Rakennusleikkien hyödyt lapsille - Äitiyden Ihme
 

Rakennusleikkien hyödyt lapsille

Rakennusleikkien hyödyt lapsille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2019

Jos lapsesi nauttii lelujen kokoamisesta ja purkamisesta, jatka lukemista! Seuraavaksi nimittäin listaamme tärkeimmät rakennusleikkien hyödyt lapselle ja hänen kehitykselleen.

Seinien, rakennusten, siltojen ja muiden rakennelmien rakentaminen on yhtä haastavaa kuin se on viihdyttävääkin niille lukemattomille lapsille, jotka tällaisista leikeistä pitävät. Riippuen lapsen iästä, rakennuspalikat voivat olla kooltaan ja vaikeusasteeltaan erilaisia, mutta ne ovat kuitenkin aina hyödyksi lapsen kehitykselle.

Olet todennäköisesti itsekin hyödyntänyt lapsena kotoa löytyneitä esineitä ja rakentanut niistä esimerkiksi linnan tai muun rakennuksen. Vaikka tuntuu, että tällainen leikkiminen on hyvin yksinkertaista ajanvietettä, rakentaminen on itse asiassa äärimmäisen rikastuttavaa lapsen älykkyyttä ajatellen.

Tämän tyyppiset leikit voivat alkaa jo silloin, kun lapsi alkaa koordinoida liikkeitään. Ensin lapsi pystyy vain asettamaan kaksi palasta yhteen tai kaatamaan palikkatornin, mutta pikkuhiljaa hän etenee rakennusleikeissään hienostuneemmalle tasolle. Jonkin ajan kuluttua hän  pystyy toimimaan jo varsinaisena rakentamisen ammattilaisena.

Rakennusleikkien hyödyt lapsen kehitykselle

Rakentamisesta on lapselle esimerkiksi seuraavia hyötyjä:

 • Lapsen koordinaatiokyky ja hienomotoriset taidot kehittyvät. Leikkimällä rakennuspalikoiden kanssa lapsi kehittää etenkin käsiensä koordinaatiota ja motoriikkaa.
 • Lapsi oppii lisää geometrisistä muodoista, väreistä, koosta ja tilasta.
 • Lapsen mielikuvitus ja luovuun stimuloituvat ja hänen keskittymiskykynsä paranee.
 • Jos lapsi leikkii ryhmässä, hän oppii myös yhteistyöstä ja osana tiimiä olemista.
Rakennusleikkien hyödyt lapsille
 • Rakennusleikit edistävät lapsen ymmärrystä todellisuudesta, ja ne voivat myös opettaa lapselle sääntöjä, jos hän leikkii muiden lasten kanssa.
 • Rakennuspalikat auttavat lasta tutustumaan fysiikan lakeihin, kuten painovoimaan ja tasapainoon. Hän voi oppia muun muassa vipujen, kallistettujen tasojen ja nostovälineiden toimintalogiikkaa.
 • Rakennusleikit auttavat parantamaan lapsen itsetuntoa ja -varmuutta. Kun lapsi saavuttaa tietyt tavoitteet ja näkee, että hänen vaivannäkönsä on vanhempien arvostamaa, hän tulee ylpeäksi ja kokee motivaatiota saada jatkossakin loistavia tuloksia.
 • Tämän tyyppiset leikit edistävät järjestyksen pitämisen tärkeyden ymmärtämistä, kunhan vain lapsi opetetaan keräämään kaikki lelut paikalleen, kun leikkiaika on ohitse.

Rakennusleikit ovat äärimmäisen rikastuttavia aktiviteetteja lapsen älyllisten ja motoristen taitojen kannalta.

Missä lapsen olisi hyvä leikkiä rakennusleikkejään?

Luonnollisestikin lapsen lempipaikka leikeille on oma koti. On tärkeää, että lapsella on saatavillaan sellaisia elementtejä, joiden kanssa hän voi olla leikin puitteissa vuorovaikutuksessa. Sen lisäksi, että lapsi saa rakennusleikeistä kaikki aiemmin mainitsemamme asiat, nämä lelut ovat hyvä ratkaisu vaikkapa sateisina päivinä tai lapsen sairastellessa.

Vain mielikuvitus on rajana sen suhteen, mitä voidaan rakentaa. Oman luovuuden lisäksi voidaan hyödyntää internetistä löytyviä lukuisia videoita, jotka opettavat lapselle uusia tekniikoita rakentamiseen.

Rakennusleikit ovat hyvä valinta myös koulussa ja etenkin lapsen varhaisina vuosina. Opettajan läsnäolo ja neuvot ovat tärkeitä rakentamisprosessissa kehittymiseksi. UNICEFin ja OEI:n raportin mukaan opettajan osallistuminen voi rikastuttaa huomattavasti lapsen leikkiä ja hänen oppimisdynamiikkaansa.

Rakennusleikkien hyödyt lapsille

Erilaisia rakennusleikkejä

Kuten jo tiedätkin, mitä tulee leluihin, nykyisin valinnanvaraa on runsaasti, eikä klassinen Lego-palikka ole enää ainoa mahdollisuus rakentamisesta kiinnostuneelle lapsille.

 • Palikat, joista voidaan luoda hahmoja ja tilanteita: Nämä tulevat usein setteinä, joissa on kaikki tarvittava robotin, prinsessalinnan tai fantasiamaailman luomiseksi.
 • Palikat eläinten rakentamiseksi: Nämä setit sisältävät maatilojen, tallien ja niissä asuvien eläinten luomiseksi tarvittavat osaset.
 • Pelastusammatit ja -kulkuneuvot: Näillä lapsi saa tutustua erilaisiin ammetteihin. Usein seteissä on esimerkiksi paloauton, ambulanssit tai helikopterin rakennusosat.
 • Tarvikkeet kilparadan rakentamiseksi: Näissä seteissä yhdistyvät rakentaminen ja kilpaileminen, ja mukana ovat niin kaistat, huoltopisteet kuin työpajatkin.

Pidä mielessä, että pelien ja lelujen palaset, koot ja vaikeusasteet tulisi mukauttaa lapsen ikään. Oikealla valinnalla voit taata tuntien ja päivien mittaisen hauskuuden, joka ei koskaan mene pois muodista – kuten Legojenkin kohdalla on nähty.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rodríguez, G., & Patricia, C. (2016). Juegos de construcción en el desarrollo lógico matemático de los niños y niñas de 4 y 5 años de la Escuela Pablo Muñoz Vega, del Distrito Metropolitano de Quito, periodo 2015-2016 (Bachelor’s thesis, Quito: UCE). http://200.12.169.19/handle/25000/12043
 • Piedra Japón, C. A. (2016). Utilización de los juegos de construcción para potenciar la creatividad de las niñas y niños de 4 a 5 años de edad del nivel inicial II de la escuela José Miguel Burneo Burneo de la ciudad de Loja periodo 2014-2015(Bachelor’s thesis). https://dspace.unl.edu.ec/handle/123456789/11091
 • López Mendez, J. S. (2015). Juegos de construcción para reforzar la coordinación viso-motriz de los niños y niñas de nivel inicial 1 de la escuela de educación básica los Ositos Graciosos del Cantón La Libertad, provincia de Santa Elena, año lectivo 2015-2016 (Bachelor’s thesis, La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2015.). https://repositorio.upse.edu.ec/xmlui/handle/46000/3674

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.