Mitkä ovat yleisimmät lasten ensimmäiset sanat? - Äitiyden Ihme
 

Mitkä ovat yleisimmät lasten ensimmäiset sanat?

Muistatko vielä oman lapsesi ensimmäiset sanat? Lue artikkeli ja selvitä, kuuluvatko ne yleisimpien ensimmäisten sanojen joukkoon.
Mitkä ovat yleisimmät lasten ensimmäiset sanat?
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Puhumaan oppiminen on yksi lapsen kehityksen merkittävimmistä virstanpylväistä ja myös asia, jota vanhemmat yleensä odottavat innolla. Moni äiti ja isä muistaakin oman lapsen ensimmäiset sanat elävästi. Jokainen lapsi on erilainen ja oppii puhumaan omaan tahtiinsa, mutta tyypillisesti lapset lausuvat ensimmäiset sanansa 1-1,5 vuoden iässä, joskus jopa aiemmin.

Vaikka kaikkien lasten ensimmäiset sanat eivät olekaan täysin samat, lapset oppivat tyypillisesti tietyt sanat ennen muita. Seuraavaksi kerromme, millaisia nämä sanat ovat.

Ensimmäiset sanat merkitsevät uuden ajan alkua lapselle

Lapsen ensimmäiset sanat merkitsevät tietyn ajanjakson loppua ja uuden alkua niin lapselle itselleen kuin hänen vanhemmilleenkin. Siitä hetkestä lähtien kommunikointimahdollisuudet moninkertaistuvat.

Mitkä ovat yleisimmät lasten ensimmäiset sanat?

Ensimmäiset sanat ovat vahvasti yhteydessä siihen, mitä lapsi kokee välittömässä ympäristössään. Lapsi jäljittelee usein vanhempiensa tai muiden ensisijaisten huoltajiensa sanoja. Yleisesti ottaen kaikki vanhemmat kommunikoivat samalla tavoin lapsensa kanssa tämän ensimmäisten elinkuukausiensa aikana, mistä syystä tietyn tyyppiset sanat ovat yleensä lasten ensimmäisiä sanoja.

Perheenjäseniin liittyvät sanat

Monen lapsen ensimmäisiä sanoja ovat äiti ja isi. Sen lisäksi, että nämä ovat helposti lausuttavissa lyhyytensä ja vaikeiden konsonanttien puutteen vuoksi, ne ilmentävät niitä henkilöitä, joiden kanssa lapsi on eniten vuorovaikutuksessa.

Myöntyminen ja kieltäytyminen

Myöntymiseen ja kieltäytymiseen liittyvät sanat, kuten kyllä, joo ja ei, ovat myös yleisiä ensimmäisiä sanoja. Lapsi oppii nopeasti ilmaisemaan myöntymistä ja kieltäytymistä ensin elein ja sitten sanoin.

Ruokaan liittyvät sanat

Yksi ihmisen perustarpeista on nälän tyydyttäminen, eikä siis ole ihme, että joidenkin lasten ensimmäiset sanat liittyvät ruokaan tai syömiseen. Tällaisia sanoja voivat olla esimerkiksi maito tai pullo. On myös tavallista, että lapsi käyttää jonkinlaista muuta verbaalista ilmaisua saadakseen ruokaa, esimerkkeinä mainittakoon anna, haluan tai lisää.

Mitkä ovat yleisimmät lasten ensimmäiset sanat?

Tervehdykset

Tervehdys on sukupolvelta toiselle välittyvä sosiaalinen normi ja merkki kohteliaisuudesta. Monet lapset omaksuvat tervehtimistavat jo hyvin pienenä, ja esimerkiksi hei voi olla lapsen ensimmäisiä sanoja.

Onomatopoeettiset sanat

Joissakin tapauksissa lapsen ensimmäiset sanat ovat sellaisia, joita ei löydy sanakirjasta. Näitä ovat esimerkiksi onomatopoeettiset eli ääntä muistuttavat tai jäljittelevät sanat. Lapsi voi esimerkiksi sanoa hau hau tarkoittaessaan koiraa ja miau tarkoittaessaan kissaa.

Lapset omaksuvat kielen luonnollisella tavalla jo hyvin nuoressa iässä ollessaan vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Tästä syystä kodin onkin hyvä olla ympäristönä mahdollisimman stimuloiva ja rikastuttava, minkä lisäksi vanhempien kannattaa tarjota lapselle ylimääräisiä puheen oppimista stimuloivia ärsykkeitä. Olemme aikaisemmassa artikkelissamme jakaneet 17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rivero-García, M. (1994). Influencia del habla materna en los inicios de la adquisición del lenguaje: primeras palabras y primeros enunciados de más de una palabra. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología14(3), 148-155.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.