Kuinka toimia, jos ei pidä poikansa kumppanista? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos ei pidä poikansa kumppanista?

Tunnet poikasi ystävät, luokkakaverit ja harrastusten kautta tutut ihmiset. Mutta kun kuvioon astelee rakkaus, et välttämättä pidäkään lapsesi tekemästä valinnasta. Miten tällaisessa tilanteessa kannattaa toimia?
Kuinka toimia, jos ei pidä poikansa kumppanista?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 kesäkuuta, 2019

Jokainen, jolla on poika, tietää, mitä tarkoittaa toivoa hänelle koko sydämestä pelkkää hyvää. Valitettavasti vanhempien rakkaus ja suojelunhalu lastaan kohtaan näkyvät toisinaan epäluulona lapsen tekemien valintojen suhteen. Vanhemmat voivat kokea lapsen esimerkiksi ansaitsevan paremman opiskelupaikan tai sopivan paremmin yhteen toisenlaisen kumppanin kanssa. Kaikkien osapuolten kannalta tilanne, jossa vanhempi ei pidä poikansa kumppanista, on hyvin ikävä.

Kuinka toimia, jos ei pidä poikansa kumppanista?

On vihdoin tullut päivä, kun poikasi haluaa sinun tapaavan hänen uuden kumppaninsa. Tämä tilanne saattaa herättää sinussa ylisuojelemisen tunteita ja pelon siitä, että menettäisit poikasi. Tämä on ymmärrettävää, sillä olet aina yrittänyt tarjota hänelle terveen, turvallisen ja onnellisen elämän.

Tulee kuitenkin aika, jolloin vanhempien tulee ymmärtää, että lapsi on kasvanut isoksi. Nuori tekee itse omat päätöksensä ja valmistautuu perustamaan oman perheensä. Hänen kumppaninsa valinta on yksi ratkaisevimmista päätöksistä, joita lapsemme tulee tekemään. Siksi nuori tarvitsee myös vanhempiensa tukea.

Monet äidit ja isät kuitenkin saattavat pohtia, mitä tehdä, jos ei pidä pojan kumppanista. Et välttämättä aina hyväksy poikasi tekemiä valintoja, mutta kunnioituksen ja rakkauden tulisi mennä kaikkien muiden asioiden edelle.

Pojan kumppanille on annettava mahdollisuus näyttää luonteensa

Kun vihdoin tulee aika tavata pojan uusi kumppani ensimmäistä kertaa, voi hän tuntea olonsa todella hermostuneeksi ja ahdistuneeksi. Pojan kumppani haluaa kovasti tehdä sinuun hyvän vaikutuksen, joten hän voi vaikuttaa luonnottomalta, tai hän voi käyttäytyä oudosti ja tehdä virheitä.

Sinun tulee ymmärtää, että tilanne on hänellekin hyvin vaikea. Jos poikasi kumppani vaikuttaa todella hermostuneelta, johtuu se todennäköisesti siitä, että hän tietää, kuinka tärkeää vanhempien tapaaminen on ja hän haluaa miellyttää sinua. Tämä osoittaa sen, että pojan kumppani arvostaa perheen mielipiteitä, etenkin kumppaninsa vanhempien mielipiteitä.

Jos et pidä pojan kumppanista, anna hänelle kuitenkin aikaa näyttää, millainen hän on

Ketään ei opi tuntemaan yhdessä päivässä, saati sitten muutamassa tunnissa. On siis tärkeää antaa hänelle mahdollisuus osoittaa persoonansa positiivisessa ympäristössä, jossa hän ei tunne painetta olla täydellinen.

Ennakkoluulot ovat terveen suhteen pahimpia vihollisia

Omien ennakkoluulojen myöntäminen on osa isoksi kasvamista, itselleen ja muille rehellisenä olemista. Jos omia ennakkoluuloja ei tunnista, ei niistä myöskään voi päästä eroon. Emme silloin voi myöskään avata mieltämme uusille kokemuksille ja ihmisille.

Kun tapaat poikasi uuden kumppanin ensimmäistä kertaa, älä antaudu omille ennakkoluuloillesi, mitä pojan kumppanista välittyvään kuvaan tulee.

Ehkäpä pojan kumppani ei näytä silmiisi moitteettomalle, koska hänellä oli pitkä työpäivä. Tai ehkä hän sinusta käyttäytyy oudosti, koska hän on hermostunut sinun tapaamisestasi.

Meidän pitää myös muistaa kunnioittaa jokaisen omia mieltymyksiä vaatteiden, asusteiden ja muun omaisuuden suhteen.

Joillakin ihmisillä ei välttämättä ole varaa hienoihin asuihin. Jotkut tykkäävät pukeutua yksinkertaisesti, johtuen heidän elämäntyylistään, uskomuksistaan tai olemuksestaan.

Se, miten joku puhuu, pukeutuu tai käyttäytyy, ei anna meille oikeutta tehdä oletuksia ihmisen persoonallisuudesta. Ennen kuin tuomitset pojan kumppanin tämän ulkoisen olemuksen tai hänen mieltymystensä perusteella, kannattaa ottaa aikaa tutustuaksesi häneen paremmin.

Lapsemme kumppaninvalinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä, joita hän tekee. Siksi nuori tarvitseekin vanhempiensa tukea.

Nuorten ymmärtäminen

Sukupolvien väliset erot usein estävät vanhempia olemasta vuorovaikutuksessa nuorten kanssa. Tämän päivän nuorilla on oma kielensä ja teknologia on olennainen osa heidän elämäänsä.

Tämän takia onkin suositeltavaa laittaa ennakkoluulot syrjään ja panostaa sen sijaan kommunikointiin. Sosiaalisen tietoverkon avulla on helpompi ymmärtää nuorten käyttämää kieltä ja heidän mieltään paremmin. Tämä parantaa sinun ja lapsesi välistä suhdetta sekä vahvistaa luottamustanne.

Kuinka toimia, jos ei pidä poikansa kumppanista?

Tästä tiiviistä suhteesta on apua silloin, kun tapaat pojan kumppanin ensimmäistä kertaa.

Jokaisen tulee saada tehdä omat päätöksensä

Vanhempina haluamme, että lapsemme ovat onnellisia. Ja rakkaus kuuluu onnelliseen elämään. Ehkäpä poikasi ei pysy tämänhetkisen kumppanin kanssa loppuelämää yhdessä, mutta hän voi tuntea olonsa onnelliseksi sen aikaa, kun hän on kumppaninsa kanssa suhteessa.

Jos jonain päivänä poikasi kertoo heidän suhteensa päättyneen, muista, että hän tarvitsee rakkauttasi ja kiintymystäsi voittaakseen tämän vaikean ajanjakson. Tämän vaiheen alussa ja lopussa kommunikoinnilla on tärkeä rooli.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.