Kiintymysvanhemmuus vaatii joustavuutta - Äitiyden Ihme
 

Kiintymysvanhemmuus vaatii joustavuutta

Jos suosit kiintymysvanhemmuutta lapsesi kasvatuksessa, olet saattanut huomata, että se vaatii rutkasti joustavuutta.
Kiintymysvanhemmuus vaatii joustavuutta
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kiintymysvanhemmuus saattaa tuoda mieleen kestovaipat, imettämisen ja luomulastenruoan, mutta siihen kuuluu paljon muutakin. Myös luonnonmukaisena vanhemmuutena tunnettu kiintymysvanhemmuus keskittyy lapsen tarpeiden kunnioittamiseen. Kiintymysvanhemmuudessa tärkeää on kasvaa ja oppia jatkuvasti, mukautua tilanteisiin ja oppia muilta vanhemmilta. Tällä tavoin voi varmistaa tekevänsä parhaansa lapsensa eteen, oli tilanne mikä hyvänsä. Jos haluaa soveltaa kiintymysvanhemmuutta, on tärkeää osata olla joustava ja ottaa huomioon tiettyjä asioita, joista kerromme seuraavaksi.

Kiintymysvanhemmuus vaatii joustavuutta

Jokainen lapsi ja tilanne vaativat omanlaista sitoutuneisuutta

On helppoa asettaa erilaisia sääntöjä ennen elämää vauvan kanssa, joka hengittää, itkee ja kakkaa valvovan silmäsi alla jokaikinen hetki. Lisäksi vauva tarvitsee turvaa, rakkautta ja varmuutta, olit sitten suunnitellut mitä tahansa.

Saatoit olla tutin käyttöä vastaan, mutta siinä ei ole mitään väärää, jos vauvalle antaa tutin silloin kun et pysty häntä imettämään, tai kun et halua hänen imevän peukaloaan. On parempi, että lapsi tuntee olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi, kuin se että kiintymysvanhemmuutta halutaan harjoittaa hinnalla millä hyvänsä. Mitä esimerkiksi tuttiin tulee, lapsi kyllä lopettaa tutin käytön silloin, kun hän tuntee olonsa tarpeeksi turvalliseksi ilman sitä.

Voit myös sallia lapsesi katsoa enemmän televisiota kuin mitä aiemmin ajattelit olevan hyväksi. Olet myös saattanut aloittaa käyttämään vauvalla kestovaippoja, mutta kun sinulla on vaikka kolme lasta, saatat huomata että kestovaipat eivät enää tunnu hyvältä vaihtoehdolta, vaan alat suosimaan kertakäyttövaippoja. Ja se on täysin ok, eikä sinun tule potea siitä huonoa omatuntoa.

Kiintymysvanhemmuus vaatii joustavuutta

Olet ehkä ajan myötä huomannut, mitä ruoka-aineita tulisi kaupasta ostaa, jotta lapsen ruokavalio olisi mahdollisimman terveellinen. Saatat edelleen jatkaa luonnonmukaisten tuotteiden ostamista, mutta sinun tulee muistaa, että kaiken mitä teet, pitäisi olla lapsesi hyväksi. Jos lapsi tarvitsee lääkärin apua tai lääkkeellistä hoitoa, on vastuutonta kieltää ne lapselta jonkin ideologian vuoksi.

Joitakin ohjenuoria on hyvä seurata

Vaikka kasvattaisitkin lastasi kiintymysvanhemmuuden filosofiaa noudattaen, voit tehdä sitä joustavasti seuraamalla tiettyjä ohjenuoria. Sinun ei esimerkiksi tarvitse itkettää vauvaasi, jotta hän oppii nukkumaan yksin. Lapsi tarvitsee sinun rakkautta ja lämpöäsi. 

Voit myös vastustaa rankaisevaa kuria, ja se on täysin ok. Muista, että lapsi tarvitsee vanhempia, jotka ymmärtävät ja kunnioittavat häntä oli tilanne mikä tahansa. Samoin voit imettää lastasi niin kauan kuin haluat, välittämättä siitä mitä muut asiasta ajattelevat. Toiselta kantilta katsottuna, on myös täysin ok se, jollet pysty imettämään ja annat vauvalle äidinmaidonkorviketta, tai imetyksen lisäksi ruokit vauvaasi pullolla. Sinä teet niin, kuin parhaaksi lapsellesi koet.

Älä milloinkaan nolaa, vähättele tai kohtele lastasi kaltoin. Intuitiolla on suuri merkitys kiintymysvanhemmuudessa. Tässä mielessä on tärkeää muistaa välttämättömimmät asiat, joita lapsi tarvitsee kasvaakseen hyvässä ympäristössä, joka on täynnä rakkautta ja kiintymystä vanhempiensa puolesta, jotka ovat valmiita tekemään lapsensa puolesta kaikkensa. Lapsen tulee tuntea olonsa turvalliseksi perheessä jokaisena hetkenä.

Jos teet parhaasi lapsesi kanssa, sinun tulee tietää, että teet silloin asiat oikein. Paras tapa auttaa muita, on antaa muille esimerkkiä. Anna siis sinun kokemuksesi tietystä kasvatustyylistä puhua puolestaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.