Frozen ja siskosten välisen rakkauden voima - Äitiyden Ihme
 

Frozen ja siskosten välisen rakkauden voima

Frozen ja siskosten välisen rakkauden voima
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2018

Vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -elokuva rikkoi kaikkia genren sääntöjä. Sen keskipisteessä on siskosten välisen rakkauden voima ja muita tärkeitä elämänohjeita.

Elokuvassa on ainutlaatuista se, että rakkaus voittaa kaikki vastoinkäymiset, ja vaikka tarinassa esiintyy prinsessoja, he ovat kaikkea muuta kuin tyypillisiä pulassa olevia neitoja, joita nähdään niin monessa sadussa.

Frozen -huurteinen seikkailu -elokuvan innoittaja oli Hans Christian Andersenin kirjoittama Lumikuningatar-satu.

Alkuperäisessä tarinassa lumikuningatar sieppaa pienen pojan, jonka tämän ystävä myöhemmin pelastaa. Pelastusretkelle lähtevän tytön täytyy ylittää erilaisia esteitä ja vaaroja pelastaakseen ystävänsä. Hän saa matkansa aikana apua erilaisilta olennoilta.

H. C. Andersenin alkuperäinen satu on sävyltään synkkä, ja elokuvan tuottajat eivät sisällyttäneet kaikkia tarinan yksityiskohtia filmiinsä, koska niiden ei koettu sopivan kohdeyleisölle. Sadussa ja elokuvassa on kuitenkin monia yhtäläisyyksiä.

Jään valtakunta

Elokuva kertoo Annasta ja Elsasta, Arendellen valtakunnan prinsessoista. Elsalla on kyky muuttaa kaikki koskemansa jääksi ja lumeksi, mutta hän ei osaa hallita taikavoimiaan. Vahingoitettuaan vahingossa siskoaan, Elsa eristäytyy muusta maailmasta. Anna ei muista tapahtunutta, ja kuvittelee, ettei hänen siskonsa rakasta häntä.

Frozen - huurteinen seikkailu

Prinsessojen vanhempien kuoleman jälkeen Elsa perii kruunun ja Anna päättää naida komean prinssin, Hansin, jonka on juuri tavannut. Elsa ei hyväksy siskonsa päätöstä.

Elsan voimat riistäytyvät käsistä, ja hänen taikuutensa paljastuu hoviväelle. Juonitteleva Wesseltonin herttua syyttää Elsaa hirviöksi, ja tämä pakenee, syösten samalla tietämättään koko Arendellen valtakunnan ikitalveen.

Veli on luonnon antama ystävä.

– Jean Baptiste Legouvé

Anna kerää rohkeutensa ja lähtee etsimään isosiskoaan. Matkalla hän törmää vuoristomies Kristoffiin ja tämän Sven-poroon. Yhdessä kolmikko käy läpi erilaisia seikkailuja ja tapaa puhuvan Olaf-lumiukon.

Lopulta ryhmä löytää Elsan tämän jääpalatsista, ja Anna yrittää taivutella sisarensa palaamaan kotiin. Elsa järkyttyy kuullessaan loihtineensa Arendelleen ikitalven, ja kiihtyneenä jäädyttää vahingossa Annan sydämen.

Kristoff saa kuulla, että Annan voi pelastaa ainoastaan tosirakkauden teko, ja hän päättää viedä prinsessan kotiin tämän prinssin luokse. Mitä Kristoff ei tiedä, on, että Hans on tosiasiassa huijari, joka suunnittelee kruunun ja valtakunnan kaappaamista.

Kun Elsa ymmärtää tilanteen, hän päättää viimein haastaa Hansin. Juuri, kun Hans on surmaamassa Elsan miekalla, Anna ilmestyy ja heittäytyy kaksikon väliin. Anna jäätyy miekan terän koskettaessa häntä, ja Hans paiskautuu jään voimasta taaksepäin.

Elsa ymmärtää Annan uhrauksen ja puhkeaa kyyneliin. Hetken kuluttua Anna kuitenkin sulaa ikijäästä, sillä hänen uhrauksensa sisarensa puolesta oli kirouksen purkava tosirakkauden teko.

Siskosten välisen rakkauden voima ja muita tärkeitä opetuksia

Elokuvan viesti on, että siskosten välisen rakkauden voima on taianomainen, ainutlaatuinen ja erityinen. Romanttinen suudelma ei pelasta ikijäähän vaipunutta Annaa, vaan sen tekevät hänen siskonsa kyyneleet.

Elokuva tarjoaa meille tärkeitä elämänoppeja:

  • Siskojen ja veljien välinen rakkaus muistuttaa meitä siitä, että romanttinen rakkaus ei ole kaikki kaikessa.
  • Meidän ei tulisi ihannoida romanttista rakkautta tai muuttaa itseämme sen vuoksi. Kaikelle on aikansa ja paikkansa, ja myös rakkaus löytää elämään, kun sen aika on.
  • Siskot ovat täällä toisiaan varten, rakastaakseen ja tukeakseen toisiaan.
Siskosten välisen rakkauden voima

Rakkautta kuvataan elokuvassa myös Kristoffin hahmon kautta. Hän edustaa tosirakkautta, kaikkine virheineen ja monimutkaisuuksineen. Annan ja Kristoffin välinen vetovoima on selkeästi nähtävillä, mutta nöyrän miehen ulkonäkö ei vastaa Annan käsitystä romanttisesta rakkaudesta.

Tarina painottaa myös uhrauksen arvoa ja itsehillinnän tarvetta. Elsan täytyy oppia tietyt asiat vaikeimman kautta. Elsa on elokuvan yksinäisin hahmo, joka nauttii yksin olosta.

Itsenäisyyden tarpeestaan huolimatta, Elsa muuttaa lopulta käsitystään ja ymmärtää, että on mahdollista elää omaa elämäänsä haluamallaan tavalla ilman, että eristäytyy muusta maailmasta. Kommunikoinnin ja kunnioituksen avulla pystymme kaikki elämään yhdessä harmoniassa.

He, jotka todella rakastavat meitä, arvostavat meitä sellaisina kuin olemme. Mitä tulee siskoihin ja veljiin, he eivät ainoastaan tunne kaikkia pieniä vikojamme, he rakastavat meitä niiden vuoksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.