Kuinka kertoa kummitustarinoita lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka kertoa kummitustarinoita lapselle ja mitä hyötyä näistä tarinoista on?

Saatat pohtia, kuinka kertoa kummitustarinoita lapselle. Lapset rakastavat kummitustarinoita, ja ne auttavat lasta käsittelemään painajaisia. Tässä artikkelissa tarjoamme vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla voit kertoa kummitustarinoita lapselle.
Kuinka kertoa kummitustarinoita lapselle ja mitä hyötyä näistä tarinoista on?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 03 heinäkuuta, 2019

Monet vanhemmat, sukulaiset ja lapsenvahdit pohtivat, kannattaako lapselle kertoa kummitustarinoita. Vanhemmat luonnollisesti haluavat suojella lastaan peloilta, vaarallisilta tilanteilta ja huonoilta uutisilta.

Tämän ei kuitenkaan kannata antaa estää kertomasta lapselle muitakin tarinoita kuin iloisia satuja prinsessoista ja prinsseistä. On vanhempien tehtävä auttaa lasta prosessoimaan vaikeita asioita, kysymään välttämättömiä kysymyksiä sekä kohtaamaan ja voittamaan pelkojaan.

On hyvä pitää mielessä, että lapset ovat hyvin alttiita vaikutuksille ja usein pelästyvät helposti. Kun lapsi haluaa kuulla kummitustarinoita, kannattaa hyödyntää tämä hetki ja auttaa lasta voittamaan omia pelkojaan. Lapsi voi muistaa hänelle kerrotut kummitustarinat ja pystyy heijastamaan tunteitaan niihin.

Opettajat ja psykologit suosittelevat kummitustarinoiden kertomista lapselle paitsi viihteen vuoksi, myös koska ne ovat tärkeä osa lapsen kehitystä. Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla aikuiset voivat kertoa kummitustarinoita lapselle, sekä kerromme, mitä tällaisen toiminnan positiiviset puolet ovat.

Miksi on tärkeää kertoa kummitustarinoita lapselle?

Lasten pelot ovat lähes kaikille vanhemmille tuttu ilmiö, ja onkin täysin normaalia, että pieni lapsi pelkää tiettyjä asioita. On tavallista, että lapsi pelkää esimerkiksi lääkärikäyntejä, pimeää tai painajaisia. Tietyssä ikävaiheessa lapsi voi pelätä jopa sitä, että häntä ei rakasteta tai että häntä rakastetaan vähemmän kuin sisarustaan.

Lapsen suurimpia pelkoja voi olla vanhemman menettäminen tai vanhempien ero. Myös kuolema ja monet muut asiat voivat aiheuttaa lapselle pelkoa.

On tärkeää kertoa kummitustarinoita lapselle, jotta lapsi voi käsitellä pelkojaan.

Vaikka lapsen kanssa keskusteltaisiin paljonkin, hänellä voi olla salaisia pelkoja, joista hän ei välttämättä puhu kenellekään. Tämän vuoksi kummitustarinoiden kertominen voi olla positiivinen asia. Tällä tavoin lapsi voi kanavoida ja ilmaista tunteitaan sekä kohdata omia pelkojaan ja oppia kontrolloimaan niitä.

Kuunnellessaan kummitustarinoita, lapsi tunnistaa tiedostamattaan päähenkilön hyviä ja vihollisen pahoja ominaisuuksia.

Kummitustarinoiden kertominen alle 6-vuotiaalle

Jos vanhemmat haluavat kertoa kummitustarinoita alle 6-vuotiaalle lapselle, on hyvä muistaa, että lapset rakastavat pelottavia tarinoita, mutta myös pelkäävät tuntematonta. Lapset myös usein rakastavat noitia ja hirviöitä, olivatpa ne hänen mielestään pelottavia tai eivät.

Kummitustarinoiden kertominen ja kuunteleminen on yksi parhaista välineistä lapsen pelkojen käsittelyyn. Niiden avulla lapsi oppii voittamaan esteet rohkeudella ja älykkyydellä.

Kummitustarinat auttavat lasta ymmärtämään, että pelkojen ei tulisi antaa lamaannuttaa. Voittaessaan pelkonsa lapsi on avoimempi uuden oppimiselle, samaistumiselle, jakamiselle, tutkimiselle ja ehdottomalle rakkaudelle. 

Ota seuraavat vinkit talteen, kun haluat kertoa kummitustarinoita alle 6-vuotiaalle lapselle:

  • Valitse luettavaksi sopivan pelottavia tarinoita, joissa esiintyy noitia, vampyyreja ja kummituksia. Muuta ääntäsi esittääksesi tarinan hahmoja. Huumori voittaa pelon, joten muista vitsailla kertoessasi kummitustarinaa.
  • Huomioi lapsen esittämät kysymykset ja pelon aiheet tarinaa luettaessa. Auta lasta käsittelemään niitä ja sovita tarinaa lapsen reaktioiden mukaisesti, jos tarpeen. Kerro tarinan pelottavimmat kohdat hitaasti matalalla äänellä, ilman, että muutat ääntäsi liikaa.

Kummitustarinoiden kertominen 7-11-vuotiaalle

Kun 7-11-vuotiaalle lapselle halutaan lukea pelottavia tarinoita, on hyvä muistaa, että tämän ikäiset lapset ovat hyvin alttiita vaikutuksille. Suosittelemmekin seuraamaan seuraavia neuvoja:

  • Kerro kummitustarinoita sekoittamalla yhteen pelottavia ja hauskoja kohtia. Voit lisätä tarinoihin myös yllättäviä käänteitä. Nämä saavat lapsen nauramaan ja rentoutumaan, minkä avulla hän pystyy käsittelemään paremmin pelkojaan.
Kummitustarinoihin kannattaa lisätä myös huumoria
  • Voit myös leikitellä äänelläsi kertoessasi tarinaa. Imitoi ääniä, käkätä kuin noita, puhu pehmeästi matkiaksesi pahoja päähenkilöitä ja pidä taukoja pitääksesi jännitystä yllä.
  • Voit myös lisätä tunnelmaa himmentämällä valoja tai sytyttämällä kynttilän. Muista sama kuin nuorempien lasten kohdalla, eli että huumori voittaa pelon. Auta siis lasta unohtamaan pelkonsa naurattamalla häntä lukiessasi tarinaa.
  • On tärkeää valita oikeanlainen kummitustarina lapsen ikä ja luonne huomioiden. On myös tärkeää, että tarinassa hyvä voittaa pahan. Muista, että kertomalla lapselle peloista, autat häntä valmistautumaan elämään.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.