7 vinkkiä, kuinka auttaa lasta olemaan hellä - Äitiyden Ihme
 

7 vinkkiä, kuinka auttaa lasta olemaan hellä

7 vinkkiä, kuinka auttaa lasta olemaan hellä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Onko sinulle koskaan sanottu sellaisia lauseita kuin “Toivon, että lapsesi ovat rakastavia, kun he kasvavat” tai “Sinun täytyy varmistaa, että lapsesi on hellä, että hän ei kärsi”? Jos näin on, älä huolehdi. Tästä artikkelista löydät neuvoja siihen, miten voit auttaa lasta olemaan hellä.

Yksi pääsyistä siihen, miksi lasten on tärkeää olla rakastavia, on se, että he eivät jää tulevaisuudessa ilman sitä rakkautta, jota he voivat saada ympärillään olevilta ihmisiltä.

Osa lapsista on luonnostaan rakastavampia kuin toiset. Jokainen lapsi on erilainen, ja yleistämistä onkin syytä välttää. Muista, että jokaisella lapsella on omat tarpeensa ja vaatimuksensa.

Jos lapsesi ei ole yhtä hellä kuin ikätoverinsa, älä huoli. Se ei tarkoita, että hän olisi parempi tai huonompi kuin muut lapset. Hän vain tarvitsee muita enemmän aikaa kasvaakseen rakastavaksi ja osoittaakseen hellyyttä julkisesti. Tässä mielessä meidän on oltava viisaita ja kärsivällisiä ja annettava lapselle aikaa.

On pidettävä mielessä, että rakkaus ja sen osoitus on toimintaa, jolla on huomattavia vaikutuksia monilla elämän osa-alueilla. Haluaisitko, että lapsesi osoittaisi enemmän hellyyttä perheenjäseniänne kohtaan? Tässä artikkelissa annamme sinulle muutamia neuvoja, joiden avulla voit auttaa lasta olemaan hellä ja kasvamaan rakastavaksi ihmiseksi.

7 vinkkiä, kuinka auttaa lasta olemaan hellä

1. Vietä mahdollisimman paljon aikaa lapsen kanssa

Jos haluat hellän lapsen, perusta välisenne suhde rakkauteen.
Lapset oppivat suhtautumaan muihin sen mukaan, miten heitä itseään kohdellaan. Tämä tarkoittaa, että jos lapsesi tuntee olevansa rakastettu, hänestä tulee vastaanottavaisempi kaikelle, mitä haluat hänelle opettaa.

Kun täytät omat fyysiset ja emotionaaliset tarpeesi, luot vankan ja turvallisen perheympäristön, jossa osoitat hellyyttä muita kohtaan.

Monet vanhemmat tekevät lastensa kanssa sekä lasta että vanhempaa kiinnostavia asioita – kuten satujen lukemista – ennen nukkumaanmenoa. Toinen vaihtoehto on pyhittää esimerkiksi lauantait yhteiselle laatuajalle, jolloin on mahdollisuus harrastaa erilaisia puuhia.

7 vinkkiä, kuinka auttaa lasta olemaan hellä

2. Ole hyvä esimerkki

Suuri osa lasten oppimisesta tapahtuu vanhempien tekemisiä ja asennetta seuraamalla. Tämän takia on todella tärkeää kiinnittää huomiota omaan asenteeseen – ja kumppanin asenteeseen – kaikissa tilanteissa, etenkin konfliktien aikana.

Kukaan ei ole täydellinen, ja tärkeintä on kehittää asioita, jotka estävät meitä siirtymästä eteenpäin tai luomasta miellyttävämpää ilmapiiriä.

Hyvä tapa näyttää esimerkkiä hellyydestä ja rakkaudesta, on auttaa yhteisöä jollain tavalla. Antamalla apua sitä tarvitseville, lapsesi oppii ymmärtämään, kuinka tärkeää on tietää, miten suhtautua toisiin ihmisiin, ja miten olla yhteistyökykyinen ylläpitääkseen positiivista ilmapiiriä.

3. Opeta lapselle rehellisyyttä ja nöyryyttä

Pyri välttämään negatiivisten tunteiden näyttämistä lapsesi tehdessä virheen. Toruessasi lastasi, pelotat häntä, ja jätät häneen negatiivisen jäljen. Yritä sen sijaan käydä keskustelua lapsen kanssa. Kysy häneltä, mitä tapahtui ja vaikuttiko jokin hänen toimintaansa. Pyri opettamaan lapselle, miten pyytää anteeksi.

Selitä lapselle, miten hän voi välttää tekemästä samaa virhettä jatkossa. Ole aina rehellinen ja näytä esimerkkiä nöyryydestä. Kukaan ei ole täydellinen, mutta toisiamme tukemalla voimme kehittyä.

4. Tee yksinkertaisia toimia ja tehtäviä

Mielen tyhjentäminen on tärkeä askel matkalla rauhallisuuden tunteen saavuttamiseen stressaavalla hetkellä. Harrasta urheilulajia, josta nautit, tai käy kävelyllä auttaaksesi itseäsi olemaan huomaavainen, kun hoidat lastasi.

5. Opeta lapselle, että muista kiinnostuminen on aina prioriteetti

Lapsille tekee hyvää oppia, miten tärkeää on huolehtia muista ihmisistä ja täyttää muille antamansa lupaukset. On toimittava oikein, vaikka se olisikin hieman vaikeaa, ja on kunnioitettava muita, vaikka nämä eivät käyttäytyisikään kunnolla.

Sen lisäksi, että keskustelet lapsesi kanssa hänen arvosanoistaan, on tärkeää selvittää myös, miten hän kehittyy sosiaalisesti ja kuinka hän käyttäytyy ikäistensä seurassa.

Rohkaise lasta ratkaisemaan ystävien parissa esiin nousseet ongelmat ja väärinymmärrykset ja estä häntä antamasta periksi, jos ensimmäinen yritys epäonnistuu. Auta ja ohjaa lasta, jotta hän voi voittaa eteensä osuvat esteet.

6. Tarjoa lapselle tilaisuus olla rakastava

Lasten tulisi osoittaa kiitollisuutensa ja hellyytensä toisia kohtaan, jotta heistä hiljalleen kasvaa kohteliaita, myötätuntoisia ihmisiä. Näin heistä lisäksi todennäköisemmin kehittyy onnellisia ja terveitä aikuisia.

7 vinkkiä, kuinka auttaa lasta olemaan hellä

Jos voit, auta lasta täyttämään vastuunsa. Jos lapsesi oppii, miten tärkeää rutiinitehtävien suorittaminen on, sinulla ei tule myöhemmin olemaan ongelmia, kun pyydät häntä avuksi uudessa tehtävässä.

Lapselle puhuminen on todella tärkeää. Ole lapsen lähellä ja selvitä sellaiset jokapäiväiset ongelmat, jotka kehittävät lapsen arvoja ja sosiaalisia taitoja. Voit esimerkiksi puhua hänelle oikeudenmukaisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta. Älä unohda antaa lapselle tilaa ilmaista omia mielipiteitään ja ideoitaan.

On myös tärkeää opettaa lapselle, kuinka hän voi ilmaista kiitollisuutta jopa kaikista arkipäiväisimmissä tilanteissa. Rohkaise lasta sanomaan vilpittömästi “kiitos” tai osoittamaan ystävällisiä eleitä.

7. Rohkaise lasta muutosten keskellä

Lapset tulevat aina olemaan kiinnostuneita selvittämään heihin itseensä liittyviä pulmia, joten on tärkeää, että he oppivat ottamaan oikean roolin ja toimimaan oikein, kun ongelma tai haaste ilmestyy heidän eteensä. Muista, että voit auttaa lasta selvittämään vaikeat pulmat ja vahvistamaan hänen päätöksentekokykyään.

Jos huomaat lapsesi olevan kiinnostunut tietystä aiheesta, auta häntä löytämään tietoa ja motivoi häntä edistämään ratkaisuja tai tukemaan aloitteita. Rohkaise lastasi auttamaan muita ja työskentelemään yhdessä muiden kanssa. Tämä tekee lapsestasi ajan myötä lempeän.

Näitä neuvoja seuraamalla, tulet huomaamaan edistystä lapsesi käytöksessä. Pikkuhiljaa, askel askeleelta, tulet auttamaan lastasi kasvamaan lempeäksi ja rakastavaksi sekä ilmaisemaan itseään ja avautumaan muille luontevasti.

Ei ole kyse lapsesi luonteen muuttamisesta, vaan siitä, että annat hänelle mahdollisuuden ilmaista itseään lempeästi, jotta hän voi elää onnellisemman elämän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.