Näiden kirjojen tuella kasvatat tytöstä vahvan
Ajat muuttuvat ja samalla myös tavat kasvattaa lapsia kehittyvät. Tähän liittyvät myös tarinat, joita kerromme lapsillemme. Sukupuolirooleilla on suuri vaikutus lapsen identiteetin kehitykseen. Tänään kerromme, kuinka kasvatat tytöstä vahvan tarinoiden ja kirjojen tuella.
Sukupuoliroolit ja identiteetti
Vuosisatojen ajan yhteiskuntamme on kannattanut ajatusta siitä, että tyttöjä ja poikia tulee kasvattaa ja opettaa eri tavoin. Poikia on opetettu olemaan vahvoja, tukahduttamaan tunteensa ja kasvamaan johtajiksi ja itsenäisiksi aikuisiksi. Tyttöjä sen sijaan on kannustettu olemaan kuuliaisia, lempeitä ja herkkätunteisia ja omaksumaan passiivisen ja muita tukevan roolin.
Valitettavasti tällaiset käsitykset elävät edelleen yhteiskunnassamme, joskaan eivät enää yhtä voimakkaina kuin aikaisemmin. Vahvat sukupuoliroolit ovat kuitenkin edelleen monella tapaa sekä poikien että tyttöjen persoonallisuuden kehityksen painolastina. Nämä ajatusrakenteet tukahduttavat ja estävät sellaisten lasten tarpeita ja haluja, jotka eivät koe mahtuvansa annettuun muottiin.
On vanhempien vastuulla sivistää lapsia ja suojella heitä informaatiolta, jota maailma heille tarjoaa. Ydinperheen tulisi tarjota lapselle hänen tarvitsemansa välineet erilaisten tilanteiden ja kokemusten kohtaamiseen sekä pyrkiä ehkäisemään sitä, että edellä mainitut stereotypiat vaikuttavat lapsen persoonallisuuteen.
Tarinat sivistävinä työkaluina
Tarinat voivat olla tehokkaita välineitä juurruttamaan arvoja lapsen arvomaailmaan. Nämä kertomukset voivat opettaa lapselle, miten maailma oikein toimii. Kirjan henkilöiden kautta lapsi oppii erilaisia tapoja käsitellä tärkeitä asioita sekä niiden seurauksia.
Lapsi samastuu tarinoiden päähenkilöihin, joiden kautta hän voi ilmaista pelkojaan ja huoliaan samalla oppiessaan uusia keinoja selviytyä maailmassa.
Meidän tulee siis olla tarkkana siitä, millaisia tarinoita lapsillemme kerromme. Tulee muistaa, että lapsuus on aikaa, jolloin identiteetti muodostuu ja syvimmät uskomukset saavat juurensa.
Meidän tulee siis valita lapsille kerrottavaksi tarinoita, jotka välittävät heille sellaista tietoa ja sellaisia arvoja, jotka ovat yhteneväisiä sen suhteen, mitä haluamme heidän oppivan maailmasta.
Näin kasvatat tytöstä vahvan tarinoiden avulla
Tässä artikkelissa perehdymme kirjoihin, jotka auttavat tyttöjä tuntemaan itsensä vahvoiksi ja pystyviksi, valmiiksi ottamaan elämänsä ohjakset omiin käsiinsä sekä todella rakastamaan itseään.
Nämä kirjat eivät ole tarkoitettu yksinomaan tytöille. Yhtälailla pojille on tärkeää opettaa, että vallalla olevat sukupuoliroolit ovat yhteiskunnan määräämiä. Poikien pitää saada tietää, että itkeminen on sallittua ilman, että siitä tuomitaan. Ja että tytöt voivat olla urheilijoita, ilman että heitä aliarvioidaan.
Elena Favilli ja Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Tämä kirja voimakastahtoisista tytöistä sisältää 100 lyhyttä tositarinaa erityislaatuisista, rohkeista ja päättäväisistä naisista. Naisista, jotka ovat tehneet historiaa sekä antavat loistavan esimerkin naisten rajattomasta potentiaalista. Päivä saa loistavan päätöksen unelmoimalla suuria.
Patrick McDonnell: Me…Jane
Jatketaan inspiroivien tositarinoiden teemalla. Tämä tarina on kunnianosoitus tutkija Jane Goodallille. Kirja kertoo pienestä englantilaisesta tytöstä, joka unelmoi matkustavansa Afrikkaan ja tapaavansa lukemissaan kirjoissaan esiintyviä eläimiä. Hänen unelmansa käyvät toteen, kun hänestä tulee kaikkien tuntema primatologi eli kädellisten tutkija.
Belén Gaudes ja Pablo Macías: Twice Upon a Time
Tässä kirjasarjassa lapsille tutut sadut kirjoitetaan uuteen uskoon. Uusissa versioissa prinsessat ovat enemmän kuin vain neitoja hädässä eikä pahikset ole läpeensä pahoja. Kaikki tarinoiden hahmot osoittavat voimakasta halua olla täysin omia itsejään.
Giles Andreae: Giraffes Can’t Dance
Tämä suloinen tarina on oodi periksiantamattomuudelle ja itseensä uskomiselle. Päähenkilö Chufan esimerkkiä seuraamalla tytöt oppivat, että huolimatta heidän rajoituksistaan, he ovat paljon kykeneväisempiä kuin osaavat kuvitellakaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Zapata Díaz, A. (2012). Influencia de los estereotipos de género en la construcción de la identidad del niño. Recuperado de http://bibliotecadigital.academia.cl/bitstream/handle/123456789/701/ttraso%20374.pdf
- Olmo Salazar, G. A. (2020). Trabajar los roles y estereotipos de género a través de los cuentos infantiles. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/21382/Trabajar%20los%20roles%20y%20estereotipos%20de%20genero%20a%20traves%20de%20los%20cuentos%20infantiles..pdf?sequence=1
- Ochoa, D., Parra, M., & García, C. T. (2006). Los cuentos infantiles: niñas sumisas que esperan un príncipe y niños aventureros, malvados y violentos. Revista Venezolana de Estudios de la mujer, 11(27), 119-154. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S1316-37012006000200009&script=sci_arttext&tlng=pt