Helpot tavat opettaa lasta siivoamaan
Siistiys ja järjestys vaikuttavat ihmisen elämän eri osa-alueisiin yllättävän paljon. Tämän vuoksi vanhempien kannattaa opettaa lasta siivoamaan ja pitämään paikat järjestyksessä jo pienestä pitäen.
Jokainen vanhempi kuitenkin tietää, että lapsen saaminen siivoamaan ei aina ole helppoa, ja lapsen ja vanhempien näkemys siististä huoneesta voi erota toisistaan huomattavasti. Siksi onkin tärkeää opettaa lapselle, mitä vastuuntunto ja vastuun kantaminen tarkoittavat. Seuraavaksi kerromme, miten tämä saavutetaan.
Ole ymmärtäväinen motivoidaksesi lasta tehokkaasti
Vanhempien ensimmäinen tavoite on yleensä opettaa lasta pitämään oma huone siistinä ja tietysti saada tämä ymmärtämään, ettei kotia voi sotkea esimerkiksi jättäen roskia ympäriinsä. Sen lisäksi, että lapsi osaa käytännössä siistiä huoneensa, tavoitteena on myös tehdä asiasta tapa, joka hyödyttää häntä myöhemminkin elämässä.
Tätä tavoitetta ei kuitenkaan saavuteta yhdessä yössä, eikä siihen missään nimessä tule pyrkiä rankaisemisen avulla. Kärsivällisyys on avainasemassa, jotta lapsi saadaan oppimaan siisteyden perusasiat. Yksi asia, joka on yleensä suureksi avuksi, on lapsen auttaminen hänen järjestellessään huonettaan.
Etenkin pieni lapsi kaipaa esimerkkiä, eikä hän voi ymmärtää, mitä häneltä odotetaan, jos sitä ei hänelle näytetä. Hieman isompaakin lasta motivoi nähdä vanhemmat siivoamassa kotia ja nostelemassa leluja ja muita lapsen tavaroita oikeille paikoille. Näin lapsi myös tottuu siihen, että tavarat tulee laittaa paikoilleen siinä vaiheessa, kun niitä ei enää käytetä.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vanhempien tulisi tehdä kaikki lapsen puolesta, päinvastoin. Tarkoitus on toimia roolimallina, jotta lapsi oppii itse huolehtimaan kodin järjestyksestä ja siisteydestä.
Helpot tavat opettaa lasta siivoamaan
Kun lapsi kasvaa, hän alkaa kehittää omaa persoonallisuuttaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että vanhemmat edistävät sen tavan syntymistä, että lapsi nostaa ja asettaa paikoilleen käyttämänsä tavarat. Pienille lapsille tähän ei riitä pelkkä motivointi, vaan he kaipaavat myös esimerkkiä ja kannustamista leikin avulla.
1. Tee siistiydestä lapselle haaste
Miksipä et antaisi lapselle leikkimielistä haastetta? Kysy häneltä esimerkiksi, kuka pystyy siirtämään eniten esineitä paikoilleen minuutissa. Jos lapsi tuntee kisaavansa kanssasi, hän on todennäköisesti motivoituneempi siivoamaan suurimman osan tavaroistaan.
2. Valitse paikka jokaiselle asialle
Jos lapsella on oma huoneensa, yritä järjestää huone siten, että siellä on runsaasti tilaa ja oma paikka jokaiselle tavaralle. Lapsella tulee myös olla pääsy kaikkiin näihin paikkoihin, eli etenkin kaappien, laatikoiden ja hyllyjen korkeutta kannattaa miettiä.
Jos sisarukset jakavat huoneen keskenään, molemmilla voi olla oma puolisko huoneesta käytettävänään tai tietyn tyyppiset tavarat voidaan säilyttää yhteisesti yhdessä paikassa.
3. Tee tilasta kiinnostava lapselle
Hyllyt, laatikot ja kaapit voidaan merkitä esimerkiksi väreillä tai kuvioilla, jotta lapsi tietää, mihin mikäkin esine kuuluu. Käytännöllisyyden lisäksi tämä tekee huoneesta kiinnostavan ja motivoi lasta siivoamaan.
Lapsen eniten käyttämät lelut kannattaa asetella niin, että ne ovat helposti saatavilla. Näin lapsi voi ottaa lelunsa ilman, että joutuu esimerkiksi tyhjentämään koko säilytyslaatikon.
4. Helpota järjestämistä
Jos lapsi leikkii paljon myös toisessa huoneessa oman huoneensa lisäksi, järjestä tähänkin huoneeseen säilytystilaa leluille, jotta lapsen ei tarvitse kuljettaa niitä jatkuvasti edestakaisin huoneesta toiseen.
5. Vähennä lapsen tavaroiden määrää
Järjestyksen pitämisen opettamiseen liittyy myös se, että lasta rohkaistaan antamaan pois tavarat, joita hän ei käytä. Monet organisaatiot ottavat vastaan käytettyjä vaatteita ja leluja, eikä lapselta pieneksi tai turhaksi jääneitä hyväkuntoisia tavaroita kannata koskaan heittää pois.
6. Luo rentouttava ilmapiiri
Yritä nähdä asiat lapsen näkökulmasta ja muista, että hän on edelleen kehittymässä ja oppimassa asioita. Lapsi on utelias, ja onkin normaalia, että hän leikkii kaikilla mahdollisilla löytämillään asioilla.
Anna lapsen luoda oma ympäristönsä, jossa hänellä on täysi vapaus – vaikka tämä toisinaan tarkoittaisikin huoneen sotkeutumista. Tärkeintä on, että lapsi oppii korjaamaan omat jälkensä leikin ollessa ohi.
Järjestelmällisyys hyödyttää sekä lasta että vanhempia
Jokainen vanhempi tietää, että on toisinaan on helppo menettää maltti, mitä tulee kodin siistinä ja puhtaana pitämiseen. Lapsen opettaminen järjestämään tavaransa vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta vaivannäkö kannattaa, sillä siitä seuraa monia positiivisia asioita:
- Edistää sitä, että lapsi on järjestäytynyt sekä sisäisesti että ulkoisesti
- Lapsi oppii laittamaan tavarat niiden omille paikoille
- Auttaa muiden hyvien tapojen kehittämisessä
- Valmistaa lasta myöhempiin elämänvaiheisiin
Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, lapsen opettamisessa oma esimerkki on aina avainasemassa. Jokaisella vanhempien opetuksella on enemmän vaikutusta, kun lapsi näkee vanhempiensa toimivan itse samalla tavalla kuin lasta pyydetään tekemään. Johtamalla esimerkin kautta lapsi oppii huolehtimaan huoneensa ja myös koko kodin siisteydestä ja järjestyksestä.