Älä siirrä itsestäsi huolehtimista lasten aikuisuuteen
On yleistä, että äidit siirtävät omat huolensa syrjään sopeutuessaan lastensa kasvattamisen haasteisiin. Mutta on todella tärkeää huolehtia myös itsestäsi, kun lapsesi kasvavat.
Olivatpa syynä sitten kulttuuriperinteet tai se, ettemme tiedä paremmin, ajattelemme usein että meidän on tukahdutettava omat huolemme. Kuvittelemme joskus, että meidän on lopetettava itsemme toteuttaminen lasten ollessa yhä riippuvaisia meistä.
Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Itsestämme huolehtiminen ja oman ajan ottaminen on yksi parhaita esimerkkejä, joita voimme antaa pojillemme ja tyttärillemme.
Jos teemme aikaa itsellemme, opetamme esimerkin avulla, ei pelkästään sanoilla. Näin lapsemme sisäistävät itserakkauden ja itsensä hoitamisen normaaliksi asiaksi, jonka ei tarvitse aiheuttaa mitään kustannuksia tai ristiriitoja.
Samoin tällä tavalla toimimalla vältämme tulemasta tunneriippuvaisiksi lapsistamme ja luomasta heissä riippuvuutta. Näin he oppivat sekä antamaan että vastaanottamaan, ei pelkästään muiden kanssa, vaan myös suhteessa itsensä kanssa.
Huolehdi itsestäsi ja lapsistasi
Jos odotat, kunnes lapsesi ovat tarpeeksi vanhoja huolehtiakseen itsestään, riistät heiltä tärkeän opetuksen: kuinka rakastaa itseään. Lastemme täytyy ymmärtää itserakkauden arvo ja tärkeys meille kaikille välttämättömänä asiana.
Tämä tarkoittaa, että meidän on parannettava se pieni osa meistä, joka väittää ettemme ole arvokkaita naisina, mikäli emme uhraa itseämme perheillemme. Äiti paranee naisena, kun hän jättää huomiotta marttyyriyden roolin, jota yhteiskunta pakottaa hänen päälleen.
Naisena oleminen ei tarkoita kaiken elämän eteen heittämän sietämistä, omien tunnerajojen taivuttamista tai minkä tahansa kokoisen taakan ottamista harteillemme. Äiti, joka on terve nainen, tunnistaa oman arvonsa maailmassa yksilönä ja tuntee omat tarpeensa.
Lisäksi äiti, joka huolehtii itsestään jättämällä aikaa sisäiselle ja ulkoiselle hyvinvoinnilleen, kasvattaa lapsia, jotka pystyvät paremmin huolehtimaan itsestään, pyrkimään kohti unelmiaan ja saavuttamaan tasapainon elämässään.
Äiti hoida itseäsi, sillä se on hyväksi myös minulle
Kuten olemme sanoneet, on tärkeää, että äidit huolehtivat itsestään päivittäin eivätkä aseta yksilöllistä identiteettiään syrjään. Tämä asia on helppo unohtaa tai siirtää alimmaksi prioriteetiksi, mutta se on tärkeä, jos haluamme varmistaa lapsillemme parhaan koulutuksen. Katsotaanpa joitakin vinkkejä päivittäiseen itsehoitoon.
Anna aikaa itsellesi joka päivä
Järjestä joka päivä aikaa hengittääksesi kunnolla, kysyäksesi itseltäsi miltä sinusta tuntuu, parantaaksesi haavasi ja rauhoittaaksesi itsesi. Muutama minuutti sängyssä, sohvalla tai parvekkeella itseäsi ajatellen ja sitä, miltä päivän tapahtumat ovat tuntuneet, auttaa sinua kokoamaan itsesi ja hallitsemaan tunteitasi paremmin.
Tästä on suoraa hyötyä lapsillesi. Sinä et vain tule olemaan rauhallisempi ja johdonmukaisempi, vaan he näkevät sinussa lisäksi myös ensimmäisen esimerkin itsensä huolehtimisesta: pyhität aikaa itsesi ymmärtämiseen.
Käytä aikaa joka viikko ja kuukausi rakastaaksesi itseäsi
Samalla tavalla sinun tulisi varata yksi tai useampi hetki joka viikko kuntoiluun, lukemiseen, ystävien tapaamiseen tai mihin ikinä haluatkin. Järjestä aikaa siis niin, että voit tehdä kaikki sellaiset asiat, joihin sinulla ei normaalisti ole aikaa tai jotka siirrät usein myöhemmäksi.
Työskentele luodaksesi aikaa positiivisille toiminnoille, jotka saavat sinut rentoutuneeksi ja kehittämään itseäsi. Tämä aika on erityisesti sinua varten – hauskanpidolle ja itseesi tutustumiseen. Antaessamme itsellemme tämän vapauden meistä tulee tyytyväisiä, eläviä ja onnellisia.
Rakenna itsetuntoasi
Meillä on taipumus päästää itsetuntomme menemään kuin pieni paperivene merellä. Kun meri on myrskyinen, tämä hauras pieni vene hörppää vettä ja uppoa. Haaksirikossa rakkaus itseemme kärsii.
- Nosta tunnetason kuorma pois elämästäsi. Jokainen ei-rakentava kommentti tai toiminta on merkityksetön. Olet kiinnostunut rakentamisesta, et tuhoamisesta.
- Käytä samaa periaatetta negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin, joita sinulla on itseäsi ja ympäristöäsi kohtaan. Näiden ajatusten kirjoittaminen ylös ja repiminen palasiksi on hyvä tapa päästää niistä irti.
- Kirjoita lista kaikista positiivisista asioista elämässäsi ja lue se aina tarvittaessa.
- Tee lista kaikesta, minkä haluat tehdä ja kaikista niistä asioista, joita haluat tutkia. Sitten tee ne.
Muista, että paras tapa vaalia lastemme koulutusta ja kehitystä on opettaa heitä esimerkin avulla. Älkäämme unohtako, että kaikki meille hyväksi oleva on myös hyväksi lapsillemme lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
Kyseessä on yksinkertainen idea: toimimme paremmin, kun voimme paremmin.