Kiitoslaput voivat opettaa lapselle hyviä tapoja - Äitiyden Ihme
 

Kiitoslaput voivat opettaa lapselle hyviä tapoja

Kiitoslaput voivat opettaa lapselle hyviä tapoja
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jotkut näkevät kiitoslaput vanhanaikaisena apuvälineenä ja toiset voivat ajatella, etteivät ne edes ole kasvatuksellinen työkalu. Tästäkin huolimatta niiden avulla voidaan opettaa lapselle hyviä tapoja. On kuitenkin hyvä muistaa, että lasta ei tule koskaan pakottaa kirjoittamaan kiitoslappuja, sillä tällöin niiden teho katoaa. Esimerkin ja empatian kautta ja kiitoslappujen kirjoittamisen tärkeyden ymmärtämällä lapsi oppii niiden todellisen merkityksen.

Miten kiitoslaput toimivat käytännössä?

Kiitoslappujen käytössä kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Arvostus. Kiitoslappujen kirjoittaminen saa lapsen ajattelemaan lahjojen ja lelujen ostamista ja niiden käärimistä lahjapaperiin. Lapsi ymmärtää, että todellinen lahja ei olekaan paketti itsessään, vaan ajatus sen takana. Se, että lapsi ymmärtää, kuinka ajattelevainen toinen ihminen on antaessaan hänelle lahjan, lisää lahjojen antamiseen ja saamiseen positiivisen emotionaalisen näkökulman.
  • Kiitollisuus. Lapsi oppii olemaan kiitollinen lahjoista, koska hän ymmärtää, etteivät ne ilmesty tyhjästä. Kiitollisuuden ymmärtäminen on hyvinvoinnin työkalu, joka tekee ihmisestä onnellisen. Kun lapsi ymmärtää kiitollisuuden tarkoituksen, hän on lähempänä todellisen onnellisuuden tunteen saavuttamista.
  • Hyvinvoinnin vuoksi kirjoittaminen. Monet lapset kirjoittavat mieluummin tietokoneella kuin käsin, mutta tutkimuksissa on havaittu, että käsin kirjoittamisen ja tunteiden ilmaisemisen sekä henkilökohtaisen hyvinvoinnin välillä vallitsee yhteys. Esimerkiksi päiväkirjan kirjoittamisesta tiedetään olevan monia hyötyjä. Jos lapsi tottuu kirjoittamaan jo lapsuudessaan, hän saattaa hyvinkin jatkaa tapaa vielä aikuisenakin paitsi ilmaistakseen kiitollisuuttaan, myös esimerkiksi lievittääkseen ahdistuneisuuttaan.
  • Hyvät tavat. Vaikka käytöstapojen ja muiden hyvien tapojen opetteleminen voi tuntua lapsesta tylsältä, hän tulee myöhemmin olemaan tyytyväinen siitä, että nämä tavat opetettiin hänelle jo varhaisessa vaiheessa.
Kiitoslaput voivat opettaa lapselle hyviä tapoja

Tee kiitoslappujen kirjoittamisesta tapa

Kiitoslappujen kirjoittaminen auttaa lasta kypsymään ja on yksi lapsen tavoista osoittaa kiitollisuutta saamistaan lahjoista. Sanojen esittäminen kirjallisessa muodossa on hyvin konkreettinen tapa kiitollisuuden osoittamiseen. Jossa kiitoslaput todella opettavat lasta olemaan kohtelias ja kiitollinen, kannattaa niiden kirjoittamisesta tehdä tapa. Paras keino tähän on se, että lapsi näkee vanhempiensa kirjoittavan kiitoslappuja – ovathan vanhemmat hänen tärkeimpiä roolimallejaan, joita hän matkii kaikessa.

Yksi hyvä idea on kirjoittaa omalle lapselle kiitoslappuja. Niissä vanhempi voi esimerkiksi ilmaista tunteitaan lasta kohtaan tai kiittää häntä jostakin hienosta asiasta, jonka hän on tehnyt sinä päivänä. Tämä saa lapsen tuntemaan itsensä erityiseksi ja huomioiduksi, ja saa hänet toivon mukaan haluamaan tuottaa muille ihmisille samanlaisia tunteita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.