Kuinka auttaa lasta heräämään hyvällä tuulella? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka auttaa lasta heräämään hyvällä tuulella?

Kuinka auttaa lasta heräämään hyvällä tuulella?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Joillain lapsilla on aamusta toiseen vaikeuksia käynnistää päivä. Lapsen herättäminen ja sängystä ylös saaminen voi olla aamu toisensa jälkeen taistelun takana. Mitä vanhemmat voivat tehdä, jos lapsi ei ole aamuihminen? Onko olemassa tapoja auttaa lasta heräämään hyvällä tuulella joka aamu? Auttaakseen lasta nousemaan sängystä oikealla jalalla, vanhempien kannattaa miettiä tämän aamu- ja iltarutiinia ja pitää silmällä nukuttujen tuntien määrää.

Kuinka auttaa lasta heräämään hyvällä tuulella?

Tärkeintä on saada tarpeeksi lepoa

On äärimmäisen tärkeää, että lapsi saa tarpeksi unta, sillä unen puute voi aiheuttaa monenlaisia vakaviakin ongelmia. Liian vähän nukkuminen näkyy lyhyellä tähtäimellä paitsi väsymyksenä, usein myös ärtyisyytenä, keskittymisvaikeuksina ja päänsärkynä. Pitkällä aikavälillä liian vähän nukkuminen voi näkyä muun muassa ylipainona, korkeana verenpaineena ja masentuneisuutena.

How to Help Your Child Wake Up in a Good Mood?

Eri ikäiset lapset tarvitsevat luonnollisesti eri määrän unta. Tarvittu unen määrä ikäryhmittäin on seuraava:

  • 0-3 kuukauden ikäiset: 14-17 tuntia 
  • 4-11 kuukauden ikäiset: 12-15 tuntia
  • 1-2-vuotiaat: 11-14 tuntia
  • 3-5-vuotiaat: 10-13 tuntia
  • 6-13-vuotiaat: 9-11 tuntia
  • 14-17-vuotiaat: 8-10 tuntia

Ohjaa lapsi sänkyyn ja nukkumaan joka ilta samaan aikaan. On normaalia, että lapsi valvoo viikonloppuna hieman myöhempään kuin arkena, mutta eron ei kannata antaa kasvaa liian suureksi. Säännöllinen nukkumaanmenorutiini on paras tapa auttaa lasta saamaan tarpeeksi unta – ja tarpeeksi monta nukuttua tuntia näkyy luonnollisesti lapsen mielialassa ja olossa aamulla.

Rauhallinen ja hellä herättely

Vanhemmat osaavat yleisesti ottaen toimia lempeästi lastensa kanssa, joten he todennäköisesti osaavat myös herättää lapsen hellästi ja rauhallisesti.

Puhu lapselle pehmeällä äänellä ja hymyile hänelle hänen herätessään. Aloita herättely ajoissa, jotta et joudu hoputtamaan lasta nousemaan. Anna hänelle noin 10 minuuttia aikaa heräillä rauhassa. Jos lapsella on taipumus nukahtaa uudelleen, on parasta, että pysyt hänen luonaan hänen heräillessään uuteen aamuun.

Etukäteen valmistautuminen

Seuraavaan aamuun valmistautuminen valmistelu kannattaa aloittaa jo edellisenä iltana. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lapsen repun pakkaamista etukäteen ja hänen seuraavan päivän asunsa esille nostamista. Kaikki tällaiset pienet teot vähentävät aamun kiirettä ja kaaosta.

Terveellinen aamiainen

Yritä pitää mahdollisimman paljon terveellisiä ja nopeasti valmistettavia ruokia valmiina kaapissa. Varmista, että kotona on aina esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, jogurttia ja leipää, joista loihditte nopean mutta ravitsevan aamiaisen myös kiireisinä aamuina.

Mahdollisten nukkumisongelmien tunnistaminen

How to Help Your Child Wake Up in a Good Mood?

Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi seuraavat merkit osoittavat, että lapsella voi olla ongelmia nukahtamisessa ja nukkumisessa:

  • Vietät paljon aikaa yrittäessäsi auttaa lasta nukahtamaan.
  • Lapsi herää useita kertoja yössä.
  • Unen puute vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen ja mielialaan.
  • Sinä ja kumppanisi ette saa nukuttua kunnolla lapsen nukkumisvaikeuksien vuoksi.

Asiantuntijat kertovat myös, että pienten lasten yleisimmät nukkumisvaikeudet ovat kohtalaisen helposti hoidettavissa ja korjattavissa, kunhan niiden syy saadaan selville.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.