Auta nuorta valitsemaan ammatti hänen vahvuuksiensa mukaan
 

Auta nuorta valitsemaan ammatti hänen vahvuuksiensa mukaan

Nuori saattaa tuntea itsensä eksyneeksi tehdessään päätöksiä tulevan opiskelupaikan ja mahdollisen ammatin suhteen. Siksi vanhempien on tärkeää auttaa häntä tässä prosessissa.
Auta nuorta valitsemaan ammatti hänen vahvuuksiensa mukaan
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni nuori tuntee itsensä hämmentyneeksi pohtiessaan, mitä haluaa tehdä toisen asteen opintojen jälkeen. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä nuori on vasta elämänsä alussa, eikä hänelle ole ehtinyt kertyä paljon elämänkokemusta. Vanhempien kannattaakin pyrkiä auttamaan nuorta valitsemaan ammatti hänen vahvuuksiensa tai kiinnostuksen kohteidensa mukaan.

Kyselyt osoittavat, että neljä kymmenestä nuoresta ei ole varma ammatinvalinnastaan. Moni heistä syyttää tästä ulkoisia tekijöitä, jotka ovat johtaneet valitsemaan opiskeltavaksi ammatin, joka ei lopulta kiinnostakaan tai jota nuori ei oikeastaan ole itse edes suunnitellut valitsevansa. Nuoren on voitava luottaa vanhempiensa tukeen ja apuun valitessaan  tulevaisuuden ammattiaan, onhan kyse hänen elämänsä siihen asti tärkeimmästä päätöksestä.

Auta nuorta valitsemaan ammatti hänen vahvuuksiensa mukaan

Kaikki vanhemmat haluavat lapselleen parasta. Joskus voi olla niin, että tiedonpuute koskien työelämän muutoksia ja edistysaskeleita saattaa tehdä asiat vaikeaksi niin lapselle kuin vanhemmillekin. Joskus nuori haluaa opiskella sellaista alaa, josta vanhemmat eivät ole erityisen innoissaan – syystä tai toisesta. Meidän tulee kuitenkin muistaa, että elämme digitaalisaation aikakautta ja että teknologia kehittyy jatkuvasti. Tämän tuloksena on syntynyt uusia ammatteja ja opintosuuntauksia, jollaisia ei ollut vielä silloin kun itse olimme nuoria. On siis tärkeää tuntea näitä uusia uravaihtoehtoja ja ammatteja.

Tämä on tärkeä päätös nuoren elämässä, koska sillä on suuri vaikutus nuoren taloudelliseen tulevaisuuteen sekä työnteon mielekkyyteen. Jotta voimme ohjata nuorta, meidän tulee tietää, miten nuorta on mahdollista auttaa ammatinvalintakysymyksissä.

Auta nuorta valitsemaan ammatti hänen vahvuuksiensa mukaan

Näin voit auttaa nuorta valitsemaan sopivan ammatin

Mistä nuori pitää ja mistä ei pidä?

Joskus lapsi ei tiedä, mitä hän todella haluaa, mutta usein lapsi tietää helposti, mitä hän ei todellakaan halua. Toisen asteen koulussa on oppiaineita, joista lapsi nauttii ja joissa hän pärjää, mutta hän ei välttämättä osaa valita mieluisinta.Nuori kuitenkin tietää hyvin, mistä oppiaineista hän ei pidä. Kun nuori on selvittänyt itselleen, mistä oppiaineista hän pitää ja ei pidä, hän voi alkaa ottamaan selvää ammateista, jotka sopivat hänen mielenkiinnon kohteiden kanssa.

Mikä on nuoren intohimo?

Yksi tapa alkaa pohtia ammatinvalintaa, on miettiä intohimon kohteita ja harrastuksia. Tämä auttaa tunnistamaan nuoren luontaisia kykyjä. Emme tietenkään tarkoita, että ammatti tulisi valita harrastuksien perusteella, voit kuitenkin kysyä nuorelta, haluaisiko hän viettää enemmän aikaa harrastuksensa parissa. Samalla voit myös selvittää, mikäli nuori haluaisi tehdä harrastuksesta uran itselleen.

Mikää on nuoren oma näkökanta?

Kysymällä nuorelta avainkysymyksiä, voit auttaa nuorta määrittämään omia preferenssejään. Kysy esimerkiksi “Voitko nähdä itsesi työskentelemässä toimistossa?”, “Millaisen työn haluaisit?” tai “Haluaisitko työskennellä lasten parissa?”. Tällaiset kysymykset auttavat ohjaamaan nuorta oikean ammatin luokse. Nykaikana tarjolla on yhä enemmän erilaisia ammatteja. Siksi on tärkeää olla informaatiota monenlaisista ammateista, jotka auttavat nuorta päätöksen teossa.

Kannusta nuorta valitsemaan sellainen ammatti, jossa hän saisi tehdä sitä mitä rakastaa.

Etsi faktatietoa ja rohkaise nuorta kriittiseen ajatteluun

Vanhempien tulee olla vastuullisia ohjatessaan nuorta tässä tärkeässä päätöksenteossa. Kuitenkin nuori on se, jonka loppupeleissä tulee tehdä päätös siitä, mitä hän haluaa lähteä opiskelemaan. Meidän tehtävämme on tarjota nuorelle objektiivista informaatiota eri ammateista, ja lisäksi voimme tarjota omiin kokemuksiimme perustuvia mielipiteitä. Tämä voi auttaa nuorta valitsemaan ja tekemään päätöksensä itsenäisesti.

Vanhempien ei tule painostaa lasta seuraamaan tiettyä urapolkua vain, koska he ajattelevat sen tarjoavan parempia työmahdollisuuksia. Muista, että ammatinvalinta tulee vaikuttamaan suuresti nuoren tulevaisuuteen – kuten myös onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen. On paljon palkitsevampaa, kun saa tehdä sitä mitä todella rakastaa, kuin tehdä jotain, josta ei nauti lainkaan.

Pidä mieli avoimena

Et saa antaa omien tiettyjä ammatteja koskevien ennakkoluulojen vaikuttaa nuoren päätökseen. Auta lastasi pohtimaan omia taitojaan, heikkouksiaan, tavoitteitaan sekä miettimään sitä, millaista elämää nuori haluaa elää. Nuoren tulee tuntea itsensä luottavaiseksi ja hän haluaa vanhempiensa ymmärtävän häntä. Tällä tavoin nuori voi valita sellaisen ammatin, joka parhaiten hänelle sopii.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.