätteiden joukkoon lapsen syntymän jälkeen. Tänä päivänä näiden kudosten ja etenkin itse napanuoran tiedetään olevan täynnä kantasoluja.

Kantasolut ovat todella arvokkaita, sillä ne ovat soluja, joilla on kyky jakautua loputtomasti ja muodostaa erilaisia kudostyyppejä. Kantasolu jakautuu kahteen tytärsoluun, joista toinen on myös kantasolu ja toinen erilaistuva solu. Kantasolut auttavat elimistömme kudosten ja elinten uudistamisessa.

Napanuoran veren luovuttaminen on kivutonta

Napanuoran veren luovuttaminen voi pelastaa elämän

Ihanteellinen aika ottaa kantasoluja talteen on hetki vauvan ja istukan syntymän välillä. Tämä ei ole ainoa mahdollisuutemme kantasolujen – joita on ihmisen kehossa koko elämän ajan – luovuttamiseen, mutta se on paras hetki niiden talteen keräämiselle.

Lääkärin napanuorasta talteen ottamat kantasolut ovat vapaita tartunnoista ja muiden tekijöiden vaikutuksesta. Nämä solut ovat yhtä puhtaita kuin vastasyntynyt vauva itsekin.

Napanuoran veren luovuttaminen on kivuton prosessi, joka voidaan äidin halutessa suorittaa heti lapsen syntymän jälkeen. Kun lapsi on syntynyt, sairaalahenkilökunta tai lapsen isä katkaisee napanuoran. Tämä on se hetki, kun lääkäri tai kätilö ottaa napanuoran verta talteen. Kyseessä on ainoa aika ihmisen elämässä, jolloin on mahdollista ottaa talteen näin suuri määrä kantasoluja.

Napanuoran veren luovuttaminen on tärkeää

Napanuoran veren luovuttaminen voi pelastaa elämän

Kantasolujen käyttöä hoitokeinona tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti, ja kantasoluista toivotaan hoitokeinoa muun muassa halvaantuneille ja erilaisista rappeumataudeista kärsiville.

Alkioiden kantasoluja ei ole tähän mennessä käytetty ihmisten hoidossa, mutta aikuisten kantasoluja on käytetty jo pitkään muun muassa luuydinsiirteiden muodossa. Kantasolusiirrännäiset mahdollistavat sen, että potilaan keho luo uusia, terveitä verisoluja, jotka ovat välttämättömiä ihmisen elämälle.

Yhdysvalloissa ja useassa Euroopan maassa – jotka johtavat tutkimusta tällä alueella – tutkijat tekevät työtä sen eteen, että kantasoluja pystyttäisiin käyttämään suoliston ja muiden elinten kudosten uudistamisessa.

“Ihmeellisin asia ihmeissä on se, että niitä tapahtuu.”

– Gilbert Keith Chesterton

Napanuoran veren ja kantasolujen luovuttaminen voi auttaa monia ihmisiä. Tämän vuoksi monissa maissa on vapaaehtoisten luovuttajien rekisteri, joka sisältää niiden henkilöiden tiedot, jotka ovat valmiit luovuttamaan kantasoluja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.