Hyvät käytöstavat, jotka lasten tulee osata (osa 1)
 

Hyvät käytöstavat, jotka lasten tulee osata (osa 1)

Hyvät käytöstavat muovataan jo varhaisessa vaiheessa elämää. Kun lapset sanovat ensimmäiset sanansa, on aika aloittaa niiden opettaminen.
Hyvät käytöstavat, jotka lasten tulee osata (osa 1)
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hyvät käytöstavat muovataan jo ensimmäisinä elinvuosina. Heti kun lapset sanovat ensimmäiset sanansa, on aika opettaa heille miten tietyissä tilanteissa tulisi käyttäytyä.

Seuraavaksi esittelemme hyviä käytöstapoja, jotka jokainen vanhempi haluaa nähdä lapsessaan. Muista kuitenkin, että lapset matkivat vanhempiaan. Sen sijaan, että kertoisit heille miten odotat heidän toimivan, näytä heille mallia.

Syitä opettaa lapsille hyviä käytöstapoja

Hyvät käytöstavat ovat asiallisia toimintatapoja, jotka sopivat kaikkiin yhteyksiin ja olosuhteisiin. Jos näet hieman vaivaa niiden juurruttamiseksi lapsiisi jo varhaisina elinvuosina, niistä tulee automaattisia.

  • Hyvät käytöstavat edistävät sosiaalista kehitystä. Kun lapsi oppii jo pienenä hyvät käytöstavat, hänen on paljon helpompi olla vuorovaikutuksessa sekä muiden lasten että aikuisten kanssa. Sosiaaliset taidot ovat työkaluja, joita lapset tarvitsevat lähteäkseen maailmalle onnistuneesti.
  • Lapset oppivat matkimaan positiivisia roolimalleja. Kohteliaita tekojasi jäljittelemällä lapset tulevat tietoisiksi ihmisistä, jotka voivat tuoda positiivisia asioita heidän elämäänsä, joten vältä töykeää tai sivistymätöntä käytöstä heidän edessään ja toimi itse aina niin kuin pyydät lapsiasi toimimaan.
  • Kohteliaisuus ei ole synnynnäinen hyve, vaan se vaatii harjoittelua ja jatkuvaa vahvistamista. Hyvät käytöstavat omaava lapsi voi olla kurinalaisempi ja sietää enemmän muiden ihmisten ehdotuksia, jotka voivat vaikuttaa heidän elämäänsä positiivisesti.
Lasten tulisi osata hyvät käytöstavat.

Hyvät käytöstavat, jotka lasten tulee osata

1. Aina kun pyydetään palvelusta, kysytään kellonaikaa tai ostetaan jotain kaupasta, pyyntö tulee esittää nätisti.

2. Kun saa toiselta lahjan tai jotain mitä on pyytänyt, on tärkeää sanoa kiitos.

3. Kun kaksi tai useampi henkilö (aikuinen tai lapsi) puhuu, keskusteluun tulee osallistua vasta kun he ovat lopettaneet puheenvuoronsa. Ainoa syy keskeyttää toinen henkilö on hätätilanne.

4. Kun halutaan toisen ihmisen huomio, sitä ei ole asiallista pyytää huutamalla tai nykimällä henkilöä vaatteista. Asiallisin tapa puhutella toista ihmistä on sanoa kohteliaasti “anteeksi”.

5. Jos tietyn toimen oikeaoppisesta suoritustavasta on epäselvyyttä, tulee kysyä lupa tai pyytää ohjeita aikuiselta. Tämä estää tarpeettomat korjaukset.

6. Vanhempien tulee pitää negatiiviset kommentit muista ihmisistä omana tietonaan, varsinkin kun lapset ovat läsnä. Jos et käyttäydy näin, lapsesikaan eivät lauo kiusallisia kommentteja sosiaalisissa tilanteissa, ja opetat heitä keskittymään enemmän muiden ihmisten hyviin ominaisuuksiin.

7. Vältä halventavia kommentteja muiden ihmisten fyysisistä ominaisuuksista. Sano ääneen vain kehuja tai positiivisia mielipiteitä, joista huokuu kohteliaisuus. Suvaitsevaisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen ovat kaksi sellaista ominaisuutta, joita meidän tulisi kehittää lapsissamme jo pienestä pitäen.

Lapset matkivat vanhempiensa tapoja.

8. Kun ollaan sosiaalisessa tilanteessa ja joku tuttu kysyy jotain, hänelle tulee aina vastata. Vaikka lapset ovat ujoja, heidän tulee osata käyttäytyä asianmukaisesti keskusteluissa.

9. Kun annat lasten mennä ystäviensä luo, opeta heitä kunnioittamaan näiden vanhempien määräämiä sääntöjä, kiittämään saamastaan huolenpidosta ja auttamaan isäntiä siivoamaan leikeissä käytetyt tilat ja tavarat.

10. Suljettu ovi on merkki siitä, että yksi tai useampi ihminen tarvitsee rauhaa, joten meidän tulee aina ensin koputtaa ja odottaa lupaa ennen sisään astumista, jotta emme joutuisi tilanteisiin, jotka eivät kosketa meitä.

Muista, että hyviä käytöstapoja ei opita yhdessä yössä. Jotta saisit lapsesi noudattamaan niitä, sinun on kannustettava heitä päivittäin hyvään käytökseen ja esiteltävä näitä tapoja pikkuhiljaa heidän ikänsä huomioiden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.