Äitiys on opastamista, auktoriteettia ja rakastamista
Jos olet äiti, tiedät jo, että tähän rooliin kuuluu paljon muutakin kuin vain lapsen synnyttäminen ja hoitaminen. Äitiys on opastamista, sivistämistä, rakastamista, kunnioittamista ja lapsen itsevarmuuden rakentamista.
Usein lapsi oppii juuri äidiltään ensimmäiset sanansa ja taidon niiden yhdistämiseksi. Yleisesti ottaen äidit viettävät enemmän aikaa lastensa kanssa kuin isät, ja he ovat usein lapsen ensimmäisiä opettajia ja auktoriteettihahmoja.
Mitä tarkoittaa olla äiti?
Äitiys ei ole tehtävä, joka vaatii titteleitä tai edes kokemusta. Me kaikki tiedämme, että lapset eivät tule käyttöohjeiden kanssa. Kukaan ei ole oikeasti valmis äitiyteen. Tarkoittaako tämä sitten sitä, että äitiyttä tulisi pelätä? Ei tietenkään!
Jokaisen naisen ja äidin kokemukset ovat yksilöllisiä ja erilaisia kuin muiden. Ilman kumppania tai kumppanin kanssa, biologisena äitinä tai adoptioäitinä, äiti on äiti.
Äiti pystyy antamaan kaikkensa ilman, että saa mitään takaisin. Hän pystyy rakastamaan koko sydämellään mitään pyytämättä. Hän sijoittaa kaiken omistamansa projektiin, jonka tuotosta ei ole varmuutta. Äiti luottaa lapsiinsa, kun kaikki muut ovat jo menettäneet luottamuksensa näihin.
Äitinä olo tarkoittaa siis muutakin kuin synnyttämistä. Se tuo mukanaan lukemattomia unettomia öitä ja jatkuvan huolen. Se tuo lapsen perässä juostut kilometrit. Ja kaikki ne hetket, jotka käytetään miettien uusia tapoja naamioida kasvikset lapsen lautasella.
Äitiys tarkoittaa tappeluiden sietämistä ja kaikkien elämän eteen tuomien takaiskujen kestämistä, uskomattomalla kärsivällisyydellä.
Kaiken muun lisäksi äitiys on opastamista ja sivistämistä, mikä on yksi äidin vaikeimmista tehtävistä. Vaikka näiden osa-alueiden hoitoon ei ole olemassa taianomaista ratkaisua, maailma on täynnä hyviä neuvoja, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa avuksi. Ei ole koskaan liian aikaista alkaa olla esimerkkinä omalle lapselle.
Äitiys on opastamista ja kasvattamista
- Pidä huolta itsestäsi, jotta pystyt pitämään huolta lapsestasi. Huono fyysinen tai henkinen olo vaikuttaa mielialaasi, joka puolestaan voi vaikuttaa myös lapsen hyvinvointiin.
- Opettele hallitsemaan stressiä. Ymmärrä, että et voi tehdä kaikkea täydellisesti.
- Annettiinpa neuvo hyväntahtoisesti tai ei, älä anna muiden kertoa, kuinka sinun tulee elää elämääsi tai kasvattaa lastasi.
- Opettele hallitsemaan aikaasi ja elämäsi, jotta saat hyödynnettyä käytössäsi olevan ajan parhaalla mahdollisella tavalla.
- Lasten täytyy saada kokea turvallisuutta kaikissa olosuhteissa. Heidän tulee tietää, että huolimatta elämän haasteista, äiti on aina heidän tukenaan. Äidin ja lapsen välinen luottamus on äärimmäisen tärkeä. Se, että lapseen luotetaan, auttaa häntä kehittämään positiivisen suhteen vanhempiinsa ja muihin ympärillä oleviin ihmisiin.
- Ole hyvä esimerkki äitinä, naisena ja ystävänä.
- Opeta lapsellesi periaatteita ja käsitys oikeasta ja väärästä jo hänen ollessaan pieni.
- Aseta säännöt ja valvo, että lapsesi noudattaa niitä.
- Käytännön järjestelyiden osalta, hanki kunnolliset vakuutukset ja hoida perintöasiat kuntoon. Valitse luotettava henkilö, joka voi toimia lapsen huoltajana, jos sinulle tapahtuu jotain. Kirjoita kaikki paperille, ja mieluiten virallisesti, varmistaaksesi, että lapsestasi pidetään huolta, eikä kukaan voi käyttää lapsen tilannetta hyväksi.
- Ennen kaikkea ole kärsivällinen.
Lapset oppivat esimerkistämme, joten on tärkeää, että käyttäydyt puheidesi ja lupaustesi mukaisesti ja toimit, kuten odotat lapsesi toimivan. Äiti on äärimmäisen merkityksellinen esimerkki lapsen elämän kannalta.
Tärkeintä, mitä äiti voi tehdä, on rakastaa lastaan ehdottomasti. Ei kuitenkaan riitä, että tunnet näin, vaan rakkaus täytyy ilmaista sanoin, teoin ja fyysisin kiintymyksen osoituksin.
Suukko, halaus ja rakastamisen kertominen ovat kaikki tarpeellisia työkaluja, joiden avulla luodaan varmoja ja myötätuntoisia ihmisiä, jotka jonakin päivänä ovat itse hyviä äitejä ja isiä.
Äidin elintärkeässä tehtävässä onnistuaksesi tarvitset vahvuutta, auktoriteettia, rohkeutta ja vastuullisuutta. Älä näe esteitä ongelmina, vaan haasteina, joiden yli tulet pääsemään.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hauser, O. (2015). “I love being a mom so I don’t mind doing it all”: The cost of maternal identity. Sociological Focus, 48(4), 329-353.
- Campbell, R. (2015). How to really love your child. David C Cook.